Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Έχουν περάσει δεκαοκτώ μήνες και πέντε ημέρες από την τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς κάθισαν οι δυο τους σε ένα τραπέζι και συνομίλησαν. Από τότε, μήνα με το μήνα και εσχάτως μέρα με τη μέρα, η μεταξύ τους σχέση διαρκώς επιδεινώνεται και το χάσμα που τους χωρίζει μεγαλώνει.
Ήταν 21 Απριλίου του 2023, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της απλής αναλογικής και την θριαμβευτική νίκη της ΝΔ, όταν ο κ. Σαμαράς υποδέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη στο αγαπημένο του μεζεδοπωλείο στην Καλαμάτα, τον «Θίασο». Σε μία επίδειξη συσπείρωσης ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης έκατσαν οι δυο τους στο τραπέζι, έφαγαν και συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα. Επρόκειτο για μία προσωρινή ανακωχή, λίγους μήνες μετά ο πρώην Πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο τον νυν και ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα τελειώσει ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου που προσπαθούν να απαντήσουν άπαντες εντός και εκτός ΝΔ είναι «που το πάει ο Σαμαράς» και αν θα το φτάσει «μέχρι τέλους» και απέναντι στην ίδια του την παράταξη και την κυβέρνηση της αποσύροντας την εμπιστοσύνη του στη Βουλή.
Τα προειδοποιητικά πυρά από την πλευρά Σαμαρά είχαν πέσει ήδη από το συνέδριο της ΝΔ το 2022, όταν επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι γέρνει το κόμμα αποκλειστικά στο κέντρο και ο ίδιος δεν θα άφηνε «η ΝΔ να γίνει Ποτάμι» καθώς «Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει». Πέρα από την προεκλογική συνάντηση της Καλαμάτας δεν έγινε καμία κίνηση να εκτονωθεί η κατάσταση. Αντιθέτως, συσσωρευόταν διαρκώς καπνός κάτω από το καπάκι που μοιάζει έτοιμο να σπάσει.
Ο κ. Σαμαράς καταψήφισε τον Νοέμβριο του 2023 την τροπολογία για την εργασία των μεταναστών μετατρέποντας για πρώτη φορά την δυσαρέσκεια του σε απόρριψη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που ακολούθησε, έφερε και την πρώτη σύγκρουση, αφού ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε από το βήμα της Βουλής κατακεραυνώνοντας το νομοσχέδιο και καλώντας σε καταψήφιση του, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου είχε προτρέψει τους βουλευτές που διαφωνούσαν να απέχουν ώστε να αποκλιμακωθούν οι αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Τα άδεια έδρανα την ώρα της ομιλίας Σαμαρά εκνεύρισαν ακόμα περισσότερο τον πρώην Πρωθυπουργό, αφού το απέδωσε σε σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για να τον απαξιώσει. «Φθάσαμε στο σημείο, να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς, αλλά οργανώθηκαν “κενά έδρανα” την ώρα που μιλούσα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, λίγους μήνες αργότερα στην περιβόητη ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο.
Στην εκδήλωση όπου ξεκίνησαν οι κοινές του εμφανίσεις με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο παρουσιάζονται πια ως αχώριστο δίδυμο. Εκεί, όπου, λίγες εβδομάδες μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση προτάσσοντας το δικό του ιδεολογικό στίγμα για την Δεξιά.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Στον πυρήνα της κριτικής του βρίσκεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, τον οποίο αμφισβήτησε εξαρχής διαφωνώντας με «τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο». «Όσο ο Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως πειρατής δεν υπάρχει καμία θετική ατζέντα», είναι η άποψη του για τις επαφές των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ το «τερμάτισε» στην τελευταία του παρέμβαση από την Κύπρο όπου αναφέρθηκε σε «άδικες και καταστροφικές λύσεις που μαγειρεύονται σε Αιγαίο και Κύπρο». Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος την τακτική του «ουδέν σχόλιο» για τα όσα λέει ο κ. Σαμαράς, την οποία ακολουθούσαν κατ’ εντολή του όλοι οι συνεργάτες του και αποφάσισε να απαντήσει ο ίδιος στον πρώην Πρωθυπουργό. «Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήταν αυτός πρωθυπουργός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κύριο Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κύριου Σαμαρά και με υπουργό τον κύριο Βενιζέλο γίνονταν και διερευνητικές επαφές», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, διαχωρίζοντας τον κ. Σαμαρά από τις υπόλοιπες αναφορές του σε «πατριώτες της φακής» και τους υπερπατριώτες που «σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
Το μήνυμα, σε κάθε περίπτωση, ήταν σαφές. Όπως έγραψε το προηγούμενο Σάββατο η «ΤΡ» η ανοχή από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη έχει τελειώσει και στέλνει το μήνυμα ότι «δεν εκβιάζεται».
Το επιβεβαίωσε την Τετάρτη στη Βουλή, όπου επιφύλαξε άλλο ένα καρφί προς τον κ. Σαμαρά, όταν αιτιολόγησε γιατί αποχώρησε από την αίθουσα μόλις ανέβηκε στο βήμα ο κ. Παππάς. «Εγώ ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκοντας την σύγκριση με την στάση του κ. Σαμαρά όταν στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου χαιρετήθηκε και αντάλλαξε χαμόγελα με τον κ Παππά. Ήταν μία υπενθύμιση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπομείνει στωικά να του επιτίθενται και να τον αμφισβητούν και πλέον θα δίνει τις απαιτούμενες απαντήσεις. «Το μέχρι τέλους με τον ΣΥΡΙΖΑ το αποδεικνύει με πράξεις και όχι με λόγια», σημείωναν συνεργάτες του λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας την στρατηγική κίνηση του κ. Μητσοτάκη.
Η απάντηση που ήρθε μέσω συνεργατών του κ. Σαμαρά, εμπλέκοντας ξανά τον ελληνοτουρκικό διάλογο και επικρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης, αντιμετωπίστηκε με απαξία από το Μέγαρο Μαξίμου αφού «δεν απαντάμε σε κύκλους», όπως έλεγαν στελέχη του.
Έτσι, η επόμενη μάχη προσδιορίζεται λίγο πριν ή λίγο μετά το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην Πρωθυπουργός ετοιμάζει νέα παρέμβαση στην οποία θα βάλει κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, ειδικά αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βάλει στο τραπέζι της συζήτησης θέματα που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αθήνα.
Ορόσημο, όμως, για το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος Σαμαρά – Μητσοτάκη είναι η ψήφιση του Προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο στη Βουλή, όπου κατά πολλούς θα αποδειχθεί πόσο βαθιά είναι η ρήξη.
Η συγκεκριμένη ψηφοφορία ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και η καταψήφιση του σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης από όποιον βουλευτή το πράξει.
Θα φτάσει σε αυτό το σημείο ο κ. Σαμαράς;
Και αν το πράξει θα αποχωρήσει ταυτόχρονα από το κόμμα ή θα περιμένει τη διαγραφή του προκειμένου να ρίξει ευθύνες στην άλλη πλευρά;
Αυτή τη στιγμή η συζήτηση κινείται στη σφαίρα των σεναρίων, τα οποία έχουν αρχίσει να συζητούνται στο παρασκήνιο.
Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός ή οι συνεργάτες του δεν αφήνουν να διαφανεί μία τέτοια στάση, αλλά υποστηρίζουν ότι δίνουν μάχη για την παράταξη και την πορεία της.
Στον πόλεμο, όμως, δεν υπάρχουν κανόνες, ειδικά σε έναν εμφύλιο.