0

Σήμερα, 15 Αυγούστου, γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Η Κοίμηση, είναι η λαμπρότερη θεομητορική γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την οποία δοξάζεται η μετάσταση της Παναγίας από την γη στον ουρανό και ο εναγκαλισμός της Μητέρας με τον αγαπημένο Υιό της.

Η Παναγία, μητέρα του Χριστού, έμενε στο σπίτι του Ιωάννη του Ευαγγελιστή, μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και την μητέρα του Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου.

Τρεις μέρες πριν τελειώσει την επίγεια ζωή της, άγγελος Κυρίου, (η παράδοση λέει ότι ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ) την ενημέρωσε για τον επικείμενο θάνατό της.

Η χαρά της Παναγίας, ήταν μεγάλη, γιατί ήξερε ότι θα συναντούσε τον Υιό της και Θεό όλων των ανθρώπων.

Άρχισε λοιπόν, να προετοιμάζεται κατάλληλα.

Έδωσε τα υπάρχοντα της σε δυο χήρες γειτόνισσές της και πήγε στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, εκεί όπου προσευχόταν και ο Ιησούς Χριστός.

Λίγο πριν κοιμηθεί η Παναγία, στα Ιεροσόλυμα, δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι, καθώς κήρυτταν το Ευαγγέλιο σε μακρινούς τόπους.

Τότε, σύμφωνα με την παράδοση, μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της, μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη και περίμενε την κοίμηση της.

Μοναδικός απών ο απόστολος Θωμάς.

Όταν εκοιμήθη, την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή.

Ο Απόστολος Θωμάς, που δεν ήταν παρών, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος για να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου.

Όταν όμως, μετά από τρεις μέρες, άνοιξαν τον τάφο, έκπληκτοι άπαντες, διαπίστωσαν ότι η Παναγία είχε αναστηθεί και ανελήφθη στους ουρανούς.

Πάνω στον τάφο της, χτίστηκε ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη.

 

Πηγή: saint.gr

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις