0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

«Ευτυχώς δεν πέρασε ο Γερουλάνος στον δεύτερο γύρο. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μας έκαναν μεγάλο δώρο», σχολίασε προ ημερών βουλευτής της ΝΔ σε συνάδελφο του ο οποίος έσπευσε να συμφωνήσει: «Εμάς μας βοήθησαν, για τους ίδιους δεν ξέρω…». Η στιχομυθία αυτή μαρτυρά πως υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ με τους κκ. Ανδρουλάκη και Δούκα να είναι οι τελικοί διεκδικητές της ηγεσίας.

«Καλύτερα ο διάβολος που γνωρίζεις», είναι μία φράση που χρησιμοποιούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να δείξουν την προτίμηση σε έναν αντίπαλο που έχεις αναμετρηθεί ξανά, γνωρίζεις τις συνήθειες του και πως να τον αντιμετωπίσεις, η οποία περιγράφει ακριβώς τον τρόπο που αξιολογούν κυβερνητικά στελέχη τις εξελίξεις στην Χαριλάου Τρικούπη, όποιος από τους δύο κι αν είναι ο τελικός νικητής και επόμενος πρόεδρος του κόμματος. Παρότι αν ήταν να στοιχηματίσουν κάπου τα λεφτά τους, θα ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, κι αν μπορούσαν να επιλέξουν θα ήταν ο Χάρης Δούκας.

Η ανακούφιση για την έξοδο του κ. Γερουλάνου από την κούρσα δεν συνεπάγεται φόβο ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές του 2027. Η εκλογή του, όμως, θα ανακάτευε την πολιτική τράπουλα καθώς μπορεί να απευθυνθεί με μεγαλύτερη άνεση και πειθώ στο μετριοπαθές κοινό του κέντρου στο οποίο στοχεύει και ο Πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ψηφοφόρους που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και του έδωσαν την αυτοδυναμία. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί, όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, να πείσει το συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, υπό την ηγεσία του οποίου το ΠΑΣΟΚ είχε χαμηλές εκλογικές πτήσεις. Για τον κ. Δούκα εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί προγραμματικά, πολιτικά και εν τέλει εκλογικά με την κυβέρνηση. Η παραμονή του στο Δήμο Αθηναίων, ακόμα κι αν εκλεγεί πρόεδρος, τον κάνει εύκολο στόχο για τα κυβερνητικά πυρά, ειδικά από την στιγμή που ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα του γύρισαν την πλάτη στον πρώτο γύρο.

Έλλειψη αντιπάλου


Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένο και στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε δεινή θέση, οι πολίτες ασχολούνται με αυτό για να γελάσουν, όπως παραδέχονται ακόμα και στελέχη της Κουμουνδούρου σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους και προφανώς αδυνατεί να εκπληρώσει τον θεσμικό του ρόλο.

Τα φαινόμενα διάλυσης που επικρατούν στην Κουμουνδούρου βυθίζουν όλο και περισσότερο τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και τον απαξιώνουν στο εκλογικό σώμα. Αυτή η εικόνα της κεντροαριστεράς έχει αφήσει χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο την κυβερνητική παράταξη.

Γεγονός που δεν είναι απαραιτήτως θετικό για την ίδια, όπως εκτιμούν στελέχη της. Διότι η απουσία αντιπάλου δυσκολεύει τη ΝΔ να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και οι βουλευτές νιώθοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει κάποια ουσιαστική απειλή αυξάνουν τους τόνους της δικής τους κριτικής φουντώνοντας την εσωστρέφεια.

Την ανάγκη της κυβέρνησης να υπάρξει ένας αντίπαλος στην άλλη όχθη του πολιτικού συστήματος εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι, η Κυβέρνηση, οι πολίτες, συνολικά, οι πάντες, είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, κοστολογημένη, για να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις», είπε ο κ. Μαρινάκης. Προς το παρόν η κυβέρνηση συγκρίνεται με την καθημερινότητα, μία σύγκριση που έχει αποδειχθεί άνιση για όλες τις κυβερνήσεις στο παρελθόν.

H ώρα του Προϋπολογισμού

Το κενό στο πολιτικό σύστημα αποτυπώνεται και στο Κοινοβούλιο. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η συζήτηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου συζητείται στην Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός, ο οποίος θα ψηφιστεί στις 21 Δεκεμβρίου. Στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση υπάρχει το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να μην εκπροσωπούνται από τους νέους προέδρους τους αν εκλεγούν ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Δούκας. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ για το δεύτερο και τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη. Η αντιπαράθεση, στην ουσία, δεν θα μπορεί να γίνει σε επίπεδο αρχηγών και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει απέναντι του μόνο αυτούς των μικρών κομμάτων.

Σε αυτό το κλίμα αναζητούν ζωτικό χώρο τα κόμματα που κινούνται δεξιά της ΝΔ προκειμένου να καλύψουν το αντιπολιτευτικό κενό. Οι εσωκομματικές διαδικασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει το περιθώριο σε κόμματα όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής να ακούγονται πιο δυνατά και να διεκδικούν μεγαλύτερο εκλογικό κοινό.

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να συνεχίζει να επενδύει πολιτικά στο κέντρο, όμως, δεν μπορεί και δεν σκοπεύει να αγνοήσει όσα συμβαίνουν στα δεξιά της ΝΔ. Τα κόμματα αυτού του χώρου κινούνται τα τελευταία χρόνια σταθερά μεταξύ του 10-15%, μία μεγαλύτερη άνοδος θα γινόταν πρόβλημα για την κυβερνητική παράταξη και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να βάλει φρένο στην διαρροή ψηφοφόρων.

Ειδικά, από την στιγμή που διαπιστώνεται σε μετρήσεις ότι όσοι περνούν το Ρουβίκωνα στρεφόμενοι σε δεξιά σχήματα που κινούνται στο όριο του ακραίου και του γραφικού, δύσκολα επαναπατρίζονται. Εγρήγορση προκαλούν και οι πληροφορίες που φτάνουν σε κυβερνητικά στελέχη για προσπάθεια ορισμένων κύκλων να ενισχύσουν τα λαϊκίστικα ακροδεξιά κόμματα για να πιέσουν τη ΝΔ και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, ώστε να ελέγξουν τις εξελίξεις μακροπρόθεσμα. Η απόφαση είναι να μην αφήνουν πλέον τίποτα αναπάντητο όσον αφορά τις επιθέσεις που δέχονται για τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό και με κάθε ευκαιρία «θα ξεσκεπάζουμε τα fake news και τους εμπνευστές τους», όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις