0

Φθηνότερο το ελληνικό «τυπικό καλάθι»

Οι έλεγχοι στην αγορά, επί ημερών Τάκη Θεοδωρικάκου, φαίνεται πως αποδίδουν. Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ρουμανία έχουν με τη «βούλα» του ΙΕΛΚΑ, μεγαλύτερο βάρος από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, που όπως προκύπτει από τα στοιχεία έχουν χαμηλότερες τιμές.

Συγκρίθηκαν τιμές σε συνολικά 42 κατηγορίες προϊόντων, σε 44 διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ στις οκτώ χώρες. Εξετάστηκαν τόσο επώνυμα προϊόντα, όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως  και οι επτά χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα.

Η Γερμανία κατά 40%, η Γαλλία κατά 33%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 27%, η Ιταλία κατά 21%, η Ισπανία κατά 12% η Πορτογαλία κατά 5% και η Ρουμανία κατά 5%.

Αυτό εξαρτάται σε έναν βαθμό και από το ύψος του χαμηλού ΦΠΑ ανά χώρα. Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), την Γερμανία (7%) και την Ρουμανία (9%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται ακόμα και στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την επαναλαμβανόμενη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που βασίζεται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων τον Ιούλιο-Αύγουστο 2024. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Ολοένα και πιο… πικρός ο καφές

Ο πρωινός καφές, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας μας. Για τους περισσότερους αποτελεί «καύσιμο» για να ξεκινήσει δυναμικά η ημέρα. Ωστόσο, η αγαπημένη συνήθεια κινδυνεύει να μετατραπεί σε πολυτέλεια λόγω της τιμής του καφέ.

Συγκεκριμένα, το κόστος του καφέ αυξάνεται συνεχώς, καθώς τα προβλήματα στον εφοδιασμό και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην Βραζιλία (χώρα που αποτελεί βασική παραγωγό), δεν σταματούν να πιέζουν τις τιμές του υψηλής ποιότητας καφέ Arabica, ο οποίος πλέον καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν αύξηση 3,3%, φτάνοντας τα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, επίπεδο που είχε να εμφανιστεί από το 2011. Φέτος, οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση σχεδόν 40%, κυρίως λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας των πιο οικονομικών κόκκων robusta, γεγονός που έχει στρέψει τη ζήτηση στον πιο ακριβό καφέ arabica.

O «λογαριασμός» της 88ης ΔΕΘ


Κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι δημιούργησε η φετινή ΔΕΘ, η οποία είχε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε σχέση με όλες τις διοργανώσεις της από το 2019.

Την ίδια ώρα, στο 95%, έφτασε η πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο της 88ης ΔΕΘ, ενώ η κίνηση συνεχίστηκε όλες τις ημέρες καθώς η έκθεση προσέλκυσε περισσότερους από 221.000 επισκέπτες.

Ταβερνάκια, εστιατόρια και καφέ στο κέντρο της πόλης είδαν –παραδοσιακά- την κίνηση τους να αυξάνεται. Ωστόσο, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης αλλά και χώροι πολιτισμού (όπως τα μουσεία), δεν «εισέπραξαν» οφέλη από το γεγονός της χρονιάς.

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται και για το 2024 οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας

Για τέταρτη χρονιά (2021-2024) απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των πυρόπληκτων δήμων Ιστιαίας Αιδηψού και Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Ειδικότερα, στο άρθρο 35 του Σ/Ν «Ψηφιακό Τέλος και άλλες διατάξεις», προστέθηκε με νομοτεχνική βελτίωση η ρύθμιση: «Η απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας ακινήτων του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7Β του άρθρου 3 του ν.4223/2013 επεκτείνεται και για το έτος 2024».

Ρεκόρ ελέγχων και προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας

Φουλ, όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα, δουλεύουν οι μηχανές στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Ενημερώνοντας τα μέλη Επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο διοικητής της νέας Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Τζιλιβάκης, είπε ότι πέρυσι σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με 73.000 ελέγχους, το οποίο φέτος αναμένεται να καταρριφθεί.

Μόνο μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, είχε πραγματοποιήσει 51.000 ελέγχους, διαπιστώθηκαν 11.500 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Φοροδιαφυγή: Στόχος η ετήσια είσπραξη €2 – €2,5 δισ.

Η μάστιγα της φοροδιαφυγής συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στερώντας πολύτιμους πόρους από τα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμησή της, στοχεύοντας σε σημαντικά πρόσθετα έσοδα τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027.

Ωστόσο, φέτος τα έσοδα αναμένεται να είναι κάπως… χαμηλότερα, καθώς σημαντικά μέτρα (όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS), δεν υλοποιήθηκαν από το ξεκίνημα του έτους. Έτσι, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής φέτος θα κυμανθούν από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ, με κύρια πηγή την είσπραξη έμμεσων φόρων.

ΣΕΒ και Τεχνητή Νοημοσύνη: R U AI ?


Σειρά δράσεων για την ενημέρωση και ενδυνάμωση επιχειρήσεων, εργαζομένων και νέων αποφοίτων ξεδιπλώνει ο ΣΕΒ, με στόχο την ωφέλιμη και ασφαλή προσαρμογή, αξιοποίηση και ανάπτυξη λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας , «R U AI?», διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες μοιράζονται την εμπειρία και τις σκέψεις τους σε μια σειρά από video.

Σκοπός η σφαιρική ενημέρωση για τις δυνατότητες και τα διαφορετικά πεδία εφαρμογής λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, τις ωφέλειες και τα ρίσκα για τις επιχειρήσεις, τα πρακτικά βήματα αξιοποίησης εργαλείων ΑΙ στην παραγωγή και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι 6 φιλοξενούμενοι της σειράς είναι οι:

Δρ. Κωσταντίνος Δασκαλάκης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη,
Δρ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού,
Δρ. Γιάννης Ασσαέλ, Staff Research Scientist της Google Deepmind,
Αντώνης Κύρκος, Group Transformation and Strategic Planning Director του Ομίλου ΤΙΤΑΝ,
Δέσποινα Σπανού, Head of Cabinet του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά,
Χρήστος Συγγελάκης, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων & Υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της MOTOR OIL HELLAS.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις