0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου

«Οι νέες θέσεις εργασίας και η δημιουργία ενός διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας και για αυτό, όπως λέω, η καινοτομία είναι για όλους!», σημειώνει με συνέντευξη του στην Today Press, o Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης.

Έρευνα και Καινοτομία. Δυο έννοιες που τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο, ξέρουμε όμως τι σημαίνουν στην πράξη για την καθημερινότητά μας;

Σχεδόν όλα όσα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας είναι αποτέλεσμα ερευνητικής διαδικασίας που οδήγησε σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Τα έξυπνα τηλέφωνα, το Ίντερνετ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα είναι παραδείγματα καινοτομίας που βελτιώνουν τη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια ακούμε αυτές τις έννοιες περισσότερο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις για να αντιμετωπισθούν, άρα το να μπορείς να καινοτομείς είναι ζητούμενο και ο δεύτερος λόγος είναι ότι η μετατροπή του ερευνητικού αποτελέσματος σε καινοτόμο προϊόν δημιουργεί νέους δρόμους στο επιχειρείν, με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο που ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι έδωσε στην έκθεσή του μεγάλη βαρύτητα σε όλα αυτά.

Ακούσαμε πρόσφατα τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να ανακοινώνει μεταξύ άλλων, μέτρα για την Έρευνα και την Καινοτομία. Σε τι αφορούν αυτά και πως πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη στη χώρας μας;

Είναι γεγονός ότι την τελευταία πενταετία η χώρα μας αναπτύσσεται σταθερά και γρηγορότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις επενδύσεις και την απασχόληση. Σε ό,τι αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη, έχουμε αύξηση των δαπανών κατά 20% την περίοδο 2019-2023. Επίσης έχουμε εφαρμόσει το πιο ελκυστικό, σε επίπεδο ΕΕ, πρόγραμμα φορολογικών εκπτώσεων για έρευνα και ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση μας γνωρίζει καλά πως η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε επεκτείνουμε τα κίνητρα και δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στον τόπο μας. Συνεχίζοντας λοιπόν να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, διευρύνουμε τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα, ποσοστό που μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 200%. Επιπλέον, από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό την μορφή «Golden Visa» για επένδυση 250.000 ευρώ, σε start up επιχείρηση μέλος του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων της Elevate Greece. Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη; Περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, περισσότερα κίνητρα στους νέους ώστε να μείνουν ή να επιστρέψουν για να εργαστούν στη χώρα μας και φυσικά περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επενδύοντας λοιπόν, στην έρευνα και την καινοτομία, ενισχύουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η διασύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων με την έρευνα και την καινοτομία;

Με το να δίνουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια να εργάζονται από κοινού! Ξέρετε, ως επιστήμονας, όλα αυτά τα χρόνια, με απασχόλησε πολλές φορές το πώς θα βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Πώς θα το κάνουμε με ένα συγκροτημένο τρόπο και πως θα συνενώσουμε τις ανάγκες μας. Αυτό που έχω καταλάβει μέσα στο εργαστήριο, είναι πως η καινοτομία δεν διατάσσεται, αναπτύσσεται όταν υπάρχουν τα κατάλληλα περιβάλλοντα. Χρειάζεται λοιπόν να ωσμώσουμε περαιτέρω τον κόσμο της έρευνας με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Παρέχοντας τις κατάλληλες υποδομές για την έρευνα και φυσικά τα κίνητρα για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον συνεργασίας. Τα τελευταία χρόνια ως Κυβέρνηση κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ύψους 300 εκατ. ευρώ, συμβάλλει ουσιαστικά στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Η αναζωογόνηση των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, αλλά και η δυνατότητα ίδρυσης εταιριών τεχνοβλαστών σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα βοηθούν προς αυτή της κατεύθυνση. Φυσικά, η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece συμβάλει σημαντικά σε αυτό το σκοπό.

Συμπληρώνετε δύο μήνες στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Είμαι σίγουρη πως έχετε ήδη καταγράψει όλες τις ανάγκες. Ποιες είναι λοιπόν οι προτεραιότητές σας;

Πρέπει καταρχάς να ολοκληρώσουμε την Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία. Αυτή θα είναι και η «ομπρέλα» όλων όσων στοχεύουμε να κάνουμε. Επιπλέον, χρειάζεται να προχωρήσουμε όλα τα έργα που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και να δώσουμε έμφαση στις εμβληματικές δράσεις που στοχεύουν στη σύνδεση του επιστημονικού και του παραγωγικού ιστού. Πρέπει με τις δράσεις μας να υπηρετήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την πολιτική, διότι μας αφορά ως κοινωνία. Οι νέες θέσεις εργασίας και η δημιουργία ενός διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας και για αυτό, όπως λέω, η καινοτομία είναι για όλους!

Ποιος είναι ο Τάσος Γαϊτάνης

O Τάσος Γαϊτάνης είναι Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας.

Μέχρι πρόσφατα ήταν Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας, Α’ βαθμίδας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και υπεύθυνος της Μονάδας Προκλινικής Απεικόνισης PET/CT.

Παράλληλα ήταν υπεύθυνος ποιότητας του συστήματος Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής (Good Laboratory Practice) του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΙΙΒΕΑΑ.

Σπούδασε Μηχανικός Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Ιατρική Φυσική από το University of Surrey της Μεγάλης Βρετανίας και το 2010 απέκτησε, με άριστα, Διδακτορικό στην Ιατρική Φυσική από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ως ερευνητής, ο Δρ. Γαϊτάνης έχει συμμετάσχει σε πλήθος χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων και είναι αξιολογητής προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών φορέων.

Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί, τόσο σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με το σύστημα κριτών, όσο και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Ο Τάσος Γαϊτάνης έχει διδάξει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών το αντικείμενο της Μοριακής Απεικόνισης PET/CT. Από το 2019 μέχρι το 2023 διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και στις εκλογές του Μάϊου 2023 εκλέχθηκε Bουλευτής ΝΔ της περιφέρειας Β3 Νοτίου Τομέα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις