0

Για τα επενδυτικά σχέδια, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί στην Ελλάδα έως το 2027 ο όμιλος ΟΤΕ, μέλος της Telekom, με έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Telekom, Timotheus Höttges.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Höttges επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του ομίλου Telekom να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση. Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκαν η ευρύτερη πορεία ψηφιοποίησης της Ελλάδας και η ανάπτυξη των υποδομών που είναι απαραίτητες για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας υψηλής τεχνολογίας. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, όπως το Gigabit voucher για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εξάλλου, και κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο CEO της Τelecom έπλεξε το εγκώμιο της χώρας μας λέγοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι «στην Ελλάδα είστε, πλέον, πιο μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση».

Ακολουθεί αναλυτικά ο διάλογος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Telekom, Timotheus Höttges:

«Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μου χαρά που σας καλωσορίζω και πάλι. Έχω ακόμα πολύ καλές αναμνήσεις από τη συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη φορά και χαίρομαι που η Telekom, μέσω του ΟΤΕ, συμμετέχει στην επιτυχημένη πορεία της χώρας όσον αφορά στην ψηφιοποίηση και τη συνδεσιμότητα. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το επενδυτικό σας σχέδιο και ανυπομονώ να ακούσω περισσότερες λεπτομέρειες. Έχουμε εξαιρετική επικοινωνία με τη νέα διοικητική ομάδα σας και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα θέματα συνδεσιμότητας, ιδιαίτερα το πρόγραμμα «Fiber to the Home», μέσω του οποίου ελπίζω ότι θα ανέλθουμε σε 2,5 χρόνια στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα.

Υπάρχουν, όμως, πολλά να συζητήσουμε, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα ανταγωνιστικότητας. Θυμάμαι ακόμα πολύ έντονα την τελευταία φορά που περιγράψατε πόσο κατακερματισμένη ήταν η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη και πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη δημιουργία πραγματικών πρωταγωνιστών στην Ευρώπη είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Επομένως, οποιαδήποτε σκέψη μπορείτε να προσφέρετε ή οποιαδήποτε πρόταση, είμαστε πολύ ευτυχείς να την ακούσουμε και να τη μοιραστούμε, και θα ήμουν πολύ ευτυχής να τη μοιραστώ με τους συναδέλφους μου στις Βρυξέλλες.

Timotheus Höttges: Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, καταρχάς σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τη σημερινή συνάντησή μας. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να είμαι εδώ.

Πρώτα απ’ όλα, συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία, είμαι ένας από τους “πρεσβευτές” σας στο εξωτερικό, οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι, ίσως το έχετε προσέξει. Λέω “κοιτάξτε την Ελλάδα, πώς έχουν αλλάξει, όχι μόνο τη χώρα τους, αλλά την πρόοδο που έχουν επιτύχει στην ψηφιοποίηση”.

Ήμουν πρόσφατα στη Seeon, στη συνάντηση του συντηρητικού κόμματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν αρχικά προγραμματισμένο να είμαι κι εγώ εκεί.

Timotheus Höttges: Το γνωρίζω, ήλπιζα να σας συναντήσω εκείνο το απόγευμα.

Και έκανα την εξής δήλωση: “Κοιτάξτε την Ινδία. Έχουν 28 διαφορετικά κρατίδια, αλλά δημιούργησαν ένα σύστημα ταυτοποίησης, παρά την πληθώρα διαλέκτων. Κοιτάξτε την Ισλανδία, μία μικρή χώρα, πώς έχουν ψηφιοποιήσει συνολικά την οικονομία τους”.

Και είπα: “Κοιτάξτε την Ελλάδα, πόσο γρήγορα αυτή η χώρα, χωρίς να έχει το σύνολο των ψηφιακών δεξιοτήτων, πόσο γρήγορα η Ελλάδα κατάφερε να ψηφιοποιηθεί”. Στην Ελλάδα είστε πλέον πιο μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση. Και η ψηφιοποίηση είναι προϋπόθεση για την ευημερία της επόμενης γενιάς. Είμαι απολύτως πεπεισμένος γι’ αυτό. Συνεπώς, εάν δεν έχεις ψηφιακή οικονομία, δεν θα έχεις ούτε ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης.

Επίσης, συμμετείχαν η επικεφαλής της Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής και η νομική σύμβουλος – Chief Officer Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων, Public Affairs και Εταιρικής Διακυβέρνησης ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις