0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Φύλλα πορείας θα μοιράσει τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου σε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ και κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την χώρα με στόχο την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος και την επαναπροσέγγιση της εκλογικής της βάσης. Πρόκειται για μικτά κλιμάκια που θα βρεθούν σε όλους τους νομούς και τις μεγάλες πόλεις, όπου θα έχουν επαφές με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες παρουσιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, εξειδικεύοντας κατά περίπτωση και τις θετικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, επαγγελματίες και σε τοπικό επίπεδο.

«Αυτό που προέχει, όμως, είναι να ακούσουμε την κοινωνία», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να αποκτήσει η κεντρική κυβέρνηση σαφή εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν ανά περιφέρεια και τις ανησυχίες που έχουν οι πολίτες. Τον σχεδιασμό έχουν αναλάβει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο υφυπουργός Επικρατείας Γιώργος Μυλωνάκης, η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα και το κομματικό στέλεχος Γιώργος Κατσαούνος. Υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς που θα συμμετέχουν στα κλιμάκια καλούνται να καταγράψουν τα θέματα που υπάρχουν και να αναζητήσουν λύσεις με την επιστροφή τους στην Αθήνα, ώστε εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να υπάρξουν παραδοτέα.

Σε βάθος… εξαμήνου

Ένα από τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει συνεργάτες του Πρωθυπουργού σε αυτό τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας είναι ότι έχουν εξαγγελθεί πολλές και διαφορετικές πολιτικές ή μεταρρυθμίσεις δημιουργώντας προσδοκίες, όμως καθυστερεί η υλοποίηση τουςΆλλες φορές διότι απαιτείται χρόνος προκειμένου να αποδώσουν και άλλες επειδή οι ανακοινώσεις προηγούνται της κατάλληλης προετοιμασίας.

«Καλύτερα να τα κάνουμε πρώτα και μετά να τα διαφημίζουμε», σημειώνει ένας εξ αυτών, επιμένοντας στην ανάγκη μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξουν περισσότερα έργα παρά λόγια. Αυτοί που εισηγήθηκαν την στρατηγική του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με πολλά μέτρα σε διαφορετικούς τομείς πολιτικής -ακρίβεια, δημογραφικό, στεγαστικό- που συνδυάζουν οικονομικές παροχές και νομοθετικές παρεμβάσεις αντιτείνουν ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες το αποτέλεσμα θα είναι ορατό και θα αρκεί για να αλλάξει το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης.

Απουσία αντιπάλου

Έτερος προβληματισμός που τίθεται στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η απουσία αντιπάλου. Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ στα εξ ων συνετέθη υπό την επίδραση του «καταλύτη» Κασσελάκη και η αδυναμία -προς το παρόν- συνολικά της κεντροαριστεράς να παρουσιάσει μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός πάνω στην κυβέρνηση που την φέρνει μόνη με τη μάχη της καθημερινότητας. Μία μάχη που για όλες τις κυβερνήσεις καταλήγει άνιση.

«Είναι απαραίτητος ένας αξιόπιστος πολιτικός αντίπαλος ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν προγράμματα και θέσεις», σημειώνει κυβερνητικός στέλεχος, ενώ μία κυνική προσέγγιση που κάνουν άλλα στελέχη είναι πως «αν αυτός ο αντίπαλος δεν προκύψει σύντομα θα πρέπει να τον ορίσουμε».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν ρίξεις και θα διαμορφώσουν νέες κοινωνικές συμμαχίες. Όσοι στηρίζουν αυτή την άποψη πιστεύουν στην ανάγκη συσπείρωσης του εκλογικού κοινού που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη από την αρχή και τον εμπιστεύτηκε για να «αλλάξει τη χώρα». Αυτό δεν γίνεται μόνο με συναινέσεις, όπως λένε, αλλά χρειάζεται «να αποφασίσεις με ποιους θα συμμαχήσεις και ποιους θα έχεις απέναντι σου».

Η Συνταγματική Αναθεώρηση ως.. ευκαιρία

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι η κατάλληλη ευκαιρία, κατά πολλούς, να μπουν στο τραπέζι τέτοια ζητήματα. Η συζήτηση θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους και η διαδικασία εντός του 2025, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις. Η παρούσα Βουλή θα είναι αυτή που θα προτείνει τα άρθρα προς αναθεώρηση και αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2027 θα προχωρήσει στις αλλαγές. Μεταξύ των άρθρων του Συντάγματος, που κατά πληροφορίες σχεδιάζει να συμπεριλάβει στην επικείμενη γενναία, όπως την έχει χαρακτηρίσει Αναθεώρηση είναι το 16 προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ίδρυσης και ιδιωτικών πέραν των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και τα άρθρα 78 και 79, ώστε να υπάρξουν συνταγματικά κατοχυρωμένοι δημοσιονομικοί κανόνες. Σκέψεις υπάρχουν και για άλλα άρθρα, όπως το 41, προκειμένου να καταργείται πλέον η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με πρόταση της κυβέρνησης για εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας και ως εκ τούτου θα καθιερώνει σταθερούς εκλογικούς κύκλους.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις