Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Το ρολόι δείχνει τρεις ακριβώς το μεσημέρι της Τρίτης, 1η Οκτωβρίου 2024, και τα φώτα στο αμφιθέατρο του CERN σβήνουν. Στη σκηνή ανεβαίνει η μακροβιότερη Γενική Διευθύντρια του CERN Fabiola Giannoti για να κηρύξει την έναρξη της επίσημης τελετής γενεθλίων του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακής Φυσικής σε ολόκληρο τον κόσμο που γίνεται 70 ετών.
Στη βροχερή Γενεύη έχουν καταφτάσει προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, ιδιοφυίες της φυσικής, λαμπρά μαθηματικά μυαλά, και υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ. Όλοι τους παρακολουθούν την Fabiola Giannoti, η οποία είχε θέσει προσωπικό στοίχημα το 2025, το 25% του προσωπικού του CERN να είναι γυναίκες και το κατάφερε, να λέει πως η συνεργασία στην Ευρώπη είναι ένα δώρο που κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κουνάει καταφατικά το κεφάλι της και ανεβαίνει στη σκηνή για να πει στους 12.000 επιστήμονες που εργάζονται στο CERN πως γεννήθηκαν για να ανακαλύπτουν.
Το CERN παίρνει σάρκα και οστά το 1954 στο εργοτάξιο στην πόλη Μερέν, κοντά στη Γενεύη, όπου ο νικητής του Νόμπελ Φυσικής, Φέλιξ Μπλοχ, βάζει τον θεμέλιο λίθο .
Δώδεκα χώρες ανάμεσα τους, ιδρυτικό μέλος, και η Ελλάδα υπογράφουν τη Συνθήκη στην οποία ορίζεται ο στόχος του CERN: η έρευνά του ουδεμία σχέση θα έχει με στρατιωτικές απαιτήσεις και όλα τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιούνται.
Υπογράφουν προσωπικότητες της φυσικής, όπως ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ και ένα συναρπαστικό ταξίδι με κοσμοϊστορικές ανατροπές στην επιστήμη ξεκινά.
1954
Ιδρύεται από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το CERN (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Πυρηνική Έρευνα)
1973
Ανακάλυψη των ουδέτερων ρευμάτων στο θάλαμο φυσαλίδων Gargamelle
1983
Ανακάλυψη των μποζονίων W και Z
1993
Ξεκινά η μεγάλη άνθιση του διαδικτύου, με την εφαρμογή της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού (www) από τον Τιμ Μπέρνερς Λι στο CERN. Το CERN ανακοινώνει ότι ο Παγκόσμιος Ιστός θα είναι ελεύθερος σε όλους.
1995
Οι Μπέρνερς Λι και Καγιό βραβεύονται για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του Παγκοσμίου Ιστού (www)
1998
Ξεκινά, σε βάθος 175 μέτρων, κάτω από τα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας, η κατασκευή του LHC, του μεγαλύτερου επιταχυντή πρωτονίων στον κόσμο.
2010
Επιτυγχάνεται η απομόνωση 38 ατόμων αντιυδρογόνου
2011
Επιτυγχάνεται η διατήρηση αντιυδρογόνου για πάνω από 15 λεπτά.
2012
Ανακαλύφθηκε το «Σωματίδιο Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού»
2022
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN ξεκινά την καινούργια του διαδρομή, που επιτρέπει περισσότερες σωματιδιακές συγκρούσεις
Σεπτέμβριος 2024
Εκλογή του Έλληνα Καθηγητή Κωσταντίνου Φουντά στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου του CERN.
Τα εβδομήντα χρόνια του CERN είναι γεμάτα ενθουσιασμό ,έμπνευση και υπομονή .Οι καλύτεροι φυσικοί του πλανήτη, προσπαθούν στον μεγάλο επιταχυντή να φτιάξουν ένα αντίγραφο του big bang, της μεγάλης έκρηξης που συνέβη πριν από 13,8 δισ. χρόνια και να δώσουν απαντήσεις στα αρχέγονα ερωτήματα του ανθρώπου.
Το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας αναζητά απαντήσεις για τη γέννηση του σύμπαντος και την αρχή του χρόνου .
Στα έγκατα της γης της Γενεύης, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, γνωστός ως LHC, ο μεγαλύτερος και πιο ισχυρός στον κόσμο, μήκους 27 χιλιομέτρων -όσο είναι τα 2/3 της διαδρομής του αυθεντικού μαραθωνίου- περνάει κάτω από το έδαφος δυο χωρών, της Ελβετίας και της Γαλλίας.
Ένας ανιχνευτής του πειράματος ζυγίζει όσο ο Πύργος του Άιφελ.
Σε βάθος εκατό μέτρων, όσο μια πολυκατοικία τριάντα ορόφων κάτω από την επιφάνεια της Γης, πρωτόνια ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και συγκρούονται με τεράστιες ενέργειες. Tα πρωτόνια κάνουν 11.245 γύρους το δευτερόλεπτο, μέσα στον Επιταχυντή .Αυτό σημαίνει ότι διανύουν απόσταση 300.000 χιλιομέτρων σε ένα δευτερόλεπτο, σχεδόν την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.
Η δέσμη πρωτονίων στο σημείο της σύγκρουσης συμπιέζεται σε διάμετρο 16 μικρομέτρων, περίπου το 1/5 του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας. Είναι σαν δυο άνθρωποι που βρίσκονται στο ίδιο γήπεδο, αλλά στις απέναντι κερκίδες να πετούν από μια βελόνα ο καθένας, και αυτές να συγκρούονται στη μέση του γηπέδου. Κάθε δευτερόλεπτο γίνονται ένα δισεκατομμύριο συγκρούσεις. Είναι σαν να ρίχνετε, ένα δισεκατομμύριο νομίσματα στον αέρα κάθε δευτερόλεπτο και να μπορείτε να παρακολουθείτε πως πέφτουν.
Κατά μήκος της διαδρομής του Μεγάλου Επιταχυντή, υπάρχουν τέσσερις σταθμοί, που αποτελούν και τα πειράματα του. Τα πειράματα ATLAS και CMS, στα οποία υπάρχει μεγάλη ελληνική συμμετοχή, οι επιστήμονες αναζητούν τα βαθύτερα μυστικά του σύμπαντος. Το 2012, συνέβαλαν στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, επιβεβαιώνοντας θεμελιώδεις θεωρίες για τη μάζα των σωματιδίων.
Το ALICE μελετά την πρωταρχική ύλη όπως υπήρχε αμέσως μετά το Big Bang μία «σούπα» φτιαγμένη από κουάρκ και γκλουόνια, ενώ το LHCb διερευνά γιατί το σύμπαν αποτελείται κυρίως από ύλη και όχι από αντιύλη.
Στο CERN εργάζονται περισσότεροι από 300 Έλληνες επιστήμονες, συνεισφέροντας σημαντικά στις πρωτοποριακές έρευνες που διεξάγονται στο μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών του κόσμου.
Παράλληλα με τα εμβληματικά πειράματα του Μεγάλου Επιταχυντή Ανδρονίων, το CERN προσφέρει ένα ευρύ δίκτυο επιταχυντών και πειραμάτων, που καλύπτουν ένα πολυδιαστάτο φάσμα επιστημονικών πεδίων. Από την κατανόηση των θεμελιωδών δυνάμεων της φύσης μέχρι την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, το CERN αποτελεί έναν τόπο όπου η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται, παράγοντας νέα γνώση και καινοτομίες που επηρεάζουν την επιστήμη και την καινοτομία .
Το CERN, δεν περιορίζεται μόνο στη βασική έρευνα. Διαθέτει επίσης σημαντικά προγράμματα που αφορούν ιατρικές εφαρμογές, όπως η ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης και θεραπειών για τον καρκίνο μέσω της χρήσης επιταχυντών σωματιδίων, αποδεικνύοντας πως η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται στο CERN μπορεί να βελτιώσει και την ποιότητα ζωής της κοινωνίας.
Κανείς δεν ξέρει σε ποιο ξέφωτο θα βγάλει την ανθρωπότητα αυτό το ταξίδι των 70 ετών. Το μόνο σίγουρο είναι όπως ότι είναι να συμβεί θα συμβεί εδώ, όπου οι επιστήμονες είναι γεννημένοι για να ανακαλύπτουν .