Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου
Πριν από λίγο καιρό, η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, εξελέγη ομόφωνα Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union – IPU) με έδρα τη Γενεύη. Ταυτόχρονα, ως Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την Προστασία των Θαλασσών, είχε αναλάβει τη διοργάνωση της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου.
Mιλά αποκλειστικά στην Today Press για τη νέα θέση ευθύνης που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο καθώς και για τις προτεραιότητες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε επίσημα η εκλογή σας ως Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στη Γενεύη εκ μέρους της Γεωπολιτικής Ομάδας 12+. Παγκοσμίως, πρώτη φορά εκλέγεται μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση. Τί σημαίνει αυτό για εσάς;
Η Διακοινοβουλευτική Ένωση συνιστά τον πρώτο διεθνή πολιτικό οργανισμό στον κόσμο. Ιδρύθηκε ήδη από το 1889 και το αποτύπωμά της στο διεθνές στερέωμα είναι τόσο ισχυρό, ώστε να έχει συμβάλλει ενεργά στην ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών και εν συνεχεία του ίδιου του ΟΗΕ. Σήμερα μέλη της είναι 181 Κοινοβούλια και είναι το πλέον δημοκρατικό πολιτικό όργανο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ η Γεωπολιτική Ομάδα «12+», την οποία εκπροσωπώ, απαρτίζεται από τα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών και εν γένει των ανεπτυγμένων κρατών. Είναι δε η πολυπληθέστερη ομάδα, γεγονός το οποίο της δίνει την πλειοψηφία για την υιοθέτηση αποφάσεων από την IPU.
Οι αποφάσεις της IPU, οι οποίες έχουν την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αφορούν σε καίρια αναπτυξιακά και γεωπολιτικά ζητήματα της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, αλλά και σε επείγοντα θέματα, όπως οι εμπόλεμες συγκρούσεις. Η IPU διαθέτει ακόμα ειδικές επιτροπές για ζητήματα παραβάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όπως η Επιτροπή για το Κυπριακό. Ως εκ τούτου, η εκλογή μου αποτελεί μια πολύ μεγάλη τιμή για εμένα, νιώθω όμως ταυτόχρονα και την μεγάλη ευθύνη την οποία επιφέρει αυτός ο ρόλος.
Ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες της Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τι πρέπει να περιμένει ο πολίτης από την Επιτροπή;
Η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, παρακολουθεί και αξιολογεί την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα, καθώς και τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών δράσεων επ’ αυτού. Συμβάλλει συμβουλευτικά στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος, με κύριους στόχους την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και φυσικές καταστροφές, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ανάπλαση και αποκατάσταση οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Σημαντικές προτεραιότητες είναι η ορθολογική διαχείριση αποβλήτων με έμφαση στην μείωση των αποβλήτων και την ανακύκλωση, η προστασία των υδάτινων και ορυκτών πόρων, ο μετριασμός και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενθάρρυνση βιώσιμων πολιτικών σε γεωργία, τουρισμό, βιομηχανία, μεταφορές, βιοτεχνολογία, και ενέργεια. Επιπλέον, η επιτροπή εξετάζει την ετήσια εθνική έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος και παρακολουθεί την διαπραγμάτευση, υιοθέτηση και εφαρμογή διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Στη Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος υπάγεται και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων, η οποία απαρτίζεται από το ένα τρίτο των βουλευτών της Επιτροπής. Αντικείμενό της είναι η συνεχής παρακολούθηση και η αξιολόγηση της κατάστασης των υδατικών πόρων της χώρας, καθώς και η διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν την επάρκειά τους. Στόχος της είναι να προτείνει λύσεις για την αποτελεσματικότερη επίλυση καίριων ζητημάτων, όπως η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η διαχείριση των λυμάτων ή η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι προτάσεις της υποεπιτροπής υποβάλλονται στην κύρια επιτροπή και στη συνέχεια διαβιβάζονται στους αρμόδιους υπουργούς και φορείς μέσω του Προέδρου της Βουλής.
Φέτος, στη νέα Σύνοδο, θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στα θέματα της διαχείρισης αποβλήτων και ειδικά της ανακύκλωσης, ενώ θα ασχοληθούμε και με ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, θα παρακολουθήσουμε τις διεργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας δεσμευτικής Σύμβασης για την Μείωση των Πλαστικών, και θα συμμετάσχουμε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπακού για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να προωθούμε την εφαρμογή νέων τεχνολογιών προς όφελος των φυσικών πόρων και της βιώσιμης οικονομίας.
Πώς πρέπει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής;
Η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος είναι ειδική και όχι νομοπαρασκευαστική. Παρόλα αυτά, έχουμε τη δυνατότητα να εκφράζουμε τις θέσεις μας μέχρι τη δεύτερη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου, συμμετέχοντας στις εργασίες της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία είναι νομοπαρασκευαστική για περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα. Η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής έχει φέρει επανειλημμένως πολλά θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή προς συζήτηση (διεθνείς συνδιασκέψεις, φυσικές καταστροφές, νέες τεχνολογίες, κλιματικές χρηματοδοτήσεις) και συμμετέχει σε σχετικές διοργανώσεις, όπως είναι το COP 29. Επίσης, η επιτροπή μας συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση για τον υιοθέτηση του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας (Ν 4936/2022 (Α’ 105) στον οποίο και εισήγαγε βελτιώσεις του κατόπιν και συγκριτικής μελέτης σχετικών νομοθετημάτων άλλων κρατών. Το Προεδρείο και τα μέλη της Επιτροπής συμμετάσχουμε, επιπλέον, σε ημερίδες και διασκέψεις “εκτός των τειχών” της Βουλής, με σκοπό να έρθουμε σε επικοινωνία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς και να συμβάλλουμε και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτά τα θέματα. Ακόμη, πραγματοποιούμε αυτοψίες, σε περιοχές που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο ή έκτακτο πρόβλημα.
Ποιος ήταν ο στόχος της πρόσφατης πρωτοβουλίας σας για την Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα;
Η διεξαγωγή στην Ελλάδα της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα, κ. John Kerry. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να αναλάβω το συντονισμό αυτής της πολυεπίπεδης παγκόσμιας συνδιασκέψεως, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών, διεθνείς οργανισμοί, επιστημονικοί φορείς, φιλάνθρωποι, επιχειρήσεις, Κοινωνία των Πολιτών, καθώς και η εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό, καθ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας.
Η αξία της συνδιασκέψεως είναι αναντίρρητη, καθώς στο πλαίσιό της ανακοινώθηκαν 471 νέες δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών, ενώ δεσμεύθηκαν πόροι περί των 11,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι το οποίο δείχνει πως δεν υπάρχει πλέον απλώς η στόχευση αλλά και τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών. Η Ελλάδα, μάλιστα, προχώρησε στην ανακοίνωση 21 πολύ σημαντικών δεσμεύσεων αξίας άνω των 780 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύσεις που επικροτήθηκαν θερμά από το διεθνές κοινό και τους ειδικούς που συμμετείχαν. Το αποτύπωμα που το Our Ocean άφησε τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας είναι δυναμικό, καθότι καθημερινά προωθούνται πρωτοβουλίες και ξεκινούν έργα και δράσεις για την προστασία των ωκεανών, των οποίων αφετηρία αποτέλεσε η εν λόγω συνδιάσκεψη. Επί παραδείγματι, η χώρα ανακοίνωσε την υποστήριξή της για μορατόριουμ σχετικά με την προληπτική παύση της εξόρυξης βαθέων υδάτων και έγινε μέρος της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της οξίνισης του ωκεανού.
Όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες που απορρέουν από το 9ο Our Ocean Conference αποσκοπούν στην αποκατάσταση της υγείας των θαλασσών, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του κλίματος και την παροχή ουσιωδών για τη ζωή στοιχείων, όπως το πόσιμο νερό και το οξυγόνο – να σημειώσω πως οι ωκεανοί είναι η απαρχή και το μέσο διατήρησης της ζωής: δεδομένου ότι παράγουν περί το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι «τους χρωστάμε κάθε δεύτερη ανάσα μας!»