0

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει απόψε στη δεύτερη κατά σειρά θεματική εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του και επιγράφεται: «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Με την ακρίβεια να οδηγεί τις… δημοσκοπήσεις για περισσότερο από 1,5 χρόνο, έχοντας αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές» αναμένεται να τονίσει ο πρώην πρωθυπουργός, εκτιμώντας παράλληλα πως «ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης» συνιστά το πλέον κρίσιμο επίδικο.

Με πραγματιστική διάθεση, ο κ. Τσίπρας δεν θα παραγνωρίσει ότι «σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε», για να προσθέσει πως «σε κάθε περίπτωση ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση». Στην ίδια κατεύθυνση, «οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου», προτίθεται να επαναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, «ένας νέος εθνικός στόχος θα έλεγα, αντίστοιχος με:

· την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα
· την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα

· την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του ’10

οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης» αναμένεται να περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας, παρατηρώντας ακόμη πως πρέπει να υλοποιηθεί «και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον πρώην πρωθυπουργό, «αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους». Την ίδια στιγμή, «η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους», όπως συχνά επισημαίνει ο ίδιος.

Για το λόγο αυτό, κατά τον κ. Τσίπρα «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα». «Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών» πρόκειται να παρατηρήσει ακόμη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες στο ακροατήριο αναμένεται να είναι κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, ερευνητές και εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας, αλλά και οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημερίδας:

16:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

17:15 ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
– Συντονιστές Αντώνης Αντζολέτος, Αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ «ΣΚΑΙ», Δημοσιογράφος «η Καθημερινή», Κατερίνα Τσαμούρη, Δημοσιογράφος Star TV- Παραπολιτικά

17:15 Εισαγωγική Ομιλία Γιώργος Χουλιαράκης, Υπουργός Οικονομικών 2015-2019

17:30- 19:00 ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – «Συμπεράσματα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

– Παρουσίαση Έρευνας ΚΕΠΕ, Γιώργος Ιωαννίδης
– Παρουσίαση Έρευνας της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς /Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Παρεμβαίνουν:

–Επιστήμη Οικονομοπούλου, Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας και ανταγωνισμός
– Θωμάς Μαλούτας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
–Μαρία Καραγιάννη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Στέγασης Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης
–Τάκης Κορκολής, Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΝΑ

19:00-20:00 ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – «Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Παρεμβαίνουν:

– Νίκος Χριστοδουλάκης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2001-2004
–Λούκα Κατσέλη, Υπουργός Οικονομίας/Υπουργός Εργασίας 2009-2011
– Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης/ Υπουργός Οικονομίας 2015-2019
-Παρέμβαση από την υποψήφια Πρωθυπουργό Νέου Λαϊκού Μετώπου Γαλλίας, Lucie Castets

20:15 Ομιλία Αλέξης Τσίπρας

Πηγή: protothema.gr

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις