0

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Today Press

Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου

  • Κύριε Κατσαφάδο, συνομιλώντας με τους πολίτες, ποια είναι τα συχνότερα ζητήματα που τους απασχολούν;

 Αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη αγωνία των πολιτών, διαχρονικά αλλά και σήμερα, είναι η οικονομική κατάσταση, ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Και νομίζω ότι οι πρόσφατες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τρανό παράδειγμα, καθώς ο καθοριστικός λόγος για τον οποίον ψηφίστηκε ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων, ήταν η οικονομία.

Εδώ στη χώρα μας, η Κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες και για να καταπολεμήσει την ακρίβεια και για να αυξήσει τα εισοδήματα των πολιτών, παρόλα αυτά όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

 

  • Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Αρχικά, αυτό το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, είναι να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις. Να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Διότι οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν το ΑΕΠ, δίνεται δημοσιονομικός χρόνος και περιθώριο να μειωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά μεταφράζονται σε αύξηση του πλούτου για τον κάθε πολίτη, για την κάθε  οικογένεια.

Κατά δεύτερον πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας σε ό,τι έχει να κάνει με τον έλεγχο των αγορών ούτως ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φαινόμενα αισχροκέρδειας. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και πίστη, ούτως ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας για να φέρουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτήν την περίφημη σύγκλιση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τους μισθούς βασικά.

 

  • Έχουμε νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

 Ναι, εμείς κάθε χρόνο αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό και θεσμοθετήσαμε και έναν μηχανισμό για μόνιμη αύξηση του κατώτατου μισθού – και  σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα και ο μέσος μισθός έχει ανέβει, ωστόσο είμαστε πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.        Και όταν υπάρχουν όλες αυτές οι πληθωριστικές τάσεις, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί πιέζονται πάρα πολύ.

Αυτό λοιπόν που οφείλουμε να κάνουμε, είναι μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, επενδύσεις. Αυτή είναι η σειρά. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν την ανάπτυξη, η ανάπτυξη φέρνει τις επενδύσεις, νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε γρηγορότερα και καλύτερα τις πληθωριστικές τάσεις που επικρατούν στην αγορά.

 

  • Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις αλλά για να γίνουν πράξη χρειάζονται και πόροι. Χρηματικοί και ανθρώπινοι. μεγάλο έλλειμα στελέχωσης για να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Κατ’ αρχήν, το βασικό που χρειάζεται είναι η βούληση. Διότι οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν διαφορετικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι δυσανασχετούν με το αποτέλεσμά τους. Να το πω αλλιώς. Η μεταρρύθμιση είναι μία αλλαγή. Αλλαγή σε έναν τρόπο ζωής και σε μία διαδικασία που είχε κάποιος συνηθίσει να λειτουργεί για πάρα πολλά χρόνια.  Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι που βλέπουν τις μεταρρυθμίσεις με καχυποψία, σκεπτικισμό και άρνηση. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να ενημερώνουμε γύρω από τις μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να μειώνουμε την πίεση από διάφορες κοινωνικές ομάδες οι οποίες αντιτίθενται σε αυτές. Από την άλλη, οφείλουμε να έχουμε σταθερή πολιτική βούληση για να τις επιταχύνουμε και να τις υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, εφόσον θεωρούμε ότι είναι προς όφελος της χώρας. Χρηματοδοτικά εργαλεία υφίστανται στη χώρα, τόσα, όσα ποτέ άλλοτε ίσως, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση μίας μεταρρύθμισης, το στελεχιακό δυναμικό, ο ανθρώπινος παράγοντας, όπου δεν είναι μόνο ποσοτικό το θέμα, αλλά και ποιοτικό. Εκεί νομίζω ότι με τις νέες διαδικασίες τις οποίες φέραμε στον ΑΣΕΠ ανοίγει ένα παράθυρο ούτως ώστε τα διάφορα κενά τα οποία υπάρχουν στη στελέχωση της κρατικής μηχανής να μπορούμε να τα καλύψουμε σε όσο το δυνατόν γρηγορότερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα του outsourcing. Νομίζω ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο δεν είναι ταμπού. Έχουμε δει ότι αν λειτουργήσουν με διαφανείς όρους, μπορούν να φέρουν πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

 

  • Είστε βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια που έχει και νησιά και γι΄αυτό θα ήθελα τη γνώμη σας για τις αντιδράσεις πολλών αυτοδιοικητικών για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στη διαχείριση του νερού – συνενώσεις ΔΕΥΑ- αλλά και στη διαχείριση αποβλήτων με τις προσφυγές και τις έντονες ενστάσεις με το τέλος ταφής. Ποια είναι η γνώμη σας;

Υπάρχει κάτι για το οποίο δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, καθώς θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στις συνήθειές μας και αυτό είναι η Κλιματική Αλλαγή, η οποία έχει έρθει και τις συνέπειές της και τα αποτελέσματά της τα βιώνουμε καθημερινά. Περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Αναφορικά με το νερό, νομίζω ότι ήταν απαραίτητο -και αργήσαμε μπορώ να πω- να δημιουργήσουμε έναν συνεκτικό  μηχανισμό διαχείρισης των υδάτων. Οφείλουμε να προστατεύσουμε, να διασφαλίσουμε τα αποθέματά μας και να αξιοποιήσουμε το νερό όσο το δυνατόν καλύτερα.

Είμαστε μία τουριστική χώρα που έχει αγροτικό τομέα, με  γεωγραφικές ιδιαιτερότητες λόγω της πολυνησιωτικότητας μας.

Οι τοπικές, δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, έχει αποδειχθεί εν τοις πράγμασι ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν και να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί. Και πέραν της τεχνογνωσίας και των πόρων απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης του νερού. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσες απώλειες έχουμε από τα δίκτυά μας, Άλλοι λένε ότι είναι 30%, άλλοι λένε ότι είναι 40%, άλλοι λένε ότι είναι 50%. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσοι χαμένοι υδάτινοι πόροι σπαταλώνται άδικα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για έργα υποδομής και έργα συντήρησης, τα οποία είναι απαραίτητα για να γίνουν. Άρα θεωρώ ότι σε αυτόν τον τομέα αργήσαμε και δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις. Η διαχείριση του νερού που προτάσσουμε είναι μία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις γίνονται για καλό και για τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά.

Όπως αναφέρατε, είμαι Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων. Στην εκλογική μου περιφέρεια υπάρχουν τουριστικά νησιά των οποίων τα βασικά τους ζητήματα είναι το νερό και τα απόβλητα. Το μεγάλο τους κόστος είναι η διαχείριση των αποβλήτων.

Και εδώ ερχόμαστε στην αρχική μας συζήτηση. Είπαμε ότι κάθε μεταρρύθμιση δημιουργεί προβληματισμό, ανησυχία, καχυποψία. Αλλά οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Νομίζω λοιπόν ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έχει αυτή την αποστολή, αυτό το χρέος. Και αυτό το χρέος θα το υπηρετήσουμε.

 

  • Τι απαντάτε σε όσους μιλούν για μια δυσαρέσκεια σε σημαντική μερίδα του κόσμου;

Υπάρχει. Νομίζω ότι αυτή η δυσαρέσκεια όμως κατά βάση στηρίζεται γύρω από τα οικονομικά, όχι γύρω από τις μεταρρυθμίσεις.  Η χώρα προσπαθεί και ας μην ξεχνάμε ότι έχει αλλάξει αρκετές «πίστες». Νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση η Ελλάδα του 2019, όταν την παρέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την Ελλάδα του 2024 και εντός και εκτός των συνόρων της χώρας. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε με πρόγραμμα, με σκληρή δουλειά, με τα αποτελέσματα που έφερε η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους πολίτες.

Παράλληλα, σήμερα υπάρχει ένα κλίμα ανησυχίας, μια κόπωση των πολιτών.  Γι΄αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να μπορέσει ο κάθε πολίτης να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια, να δει ότι έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στη ζωή του.

Από την άλλη οφείλουμε και πρέπει να είμαστε κοντά στη κοινωνία, να ακούμε τους πολίτες. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα αυτιά μας στον κόσμο.  Ο κόσμος είναι αυτός ο οποίος μας κρίνει και ο κόσμος είναι αυτός ο οποίος μας δίνει την εντολή να κυβερνήσουμε ή να μην κυβερνήσουμε. Οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε τον κόσμο και να είμαστε σε μια μόνιμη διαδικασία διαλόγου μαζί του ούτως ώστε να τους πείσουμε ή και να διορθώσουμε πράγματα τα οποία θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις