0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Η επικράτηση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε δύο γερμανικά κρατίδια στις πρόσφατες τοπικές εκλογές προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο και οδηγεί την τρικομματική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς σε αλλαγή δόγματος στο μεταναστευτικό. Από το καλωσόρισμα της Άνγκελα Μέρκελ το 2015 και την γενναία επιδοματική πολιτική σε όσους αιτούντες άσυλο βρέθηκαν στη Γερμανία περνάμε σε μία νέα φάση με κλειστά σύνορα και αυστηρούς ελέγχους σε μία προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή της ακροδεξιάς. Αυτή η κίνηση ναρκοθετεί τη Συνθήκη Σένγκεν, βάζοντας εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών, ενώ παρασκηνιακά κορυφώνονται οι πιέσεις προς τις χώρες υποδοχής -όπως η Ελλάδα – για τις επιστροφές.

Η Αθήνα έχει ήδη δεχτεί κρούσεις από την γερμανική πλευρά, καθώς το θέμα έχει τεθεί από τον κ. Σολτς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο των τελευταίων Συνόδων Κορυφής και πρόσφατα από τον Γερμανό Αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά τη συνάντηση τους στη Θεσσαλονίκη.

Ζητούν η Ελλάδα να αυξήσει τα επιδόματα τα οποία δίνει στους μετανάστες καθώς τα γερμανικά δικαστήρια δεν επιτρέπουν την απέλαση των αιτούντων άσυλο που καταφεύγουν σε αυτά διότι το κοινωνικό κράτος της Γερμανίας είναι πλουσιότερο από το δικό μας. Η ξεκάθαρη ελληνική απάντηση είναι: «Nein». «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», ήταν η πιο κομψή απάντηση που έδωσε στους συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης. Aκόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η Αθήνα έκανε την κίνηση καλής θέλησης προς το Βερολίνο, το πρόγραμμα επιστροφών που προτάθηκε, δεν είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα στοιχεία στην ελληνική βάση δεδομένων, δείχνουν ότι μόλις 11 άτομα μπήκαν στις πτήσεις για Αθήνα, ενώ αντίστοιχα χαμηλές ήταν οι ροές και σε προηγούμενες περιόδους.

Το θέμα αναμένεται, όμως, να επανέλθει σε δύο κρίσιμες συναντήσεις το επόμενο διάστημα. Και οι δύο στο Βερολίνο. Η πρώτη είναι την Τρίτη μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών Μπερντ Κρέσερ, στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια. Το δεύτερο, επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα, στις 14 Οκτωβρίου όπου ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί για την Διαδικασία του Βερολίνου και θα συναντήσει τον κ. Σολτς. Η Αθήνα βρίσκεται σε διπλωματικό συναγερμό, όμως εκτιμά ότι δεν υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών από τη Γερμανία και δεν ανησυχεί για απότομη αύξηση όσων φιλοξενούνται εδώ. «Η Ελλάδα έχει ήδη επωμιστεί δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού και δεν θα πληρώσει και τα λάθη των άλλων», είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ροές κατά το 1ο επτάμηνο του 2024 ανέρχονται στις 23.204 (3.607 στον Έβρο και 19.597 στα νησιά) και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 99% σε σχέση με τις αφίξεις κατά το 1ο επτάμηνο του 2023 οι οποίες ανέρχονταν στις 11.672 (3.514 στον Έβρο και 8.158 στα νησιά). Τον Ιούλιο οι αφίξεις ανέρχονται στις 4.696 και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 41% σε σχέση με τις 3.322 αφίξεις τον Ιούλιο του 2023 και αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 2600 μετανάστες έχουν φτάσει από τη Λιβύη στην Κρήτη(100 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι), 4374 από την Τουρκία σε Τήλο, Σύμη και Ρόδο και 15.223 σε Κω, Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο. Στον Έβρο, όπου λειτουργεί αποτρεπτικά ο φράκτης ο αριθμός των αφίξεων ανέρχεται σε 3.607.

Παρά την θεαματική, ως προς το ποσοστό, αύξηση, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι απόλυτοι αριθμοί είναι απολύτως διαχειρίσιμοι. Οι δομές παραμένουν κατά 50% άδειες, ενώ η εκτίμηση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι πως το επόμενο διάστημα οι ροές θα μειωθούν αισθητά.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις