0

Γράφει «Το Πιστόλι»

Η πόλη των Σπετσών είχε ρυμοτομικό σχέδιο ήδη από το 1867, με τρία οικοδομικά τετράγωνα που δεν έχουν χτιστεί μέχρι σήμερα, δύο εκ των οποίων ανήκουν στον εφοπλιστή Κούστα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο τότε ιδιοκτήτης προσπάθησε να χτίσει, αλλά ο Δήμος Σπετσών και το Υπουργείο Πολιτισμού παρενέβησαν, χαρακτηρίζοντας τον ναό της Αρμάτας ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ορίζοντας ζώνη προστασίας 150 μέτρων γύρω από αυτόν. Παρά τις δύο οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 1988 και 1989, η δικαστική διαμάχη συνεχίστηκε και το 2020 ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του Δήμου.

Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας ξεκίνησε να χτίσει στο ένα από τα οικόπεδα το 2022, ζητώντας έγκριση οικοδομικής άδειας για διώροφη κατοικία με υπόγειο. Το 2023, το οικόπεδο μεταβιβάστηκε σε κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του. Η υπόθεση εξετάστηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με έντονες αντιρρήσεις από τον Δήμο Σπετσών και εννέα γειτονικούς ιδιοκτήτες κατοικιών, που υποστηρίζουν ότι η ανέγερση κτιρίου θα υποβαθμίσει το μνημείο. Το ΚΣΝΜ ανέβαλε τη λήψη απόφασης για αυτοψία.

Είναι απαράδεκτο να επιτραπεί στον κ. Κούστα να χτίσει στην περιοχή αυτή. Το ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον των Σπετσών κινδυνεύει από την κατασκευή τέτοιων κτιρίων, που θα αλλοιώσουν την ταυτότητα και την κληρονομιά του τόπου. Ούτε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ούτε οποιαδήποτε άλλη αρχή δεν πρέπει να επιτρέψουν την ανέγερση κτιρίου σε αυτή την προστατευόμενη ζώνη. Ο Γιάννης Κούστας οφείλει να σεβαστεί την ιστορία και την πολιτιστική σημασία του χώρου και να σταματήσει άμεσα τις κατασκευαστικές του δραστηριότητες.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις