0

Εφορία: Πρόστιμα στο… κινητό από τον Οκτώβριο

Στην εποχή της τεχνολογίας, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την Εφορία. Οι μηχανισμοί ελέγχου γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί, ενώ τα περιθώρια για καθυστερήσεις στενεύουν.
Από τον προσεχή Οκτώβριο, οι παραβάτες αναμένεται να λαμβάνουν απευθείας στο κινητό τους ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο για την πληρωμή προστίμων που επιβάλλονται για καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων, είτε πρόκειται για ΦΠΑ, φορολογική δήλωση ή φόρο παρακράτησης.

Τα ειδοποιητήρια πλέον θα αποστέλλονται είτε μέσω email είτε μέσω της εφαρμογής MyAADEapp, καθιστώντας πιο άμεση και αυστηρή την είσπραξη των οφειλών.

3,6 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές στους Δήμους


Μια νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση των χρεών που έχουν συσσωρεύσει χιλιάδες πολίτες προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, προσφέροντας λύση στο πρόβλημα των συνολικών οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ. Η ρύθμιση καλύπτει όλα τα χρέη που προέκυψαν έως τις 31 Αυγούστου 2024 προς τους Δήμους, δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής τους σε έως 60 μηνιαίες δόσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Για τους οικονομικά ευάλωτους προβλέπεται σημαντική ανακούφιση, με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων που μπορεί να φτάσει το 95% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής, ενώ για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ υπάρχει η επιλογή ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πρωτογενές πλεόνασμα 7,6 δισ ευρώ – Φορολογικά έσοδα 1,9 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κρατικός προϋπολογισμός για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7,567 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί στα 3,316 δισ. ευρώ.

Κατά την ίδια περίοδο, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 43 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,9 δισ. ευρώ ή 4,6% σε σύγκριση με τον προβλεπόμενο στόχο. Η θετική εξέλιξη των εσόδων αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ.

136 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Οκτώβριο

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη στην αγορά εργασίας, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη δράση τον Οκτώβριο με 136 εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν 116 δια ζώσης εργαστήρια σε 76 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και 20 διαδικτυακά εργαστήρια. Όσοι αναζητούν ή θέλουν να αλλάξουν εργασία, μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια από εξειδικευμένα στελέχη, στις εξής θεματικές ενότητες:

• Πως να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό
• Πως να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη
• Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα
• Πως να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο
• Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας
• Η επιτυχία μιας επιχείρησης μέσα από το εργαλείο CANVAS
• Εμπλουτίζω το βιογραφικό μου με δεξιότητες – μαθαίνω για το ESCO
• Η επαγγελματική επιλογή της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας – Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Μικρά σκάφη αναψυχής: Απαλλάσσονται από φόρο πολυτελείας

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές ρυθμίσεις», προβλέπεται ότι τα σκάφη αναψυχής β΄ κατηγορίας με μήκος κάτω των 7 μέτρων θα εξαιρούνται τόσο από τον ειδικό φόρο πλοίων όσο και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων θα ισχύει αναδρομικά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες σκαφών αυτής της κατηγορίας να μην οφείλουν φόρο για τα έτη 2020 έως και 2023. Όσοι έχουν ήδη πληρώσει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) θα μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή φόρου.

«Κίτρινη κάρτα» και 3 εβδομάδες προθεσμία στους οδηγούς ταξί


Διορία 3 εβδομάδων από την παραλαβή των ειδικών σημάτων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) έχουν οι επαγγελματίες ταξί, για να τοποθετήσουν την ειδική σήμανση στο ταξί τους, όπως ορίζεται από νέα κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα και Θάνου Πετραλιά.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΠΟΕΙΑΤΑ είναι υπεύθυνη για τη διανομή των σημάτων. Αν αρνηθεί να τα παραδώσει, τότε η διανομή θα γίνεται από τα τοπικά σωματεία. Σε περίπτωση που και αυτά αρνηθούν, οι ιδιοκτήτες ταξί θα είναι υποχρεωμένοι να παραγάγουν μόνοι τους τα σήματα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΑΑΔΕ, και με δική τους χρέωση. Όσοι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.
«Ο νόμος ισχύει για όλους! Οι εκπρόσωποι των ταξί έπρεπε να παραλάβουν και να διανείμουν τις ταμπέλες που ενημερώνουν τους πελάτες για την αποδοχή πληρωμών μέσω POS. Η άρνηση τους να παραλάβουν τα δωρεάν σήματα της ΑΑΔΕ σημαίνει άρνηση τήρησης του νόμου», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Τρεις αλλαγές στο «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»


Τρεις σημαντικές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα «Ανανέωση Συσκευών για Επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 105,60 εκατομμυρίων ευρώ, εισάγει νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση.

Συγκεκριμένα, η απόφαση περιλαμβάνει:

Διευκόλυνση στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου που έχει τεθεί από το πρόγραμμα.
Συμπερίληψη των αγροτών στους πιθανούς ωφελούμενους του προγράμματος, με έναρξη υποβολής αιτήσεων από σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.
Πρόσθετη επιδότηση για ανακυκλώσιμες συσκευές, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή (με μέγιστο ποσό τα 500 ευρώ), η οποία προστίθεται στην επιδότηση των επιλέξιμων εξόδων.
Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό για αιτήσεις μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος.

 

Αλλαγή παρόχου με ένα… κλικ

Με ένα κλικ θα μπορούμε στο εξής να αλλάζουμε πάροχο ρεύματος όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέλουμε να δώσουμε λύση στην καθημερινότητα με τις άμεσες αλλαγές στο τιμολόγιο ενέργειας….Θα μπορούμε πλέον να αλλάζουμε τιμολόγια μόνο από το κινητό μας. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία», ανακοίνωσε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις