0

Γράφει «Το Πιστόλι»

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στις μισθώσεις τον Σεπτέμβριο, με στόχο τη μείωση του κόστους στέγασης και τη στήριξη χιλιάδων νοικοκυριών που βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο βασικός άξονας των αλλαγών είναι η αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, δηλαδή για τις παραδοσιακές μηνιαίες μισθώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η φορολογία των εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως αυτές τύπου Airbnb. Αυτό στοχεύει να ωθήσει τους ιδιοκτήτες να προτιμήσουν τις μακροχρόνιες μισθώσεις, αυξάνοντας έτσι την προσφορά παραδοσιακών ενοικίων.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης είναι η εισαγωγή νέας κλίμακας φορολόγησης για τα έσοδα από ενοίκια, με υψηλότερους συντελεστές για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και χαμηλότερους για τα εισοδήματα από μακροχρόνιες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και αναμένεται να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο, θα είναι η δεύτερη αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα σε 1,5 έτος. Προ δύο ετών, το φορολογικό καθεστώς ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό, προσελκύοντας επενδύσεις και ανακαινίσεις ακινήτων μέσω τραπεζικού δανεισμού. Πλέον, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σήμερα, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ, με συντελεστές 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για ποσά άνω των 35.001 ευρώ.

Τα έσοδα από ενοίκια ανέρχονται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, με το 80% των ιδιοκτητών να δηλώνουν ετήσια έσοδα έως 5.000 ευρώ και το 14% να δηλώνουν μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ. Έτσι, το 90% των ιδιοκτητών δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια κάτω των 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Booking, VRBO) δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ, αποφεύγοντας υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει δικαιότερη φορολόγηση και προτείνει αύξηση του ελάχιστου συντελεστή στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και μείωση στο 7,5% για τις μακροχρόνιες, για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 17,5% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ.

Επιπλέον, προτείνεται η επαναφορά των φοροαπαλλαγών για ενοίκια πρώτης κατοικίας και των τόκων στεγαστικών δανείων, μέτρα κρίσιμα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους στέγασης.

Τέλος, αναμένεται να τεθούν περιορισμοί στον χρόνο μίσθωσης, με ανώτατο όριο τις 90 ημέρες ανά έτος και για τα νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους τις 60 ημέρες. Επίσης, θα απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση για πάνω από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ, με τους ιδιοκτήτες να αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες, υποκείμενοι σε ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις