0

Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα δύο κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Αλβανία, και συγκεκριμένα στις πόλεις Σενγκίν και στο Γκιάντερ, για να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ιταλία.

Τα κατασκεύασε και θα τα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου η Ιταλία, ενώ οι εξωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας θα παρέχονται από Αλβανούς φρουρούς.

Θα εξετάζονται μόνο οι αιτήσεις μεταναστών από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί «ασφαλείς» από την Ιταλία. Η λίστα αυτή, που πρόσφατα επεκτάθηκε από 15 σε 21 χώρες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μπανγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Τυνησία.

Το 2022, περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι από αυτές τις χώρες έφτασαν στην Ιταλία. Ωστόσο, λόγω του χαρακτηρισμού των χωρών προέλευσής τους ως ασφαλείς, η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου αναμένεται να απορριφθεί, οδηγώντας σε κράτηση και ενδεχόμενη επαναπροώθηση. Όσοι λάβουν άσυλο θα μεταφέρονται στην Ιταλία.

Δείτε το βίντεο:

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, και οι δεξιοί σύμμαχοί της εδώ και καιρό ζητούν από τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν το βάρος της μετανάστευσης, και η συνεργασία με την Αλβανία αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής. Με την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου να πραγματοποιείται εκτός ιταλικών συνόρων, η Ιταλία φιλοδοξεί να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για το νέο σύστημα, φοβούμενες ότι τα κέντρα θα γεμίσουν γρήγορα από άτομα που περιμένουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στις επαναπροωθήσεις, παραμελώντας τα δικαιώματα των μεταναστών και επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες

alvania-metanastes-1

alvania-metanastes-12

alvania-metanastes-13

alvania-metanastes-14

alvania-metanastes-15

alvania-metanastes-16

alvania-metanastes-17

alvania-metanastes-18

alvania-metanastes-19

Πηγή: parapolitika.gr

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις