0

«Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου», ανέφερε, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας, με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», και ανακοίνωσε το πλάνο ανασυγκρότησης του Έβρου.

«Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε, θυμίζοντας το 2020όταν η κυβέρνηση πήρε απόφαση για να προστατεύσει τα σύνορα. Μια απόφαση που όπως είπε, «υπήρξε ιστορική, γιατί άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον τρόπο που φυλάει τα σύνορά της», προσθέτοντας ότι η προστασία είναι υποδειγματική. «Πρέπει να είμαστε περήφανοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γι’ αυτό που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε.

Το σχέδιο

«Θέλω να συγκρατήσετε ότι το σχέδιο είναι προϊόν συνεργασίας και διαβούλευσης. Αποδεικνύει ότι οι δράσεις είναι προϊον διαβούλευσης αλλά και αντικείμενο λογοδοσίας. Εμείς θα λογοδοτήσουμε για την ταχύτητα, με την οποία θα υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και φορέα υλοποίησης», συνέχισε. Μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο. Το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτό λόγω της πτώσης του πληθυσμού, αλλά και επειδή είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα, θα γίνει ίδρυση της νέας Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και τη στήριξη των επιχειρήσεων του Έβρου.

Αναφέρθηκε σε χρηματικό μπόνους εγκατάστασης για το βόρειο Έβρο, αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα και προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών.

Τα μέτρα για τη στήριξη, την ενίσχυση και την ανάπτυξη του Έβρου

Τα μέτρα για τη στήριξη, την ενίσχυση και την ανάπτυξη του Έβρου ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Σοφία Ζαχαράκη, Νίκος Παπαθανάσης, Χρήστος Τριαντόπουλος στην εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού και είναι τα εξής:

1. Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στο Σουφλί για 3 έτη.

Τα ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων απαλάσσονται από 1/1/2025 και για 3 έτη από τον ΕΝΦΙΑ.

Προϋπολογισμός: 3.000.000 ευρώ

2. Ενίσχυση υπαρχόντων επιχειρήσεων.

3.Κίνητρα για επανακατοίκηση Βορείου & Κεντρικού Έβρου.

Ανοικτό πρόγραμμα κάλυψης εξόδων εγκατάστασης στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για 1.000 ωφελούμενους) που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου. Αναλυτικά:

Α. Ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Β. Ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

Η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα εδράζεται στη λογική της μετεγκατάστασης στην περιοχή από άλλες περιοχές και στη συσχέτιση με την εργασιακή / επαγγελματική εξέλιξη του δικαιούχου, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Προϋπολογισμός: 8.000.000 ευρώ

4. Ενίσχυση κριτηρίου εντοπιότητας

Προσαύξηση της μοριοδότησης εντοπιότητας για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, στους Δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου κατά 40 μόρια με υποχρέωση 15ετούς παραμονής (10 στον δήμο & 5 στην περιφερειακή ενότητα).

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις