0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Από το περασμένο Σάββατο τίποτα δεν είναι ίδιο στη ΝΔ και το πολιτικό σκηνικό της χώρας αφού η διαγραφή του κ. Σαμαρά επαναπροσδιορίζει τα όρια της κεντροδεξιάς παράταξης, δείχνει την αποφασιστικότητα του κ. Μητσοτάκη να μην υποχωρήσει σε πιέσεις και πολιτικούς εκβιασμούς και ανακατεύει την τράπουλα στη δεξιά πολυκατοικία.

Οι δύο πλευρές ζυγίζουν τα βήματα τους και δρομολογούν τις επόμενες κινήσεις τους μετά το διαζύγιο που επιβεβαίωσε το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα τους.

Η σχέση των κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά την τελευταία δεκαετία πέρασε από χίλια κύματα.

Ο πρώτος είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, διεύρυνε τη ΝΔ προς το κέντρο και απεχθάνεται τα άκρα. Ο δεύτερος είχε φιλοτεχνήσει το προφίλ του εκφραστή της Δεξιάς με προμετωπίδα τα εθνικά θέματα και εσχάτως την woke ατζέντα.

Παρά τις διαφορές τους πάντα βρισκόταν μία ισορροπία και η σχέση ήταν λειτουργική. Τους τελευταίους μήνες, όμως, είχε μπει σε έναν μονόδρομο που οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Η διαγραφή του εδώ και καιρό έμοιαζε με αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού ο πρώην Πρωθυπουργός τέντωνε το σχοινί μεθοδικά μέχρι που αυτό δεν άντεξε και έσπασε.

Από τις 22 Οκτωβρίου η ΤΡ είχε γράψει ότι είναι πολύ πιθανό οι κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς να κάνουν «χωριστά Χριστούγεννα», κάτι που επιβεβαιώθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα.

Το 2016 ο πρώην πρωθυπουργός είχε απελευθερώσει υπογραφές για την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ και τον είχε στηρίξει στο δεύτερο γύρο προκειμένου να κερδίσει τη μάχη απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το 2019 επιθυμούσε να πάρει τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ, σε ένα ραντεβού στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης του είχε πει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τη θέση πήρε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μια ελπίδα για την Προεδρία της Δημοκρατίας έμεινε… ελπίδα και ο Πρωθυπουργός επέλεξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Σαμαράς απείχε από την ψηφοφορία. Παρά την πικρία που άρχισε να συσσωρεύεται, έως το 2022 επικράτησε νηνεμία. Διόλου τυχαίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε ο Γρηγόρης Δημητριάδης που αφιέρωνε χρόνο στον πρώην πρωθυπουργό, κάθε εβδομάδα τον συναντούσε ή μιλούσε τηλεφωνικά μαζί του, άκουγε τους προβληματισμούς του και έδινε λύσεις σε θέματα που τον απασχολούσαν. Η αποχώρηση του δημιούργησε ένα κενό στη σχέση του κ. Σαμαρά με την κεντρική κυβέρνηση που δεν καλύφθηκε ποτέ.

Τα πρώτα βέλη

Από το 2022 ξεκίνησε την κριτική έναντι στρατηγικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη με τη φράση «δεν θα γίνουμε Ποτάμι» που είπε στο Συνέδριο του κόμματος, βάλλοντας κατά της άμετρης διεύρυνσης προς το κέντρο.

Το Μάιο του 2023 οι κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς συναντήθηκαν για τελευταία φορά σε ταβέρνα της Καλαμάτας για να δώσουν το μήνυμα της συσπείρωσης προ των εθνικών εκλογών. Ήταν το τελευταίο τετ α τετ που είχαν.

Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε η ανοιχτή αμφισβήτηση της κυβέρνησης.

Πρώτα με την καταψήφιση τροπολογίας για τους μετανάστες και λίγους μήνες αργότερα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπου βγήκε ανοιχτά εναντίον του νομοθετήματος με ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς είδε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως την δικαίωση των όσων επεσήμανε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και βγήκε, πλέον, ανοιχτά κατά της κυβέρνησης με την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο τον Ιούλιο όπου είχε ως αιχμή τον ελληνοτουρκικό διάλογο που για τον ίδιο συνιστούσε υποχώρηση από εθνικές θέσεις, χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται στην πράξη. Από εκείνο το σημείο η κλεψύδρα άρχισε να κυλά αντίστροφα.

Το Μέγαρο Μαξίμου κοιτά πλέον την επόμενη ημέρα.

«Ό,τι έγινε έγινε», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης και το «προχωράμε μπροστά» δεν είναι ένα απλό μήνυμα αλλά η ουσία της κυβερνητικής αντίδρασης.

Η διαγραφή του κ. Σαμαρά αποτελεί έναν τρόπο επαναπροσδιορισμού των ορίων της παράταξης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Επικαλούνται την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή η οποία αναφέρει ότι η ΝΔ «θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς».

Κάτι που είναι αντίθετο με την ακραία δεξιά ατζέντα την οποία προωθεί ο κ. Σαμαράς.

Επίσης, όλα τα στελέχη και οι υπουργοί που τοποθετήθηκαν δημόσια χαρακτήρισαν «δυσάρεστη αλλά αναγκαία» την απόφαση του κ. Μητσοτάκη στηρίζοντας την ενότητα της παράταξης.

Κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν με σιγουριά πως «δεν υπάρχει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ».

Είναι γεγονός ότι ακόμα και βουλευτές που βρίσκονται πολύ κοντά στον κ. Σαμαρά δεν σκοπεύουν να στραφούν κατά της κυβέρνησης και θα συνεχίσουν να την στηρίζουν με αποκορύφωμα την ψήφιση του Προϋπολογισμού, που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

«Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, σε αυτούς τους πολυτάραχους καιρούς, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα», όπως τονίζει ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Στο ερώτημα αν η διαγραφή του κ. Σαμαρά οδηγήσει σε απώλειες από το συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ, η εκτίμηση της ίδιας πηγής είναι πως αυτές δεν θα είναι αξιοσημείωτες αφού το μεγαλύτερο τμήμα αυτών έχει στραφεί σε σχηματισμούς δεξιότερα της ΝΔ από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Επιστρέφει

Ο κ. Σαμαράς επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα προγραμματίζοντας με τους συνεργάτες του στοχευμένες παρεμβάσεις με συνεντεύξεις και αρθρογραφία. Πιστεύει ότι αδίκως διεγράφη από το κόμμα με το οποίο έγινε Πρωθυπουργός και είναι δεδομένο ότι θα στρέψει με μεγαλύτερη ισχύ τα βέλη του κατά του κ. Μητσοτάκη.

Θεωρεί ότι οι θέσεις του, όπως η αντίθεση στην woke ατζέντα και το μεταναστευτικό δικαιώνονται στην πορεία του χρόνου και με παράπονο αναρωτιέται «που έκανα λάθος;».

Ερωτηματικό παραμένει αν θα προχωρήσει την ίδρυση νέου κόμματος. Συνεργάτες του το αφήνουν ανοιχτό, ωστόσο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη και άνθρωποι που τον γνωρίζουν χρόνια δεν το αποκλείουν, λαμβάνοντας υπόψιν το πείσμα του και την επίδραση που έχει το θυμικό στις κινήσεις του.

Πιο ισχυρή θεωρούν, όμως, την πιθανότητα να ενισχύσει παρασκηνιακά σχηματισμούς που υπάρχουν ήδη στα δεξιά της ΝΔ. Σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, ο ίδιος προσπαθούσε να παρακινήσει, πριν ακόμα τις εκλογές του 2023 ανθρώπους να ηγηθούν ενός κόμματος με καθαρά δεξιά ατζέντα, χωρίς αποτέλεσμα.

Σταθερά στο πλευρό του κ. Σαμαρά παραμένουν ο άλλοτε διευθυντής στο γραφείο του στο Μαξίμου Κώστας Μπούρας και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Νίκος Τσιούτσιας. Όπως και ο στενός συνεργάτης του Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Σάκης Μητρόπουλος.

Alter ego του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και στενός του φίλος είναι έτερος βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ διαχρονική είναι η σχέση του με δύο υφυπουργούς της κυβέρνησης. Τον Διονύση Σταμενίτη, άλλοτε πρόεδρο της νεολαίας της Πολιτικής Άνοιξης και τον Κώστα Καραγκούνη. Στην ΚΟ πολύ κοντά του, συμμεριζόμενοι πολλές από τις απόψεις του, είναι ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Γιάννης Παππάς και ο Νότης Μηταράκης. Ουδείς, εξ αυτών σκοπεύει να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στην έξοδο του από τη ΝΔ και να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα. Άλλωστε, όπως λέει πολύπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, στόχος κάθε βουλευτή είναι η επανεκλογή του και όχι η πορεία στο άγνωστο….

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις