0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Κουβάτσου

Την πλήρη παρουσίαση των προτεραιοτήτων του για το δήμο Αιγάλεω πραγματοποιεί μέσω της ΤΡ, ο δήμαρχος της πόλης Λάμπρος Σκλαβούνος. Ξεχωρίζει η αναφορά του δημάρχου ότι θεωρεί υποχρέωση της διοίκησης την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών για την απασχόληση, την προαγωγή της υγείας και την εδραίωση της κοινωνίας της γνώσης, με στόχο την εξάλειψη των εστιών που οδηγούν σε κοινωνική ανισότητα, μέσω ειδικών ενεργειών. Ακόμη, ο κ. Σκλαβούνος υποστηρίζει ότι ο Δήμος προχωράει με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναπτυξιακών έργων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της περιοχής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.

 

Σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος της διοίκησής σας, έχοντας πλέον εικόνα και «από μέσα»;

Η άσκηση μιας προοδευτικής και εξειδικευμένης Κοινωνικής Πολιτικής, με στόχο τη βελτίωση της
καθημερινότητας των δημοτών, αποτελεί για τη δημοτική μας αρχή προτεραιότητα μέγιστης σημασίας,
αλλά και μια δέσμευση αρχών απέναντι στους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που -ως
τελικοί αποδέκτες- μπορούν να αξιολογήσουν την προσπάθειά μας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε στην υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, με κορωνίδα την πρόσφατη απόφασή μας για την κατάργηση των τροφείων και τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της πόλης. Θεωρούμε υποχρέωσή μας την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών για την απασχόληση, την προαγωγή της υγείας και την εδραίωση της κοινωνίας της γνώσης, με στόχο την εξάλειψη των εστιών που οδηγούν σε κοινωνική ανισότητα, μέσω ειδικών ενεργειών για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς και τη λειτουργία δομών και υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Επιπλέον καταβάλουμε συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών του δήμου, μέσα από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων έργων, αλλάζοντας σημαντικά και ουσιαστικά την εικόνα της πόλης μας.
Προτεραιότητά μας αποτελεί επίσης, το πράσινο και η περιβαλλοντική προστασία, καθώς και οι κρίσιμοι τομείς της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας και της παιδείας, ενώ θα εστιάσουμε και στην
αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης και στην άμεση βελτίωση της καθαριότητας. Στόχος μας είναι το Αιγάλεω να γίνει μία πόλη φιλική, ασφαλής και λειτουργική για τους κατοίκους της, με ανθρώπινο πρόσωπο και με υποδομές με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο.

Υπάρχουν κάποια «μεγάλα έργα» όπως συνηθίζουμε να λέμε, που μπορούν να περιμένουν οι δημότες στην τρέχουσα δημοτική θητεία;

Ο Δήμος Αιγάλεω προχωράει με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναπτυξιακών έργων που στοχεύουν στην
αναβάθμιση της περιοχής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων. Τα έργα αυτά αφορούν διάφορους τομείς, από τις υποδομές και την αστική ανάπλαση μέχρι τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Με την υλοποίηση των προγραμματισμένων αναπτυξιακών έργων που αφορούν στον ανασχεδιασμό και τη βελτίωση των κεντρικών και συνοικιακών πλατειών, την αναβάθμιση των υπαρχόντων πάρκων και τη δημιουργία νέων χώρων αναψυχής, τη βελτίωση του φωτισμού και της ασφάλειας, την επέκταση και ανακατασκευή του οδικού δικτύου, την ανάπτυξη του δικτύου ποδηλατοδρόμων, την επέκταση των
προγραμμάτων ανακύκλωσης και ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη συντήρηση και βελτίωση των
σχολικών μονάδων και τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών υποδομών και εγκαταστάσεων, την ανάπτυξη νέων χώρων πολιτισμού, τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών και την αναβάθμιση των υφισταμένων, την κατασκευή και συντήρηση των αθλητικών υποδομών, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την προώθηση του τουρισμού, αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές βελτιώσεις στην καθημερινότητά των δημοτών, καθώς και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία.
Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική βούληση να εργαζόμαστε εντατικά και με
συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, με στόχο την
υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η πόλη μας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου Αιγάλεω;

Η Ψηφιακή Πολιτική είναι αλληλένδετη με την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών σε μια «νέα εποχή». Σε έναν κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται, οι υπηρεσίες του δήμου Αιγάλεω δεν μπορούν να
παραμένουν στάσιμες. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκσυγχρονίζονται, βελτιώνονται και μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών με αμεσότητα, ευελιξία και διαφάνεια, δημιουργώντας νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και υποδομές, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες απολαμβάνουν σύγχρονες και αποδοτικές υπηρεσίες. Η δέσμευση για καινοτομία και ψηφιακή πρόοδο θα αποτελέσει κεντρικό άξονα της στρατηγικής του δήμου για τα επόμενα χρόνια.

Που συναντάτε εμπόδια στην λειτουργία του δήμου;

Ο Δήμος Αιγάλεω, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια που
επηρεάζουν την ικανότητά του να παρέχει αποτελεσματικές και αποδοτικές υπηρεσίες στους δημότες του. Ένα από αυτά είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Η έλλειψη επαρκούς και εξειδικευμένου
προσωπικού καθιστά δύσκολη τη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων και των προγραμμάτων του δήμου. Οι υπάλληλοι καλούνται συχνά να καλύπτουν πολλαπλές αρμοδιότητες, κάτι που μπορεί να
οδηγήσει σε καθυστερήσεις και μειωμένη αποδοτικότητα. Επιπλέον η υποστελέχωση επηρεάζει την
ταχύτητα και την ποιότητα της εξυπηρέτησης των πολιτών, δημιουργώντας καθυστερήσεις στις αιτήσεις και τις υπηρεσίες.

Μία ακόμη σημαντική δυσκολία είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός που εμποδίζει τη δυνατότητα
υλοποίησης νέων έργων και τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών. Είναι γνωστό ότι οι πόροι της
κεντρικής διοίκησης όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά έχουν περικοπεί και οι Δήμοι προκειμένου να
μπορέσουν να κάνουν έργα πρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις
επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδικασίες έχουν γίνει πιο περίπλοκες και χρονοβόρες και ο κάθε Δήμαρχος καλείται πλέον να
διαχειριστεί ένα πολύ σύνθετο πλέγμα για να μπορέσει να κάνει βήματα προόδου. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω, πως όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία εμπεριέχουν πια το στοιχείο του ανταγωνισμού, καθώς ορίζουν καταληκτικές προθεσμίες και τελικά ποσά στον κάθε άξονα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα άκαμπτα και ανελαστικά. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και κατάλληλα προετοιμασμένοι, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς όφελος των δημοτών και της πόλης μας.

 

«Προς τη σωστή κατεύθυνση η έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2024»

Η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2024, για τους ΟΤΑ και τους συνεργαζόμενους Φορείς τους, θα πραγματοποιηθεί στο MEC Παιανίας στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024. Θεωρείται από τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ο δήμος ήδη έχει συμμετάσχει σε ενδιαφέρουσες Εκθέσεις.

Ο Δήμος Αιγάλεω παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και συμβάλουν στη βελτίωση των δήμων. Πρόσφατα λάβαμε μέρος και στην Attica Green Expo, με δικό μας περίπτερο και αποτέλεσε μία ευκαιρία ανοιχτού διαλόγου για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που συμμετείχαν, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Είναι γεγονός πως όλες αυτές οι δράσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που συνεχώς δημιουργούνται στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε και άλλα άρθρα εδώ

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις