0

Η πρώτη και μεγαλύτερη διαδραστική έκθεση Τοπική Αυτοδιοίκησης έρχεται στο MEC Παιανίας στις 21 & 22 Οκτωβρίου 2024.

Δυο από τις συνολικά δέκα θεματικές που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επερχόμενης μεγάλης έκθεσης ΟΤΑ EXPO είναι οι: α) Υγεία, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Πρόνοια και β) Ενεργειακή Φτώχεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη, πρόνοια

Η Υγεία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Οι δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους, παρέχοντας υπηρεσίες που επικεντρώνονται στην πρόληψη, την κοινωνική φροντίδα και την υποστήριξη ευπαθών ομάδων. Η υγειονομική φροντίδα δεν περιορίζεται μόνο στις κεντρικές κρατικές δομές υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας), αλλά υποστηρίζεται και από τις δημοτικές αρχές μέσω διαφόρων δράσεων και προγραμμάτων.

Οι δήμοι στην Ελλάδα αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Πρόνοιας για τη στήριξη των πολιτών. Στο Δήμο Αθηναίων λειτουργεί το κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο το οποίο προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και φάρμακα σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους κατοίκους, το κοινωνικό Παντοπωλείο που παρέχει τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, με υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.

Ας αναφερθεί ότι σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, παρέχονται καθημερινά συσσίτια σε άστεγους και άτομα με χαμηλά εισοδήματα και κοινωνικές δομές στήριξης που φιλοξενούν άστεγους και άτομα με εξαρτήσεις ή άλλες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η τοπική αυτοδιοίκηση, με τη συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών, οφείλει να:

1) Επενδύσει στην ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

2)  Εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες για όλους, ανεξαρτήτως εισοδηματικού επιπέδου ή άλλων παραγόντων.

3) Συνεργαστεί με ΜΚΟ, ιδιώτες και κυβερνητικούς φορείς για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών στους κατοίκους της.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών σε αυτούς τους άξονες είναι κρίσιμος για την ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη κάθε τοπικής κοινότητας. Η ΟΤΑ ΕΧΡΟ θα συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για τους Δήμους ανά την Ελλάδα, με τη συνεργασία φορέων από τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, της Ελλάδας και του εξωτερικού,  για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των ατόμων αυτών.

Ενεργειακή φτώχεια και εξοικονόμηση ενέργειας

Αυξανόμενο πρόβλημα στην Ελλάδα αποτελεί η ενεργειακή φτώχεια, επηρεάζοντας κυρίως τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, όπως η θέρμανση, η ψύξη και ο φωτισμός.

Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι δήμοι στην Ελλάδα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και υποστήριξης ευάλωτων πολιτών.

Οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε διάφορες δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για Δήμους. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, όπως σχολεία, κέντρα υγείας και δημοτικά γραφεία. Ο στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω αντικατάστασης κουφωμάτων με θερμομονωτικά υλικά, εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων για ζεστό νερό, ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού με LED και εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού υψηλής απόδοσης και μονώσεων.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει εφαρμόσει μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την εξοικονόμηση ενέργειας:

  • Ανακαίνιση κτιρίων με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση, ειδικά σε σχολεία και δημοτικά κτήρια.
  • Εγκατάσταση LED σε όλο το δίκτυο δημοτικού φωτισμού για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 60%.
  • Κοινωνικό Τιμολόγιο για την ηλεκτρική ενέργεια, παρέχοντας μειωμένους λογαριασμούς σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

O Δήμος Τρικκαίων, γνωστός για τις καινοτόμες του πρωτοβουλίες έχει επενδύσει σε δράσεις έξυπνης πόλης, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με τη χρήση έξυπνου φωτισμού τοποθετώντας έξυπνα συστήματα φωτισμού LED που ρυθμίζονται ανάλογα με την κίνηση και την ώρα της ημέρας. Επιπλέον, εφαρμόζει το πρόγραμμα “e-Τρικκαίων” που αφορά τη χρήση τεχνολογιών για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτικών κτηρίων και των υπηρεσιών.

Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει σε καινοτόμα προγράμματα που συνδυάζουν την ενεργειακή αυτάρκεια με την εξοικονόμηση ενέργειας. Χρησιμοποιούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και υποδομών για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση. Υλοποιεί επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά.

Άλλοι Δήμοι της χώρας, προχωρούν στην αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μέσω προγραμμάτων επιδότησης για τη μόνωση και την εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης.

Το κράτος εφαρμόζει τέλος κοινωνικές πολιτικές για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια παρέχοντας στους πολίτες:

  • Κοινωνικά τιμολόγια για ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση.
  • Προγράμματα επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης για χαμηλόμισθους και ευπαθείς ομάδες.
  • Παροχή κουπονιών θέρμανσης για νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί σημαντικό ζήτημα για πολλούς δήμους στην Ελλάδα. Μέσα από δράσεις που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, οι τοπικές αρχές προσπαθούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Η συνεργασία με τοπικές κοινότητες, ευρωπαϊκά προγράμματα και την κεντρική κυβέρνηση είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

H ΟΤΑ ΕΧΡΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Στους 332 Δήμους
Στις 13 περιφέρειες
Στα Νομικά πρόσωπα και στις Εταιρείες που διαχειρίζονται ή μετέχουν οι παραπάνω
Στις 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις
Στους Φορείς του Δημόσιου Τομέα
Σε θεσμικά όργανα
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται, προμηθεύουν, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τους ΟΤΑ
Σε στελέχη του Τραπεζικού και Ασφαλιστικού Κλάδου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις