Τη δέσμευση ότι θα σταθεί δίπλα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) «με όποιο τρόπο του ζητηθεί», ανέλαβε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα, στη Θεσσαλονίκη.
«Πιστεύω στην έρευνα που έχει αποτελέσματα στην οικονομία. Θα συνεργαστούμε για να αναδείξουμε τη δουλειά σας, έχω πεποίθηση σε αυτό που κάνετε και θα το στηρίξω με όλους τους τρόπους» συμπλήρωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η δουλειά που γίνεται στα ερευνητικά κέντρα είναι σημαντική, γιατί «παραγωγική ανασυγκρότηση σημαίνει περισσότερη βιομηχανία, περισσότερα καινοτόμα προϊόντα που παράγονται από την εφαρμοσμένη έρευνα».
«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να ολοκληρωθεί στην ώρα του το ThessINTEC»
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ακόμα ότι βρίσκεται στη φάση κατασκευής το μεγάλο αναπτυξιακό έργο «EKETA 2.0», προϋπολογισμού 33,87 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ιδιαίτερη μνεία στο «μεγάλο στοίχημα» -όπως το χαρακτήρισε- του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς «ThessINTEC» στην ανατολική Θεσσαλονίκη. «Πρέπει να γίνουν όλα, για να ολοκληρωθεί στην ώρα του κι αυτό αποτελεί μια καθημερινή ενασχόληση για εμένα, γιατί είναι το μεγαλύτερο έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να γίνει στην ώρα του», τόνισε.
Απευθυνόμενος στους ερευνητές του ΕΚΕΤΑ υπογράμμισε ότι εκπροσωπούν το όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και αποτελούν συντελεστές της πολιτικής για την εφαρμογή του: «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να γίνει η οικονομία μας πολύ πιο παραγωγική και να εξάγουμε περισσότερα από αυτά που εισάγουμε. Επίσης να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα μας, να υλοποιήσουν εδώ το όραμά τους, να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική συρρίκνωση της πατρίδας μας» υπογράμμισε.
Τόνισε τέλος ότι στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκαν τα τρία νέα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, που αφορούν αντίστοιχα τις παραμεθόριες περιοχές, τις μεγάλες επενδύσεις και τη μεταποίηση, υπογραμμίζοντας πως η Μακεδονία και η Θράκη, οι παραμεθόριοι νομοί, βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής της κυβέρνησης, ώστε να στηριχθούν έμπρακτα. «Αυτή είναι πατριωτική πολιτική» τόνισε.
Ρεκόρ εσόδων για το 2024
Στα 69,4 εκατ. ευρώ «έκλεισε» το 2024 το ύψος των εσόδων του ΕΚΕΤΑ, ποσό που συνιστά τη μεγαλύτερη προσέλκυση πόρων από ιδρύσεώς του, όπως γνωστοποίησε ο δρ Δημήτριος Τζοβάρας, υπενθυμίζοντας ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος της τελευταίας τριετίας ήταν τα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Το 80% των εσόδων του Κέντρου προέρχεται (σ.σ. όχι μόνο το 2024) από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, κυρίως ευρωπαϊκά, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, μόνο το 7% από δημόσια χρηματοδότηση και το 13% με συμβόλαια απευθείας με τη βιομηχανία, που συνάπτονται κυρίως με εταιρείες από το εξωτερικό» διευκρίνισε ο δρ Τζοβάρας και υπενθύμισε ότι το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στο νούμερο 11 μεταξύ των ερευνητικών κέντρων στην ΕΕ στην προσέλκυση πόρων από ανταγωνιστικά προγράμματα, ανταγωνιζόμενο μάλιστα «μεγαθήρια» της έρευνας, σε χώρες πολύ πιο προηγμένες οικονομικά, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Το ΕΚΕΤΑ, που απασχολεί σήμερα περίπου 1600 άτομα, αποφέρει στην τοπική οικονομία 14 ευρώ για κάθε ένα ευρώ που λαμβάνει και συνεισφέρει το 5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «’Αρα είμαστε μια πολύ καλή επένδυση για την περιοχή και μια μεγάλη βιομηχανία για την Περιφέρεια» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως το ΕΚΕΤΑ κατατάσσεται στην Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα ως προς την έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe, με 350 έργα και έσοδα 158 εκατ. ευρώ από ενάρξεώς του το 2021.
Πέραν των κεντρικών του εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο δρ Τζοβάρας, το ΕΚΕΤΑ διαθέτει παραρτήματα σε Πτολεμαΐδα, Βόλο, Αθήνα, Ιωάννινα και Ρόδο, ενώ αναπτύσσεται παράρτημά του στην Καβάλα και σύντομα και στην Αλεξανδρούπολη.