0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Κώδωνα κινδύνου για την ασφάλεια των υπουργείων και των δημοσίων υπηρεσιών στο κέντρο της Αθήνας, κρούουν οι εργαζόμενοι κάνοντας λόγο για απελπιστικές στιγμές που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας της μικροεγκληματικότητας και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων υγιεινής. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της γειτνίασης των περισσότερων κτιρίων με εγκαταλελειμμένους χώρους, οι επιτήδειοι δράττονται των ευκαιριών και πραγματοποιούν κλοπές στα γραφεία των υπουργείων όπως συνέβη 3 φορές(!) την προηγούμενη εβδομάδα στο Εργασίας, το Οικογενειακών Υποθέσεων και σε διευθύνσεις του υπ. Οικονομικών στην πλατεία Κοραή.

Λίγες μέρες νωρίτερα, με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας αλλοδαπού από μπαλκόνι πολυκατοικίας στην αρχή της οδού Αχαρνών, στο πλάι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι επρόκειτο για ερειπωμένο στην ουσία κτίριο όπου διαμένουν περιστασιακά τοξικομανείς ή άστεγοι και το χρησιμοποιούν ως ορμητήριο για να διαπράττουν κλοπές στη γύρω περιοχή.

Μάλιστα οι διοικητικοί επιτελείς του υπουργείου τόνιζαν ότι τα πρωινά οι εργαζόμενοι μπαίνουν σχεδόν τρέχοντας στο κτίριο αποφεύγοντας μικρότερες κάθετες οδούς. Αντιστοίχως προβληματική είναι και η κατάσταση από πάνω, στο υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους. Δεκάδες εργαζόμενοι στο υπουργείο και στις υπηρεσίες της οδού Μακεδονίας (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) έχουν πέσει θύματα πορτοφολάδων ενώ κατά το παρελθόν, όταν λειτουργούσαν ταμεία συναλλαγών με το κοινό, διαπράττονταν και ληστείες.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αποτυπώνονται πολλές ανάλογες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, στην οδό Σατωβριάνδου προς την Γ΄ Σεπτεμβρίου, στη νευραλγική διεύθυνση εσόδων και εισφορών του ΕΦΚΑ, το να προσεγγίσει κανείς από τη Μενάνδρου, τη Σωκράτους ή την πλατεία Βάθη, θα το κάνει είτε από άγνοια ή από διάθεση για περιπέτεια καθώς ο δρόμος έχει κυριολεκτικώς καταληφθεί από εκατοντάδες τοξικομανείς.

Στο τέρμα της Σατωβριάνδου προς το κτίριο του ΟΣΕ, στην οδό Νικηφόρου όπου έδρευε το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, η διοίκηση του φορέα αναγκάστηκε να μεταφέρει τις υπηρεσίες στην οδό Πατησίων, λόγω διαπιστωμένης αδυναμίας του προσωπικού και των συναλλασσόμενων να πλησιάσουν στα γραφεία καθώς πρόκειται για τον δεύτερο «καταυλισμό» ναρκομανών.

Ανάλογες ενέργειες έγιναν, στην παρακείμενη Κουμουνδούρου, παράλληλη της Νικηφόρου μεταξύ της Σατωβριάνδου και της Αγ. Κωνσταντίνου. Εκεί έκλεισε η επί σειρά ετών λειτουργούσα Β’ Δ.Ο.Υ και έμεινε μόνο το Ταχυδρομείο, μεταξύ των κλειστών πολυκατοικιών. Ελάχιστοι πολίτες διέρχονται πλέον από την Κουμουνδούρου ή τη Νικηφόρου, ενώ οι αστυνομικοί πραγματοποιούν μόνον εποχούμενες περιπολίες.

«Κορώνα γράμματα»

Απέναντι από τον ΟΣΕ, στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ επί της Καρόλου οι εξαθλιωμένοι κοιμούνται δίπλα από την είσοδο ακόμη και τις εργάσιμες πρωινές ώρες. Στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αχαρνών (πρώην ΤΣΑΥ), κοντά στον Αγ. Παντελεήμονα, στη γενική διεύθυνση των συντάξεων, οι κλοπές μονοπωλούν σε ημερήσια βάση το δελτίο συμβάντων ενώ σε γειτονικά μαγαζιά με τρόφιμα έχουν καταγραφεί ένα σωρό έκνομες ενέργειες, από διάθεση λαθραίων προϊόντων (καπνικών, τηλεκαρτών κτλ) έως «γεμίσματα» φιαλών υγραερίου.

Ομοίως, «κορώνα γράμματα» θα πρέπει να παίξει κανείς αν αποφασίσει να πλησιάσει την Α΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών στη στοά της οδού Αναξαγόρα πίσω από το δημαρχείο. Στον μικρό αυτόν δρόμο η διέλευση καθίσταται κυριολεκτικά απαγορευτική τα βράδια επειδή εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα κλοπιμαία και πολλές φορές τα πρωινά οι υπάλληλοι περιμένουν έως ότου το ΕΚΑΒ και οι αστυνομικοί μαζέψουν τους άστεγους από την είσοδο της εφορίας.

Εργαζόμενοι

«Τα πράγματα είναι όντως τραγικά και για μας και για τον κόσμο και για τους κατοίκους ή τους επαγγελματίες που μας λένε ότι αν απομακρυνθούν οι δημόσιες υπηρεσίες από την Ομόνοια και τη γύρω περιοχή τότε θα καταρρεύσει πλήρως η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα», δηλώνει ο Αντώνης Νικολόπουλος, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και εργαζόμενος ο ίδιος στην οδό Ακαδημίας. Κάνει λόγο για ελλείψεις στην αστυνόμευση με συνέπεια την αύξηση της εγκληματικότητας, ωστόσο στέκεται και στο ότι οι ιδιοκτήτες κτιρίων στα νευραλγικά σημεία της πόλης δεν ενοικιάζουν εύκολα τους χώρους στο Δημόσιο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις