0

Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 83 ετών Έλληνας ηθοποιός και στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου ο Γιάννης Μόρτζος.

Το τελευταίο διάστημα έδινε μάχη για τη ζωή του λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στα parapolitika:

“Με τον Ανδρέα Παπανδρέου είχαµε γνωριστεί πριν από τη δικτατορία, όταν ήρθε και µε είδε στο Θέατρο Τέχνης. Την εποχή που ήµουν µε τον Κάρολο Κουν. Μόλις επέστρεψε, µετά τη δικτατορία, τον είδα αµέσως, εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ, έγινα από τα πρώτα του µέλη, τα ιδρυτικά, και ανέλαβα το καλλιτεχνικό µέρος των µελών µας.

Επειδή ήµουνα πολύ στενός του φίλος, ήξερα τα πάντα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί µου µιλούσε ανοιχτά. Ξέρω κάποιες στιγµές ιδιαίτερες που είχε περάσει, εντελώς προσωπικές. Απλά, έκανα το κορόιδο.”

Την είδηση για τον θάνατο του Γιάννη Μόρτζου έκανε γνωστό με ανάρτησή του στη σελίδα του στο instagram «Το σπίτι του ηθοποιού».

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο τον Οκτώβριο του 1940. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981, επί είκοσι ένα χρόνια.

Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμά πάντα μέχρι σήμερα στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις.

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το Θέατρο «Τέσσερις εποχές», με το οποίο παρουσίαζε σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994).

 

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις