0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Του Δ. Γιαννακόπουλου
dgiankop@yahoo.gr

Την πρώτη μέρα η ηγεσία του Αρείου Πάγου παρενέβη ζητώντας τον πειθαρχικό έλεγχο της ανακρίτριας και του εισαγγελέα που παρά την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου του και την εκ μέρους του δημόσια παραδοχή, άφησαν ελεύθερο τον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα. Την δεύτερη μέρα μεσολάβησε εκ νέου, ζητώντας επίσπευση της κύριας ανάκρισης ώστε να εισαχθεί σύντομα η υπόθεση στο ακροατήριο καθώς το στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας δεν μπορεί να επαναληφθεί. Την τρίτη μέρα η ανώτατη αρχή επέλεξε να ασχοληθεί με τις δηλώσεις ενός άλλου ποινικολόγου, του Αλ. Κούγια ο οποίος είπε ότι η συμπεριφορά του κ. Λύτρα «έχει ανδρικά χαρακτηριστικά» αφού παραδέχθηκε ότι ξυλοκόπησε τη γυναίκα του.

Τη λύση τελικά την έδωσε ο ίδιος ο κατηγορούμενος προκαλώντας με σωρεία – αδικαιολόγητων – νομικά λαθών την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του για παραβίαση των περιοριστικών όρων. Ο προφυλακισθείς πλέον δικηγόρος παραδόθηκε στο οικείο αστυνομικό τμήμα την Τετάρτη το απόγευμα αν και θα μπορούσε να το είχε κάνει νωρίτερα, από την Τρίτη το βράδυ όταν κατ΄ εντολή του, η πρώην σύζυγος του με ένα από τα 3 ανήλικα παιδιά του πήγαν στο σπίτι του θύματος για να πάρουν «ρούχα και λεφτά» χωρίς τη συναίνεση της άτυχης γυναίκας ενεργοποιώντας έτσι το αυτόφωρο.

Ανεπάρκεια

Αν μη τι άλλο η πολύκροτη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας έφερε εκ νέου στην επιφάνεια την ανεπάρκεια των θεσμών, τις περιορισμένες δυνατότητες των εκπροσώπων τους, την πλημμελή έως κακή χρήση των απεριόριστων αρμοδιοτήτων τους, τις άνευ λόγου παρεμβάσεις τους και την αδυναμία τους να απονείμουν Δίκαιο ένεκα της πολυνομίας, των συνεχών αλλαγών σε βασικούς κώδικες λειτουργίας του Κράτους, όπως ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και της επί τα χείρω κοινωνικής κατάστασης.

Η σημερινή πραγματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ιδίως δε στον Άρειο Πάγο, προβληματίζει εντονότατα αφού όσες φορές επεδίωξε να διευθετήσει και να διευκολύνει τις διαδικασίες, απέτυχε εγείροντας κι άλλα εμπόδια.

Στο Συμβούλιο

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξαν και αντιδράσεις από δικαστικούς και νομικούς παράγοντες καθώς δόθηκε «ανεπίτρεπτη έμφαση από τον Άρειο Πάγο σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας το οποίο μετατράπηκε σε σίριαλ ενώ θα έπρεπε να είχε λυθεί αμέσως». Εάν ο Άρειος Πάγος κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, ζητούσε τη διαβίβαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επειδή έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέους ανακρίτρια και εισαγγελέα, τότε θα κρινόταν χωρίς άλλη καθυστέρηση και αμετάκλητα η μεταχείριση του κατηγορουμένου.

Ιστορικό υποθέσεων

Οι δοθείσες αφορμές δεν είναι λίγες. Συγκεκριμένα, στις 11 Ιουνίου, 2 μέρες αφότου ολοκληρώθηκαν οι Ευρωεκλογές, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στην εισαγγελία Πρωτοδικών να ελέγξει τις καταγγελίες πολιτικών παραγόντων περί νοθείας. Παραμένει άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκεται ή αν έχει ξεκινήσει καν η έρευνα. Ομοίως δε αναζητείται και η… τύχη μιας προηγούμενης συναφούς εισαγγελικής παρέμβασης από τον Μάρτιο του 2024, όταν αναδείχθηκε το θέμα της διαρροής χιλιάδων προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους του υπ. Εσωτερικών ενώ η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπ. Εσωτερικών για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Ουδέποτε άλλοτε στα χρονικά, πιστοποιήθηκαν ως έκνομες, ενέργειες σχετιζόμενες με λίστες ψηφοφόρων. Άπαντες…σίγησαν, πιο … εκκωφαντικά όμως οι ψηφοφόροι που απείχαν μαζικά (ποσοστό 60%) από τις κάλπες.

Το δράμα των Τεμπών

Στις 26 Φεβρουαρίου 2024, η ανώτατη εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη, με έγγραφο της προς την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ζητεί «την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής και κάθε καταγγελίας προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά στις έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών».

Υπογράμμιζε ακόμη πως «αν και οι έρευνες γίνονται συστηματικά… εν τούτοις διακινούνται στο εσωτερικό και το εξωτερικό αναφορές περί συσκότισης και συγκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος και των υπευθύνων».

Από τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν συνέβη η μοιραία σύγκρουση των τρένων με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, έως σήμερα 5 τουλάχιστον φορές επίσημα και δεκάδες ακόμη προφορικά, ο Άρειος Πάγος μοιράζει εντολές, επισημάνσεις και συστάσεις «ξεχειλώνοντας» τη δικογραφία ενώ οι συγγενείς βιώνουν νέα δράματα έχοντας μπει σε ατραπούς ατέρμονων ενεργειών.

Στη Βουλή, βδομάδα παρά βδομάδα, διαβιβάζονται μηνύσεις σε βάρος υπουργών, αξιωματούχων ακόμη και εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν επιστρέψει ή παραμένουν σε θέσεις ευθύνης. Η ανάκριση δεν έχει καν ολοκληρωθεί και ο προσδιορισμός της δίκης, στην καλύτερη περίπτωση, θα αποφασιστεί το Φθινόπωρο!

Οπαδική βία

Στις 12 Δεκεμβρίου 2023, στον απόηχο της φονικής επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από γήπεδο βόλεϊ στον Αγ. Ι. Ρέντη, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και ο αρμόδιος αν. υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο λίστα με ονόματα 200 χούλιγκαν από όλες τις ομάδες σε πανελλήνια κλίμακα. Ζήτησαν την αναβάθμιση της υπόθεσης αφού οι ύποπτοι είναι σεσημασμένοι για πλήθος αδικημάτων σχετιζόμενων με διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα κτλ. Τέσσερις μήνες αργότερα η Αστυνομία προβαίνει στη σύλληψη 63 ατόμων, εκ των οποίων προφυλακίστηκαν οι 12. Στην χιλιάδων σελίδων δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 167 άτομα από τα οποία 7 ήταν στον κατάλογο των κ. Οικονόμου και Βρούτση. Όλοι τους είναι οργανωμένοι οπαδοί μιας ομάδας και οι περισσότεροι έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης στο παρελθόν και για άλλα αδικήματα. Ως εκ τούτου, κανείς δεν εξεπλάγη όταν άκουσε το όνομα του, ούτε βέβαια και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ. Πρόσφατα άλλωστε, πολλοί ασύλληπτοι εκ των 200 που εξετάζει ο εντεταλμένος από τον Άρειο Πάγο εισαγγελέας, συνεπλάκησαν αγρίως με αλλοδαπούς οπαδούς στο Βερολίνο, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ.

Σπαρτιάτες

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διενεργεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε μιλήσει για καθοδηγούμενους βουλευτές του κόμματος του «από ξένα κέντρα που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε».

Τόσο ο κ. Στίγκας όσο και οι 11 βουλευτές του πηγαινοέρχονταν στο γραφείο της κ. Αδειλίνη ως ύποπτοι για την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος και για άλλες πράξεις. Τον Απρίλιο του 2024, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου τους απέκλεισε από τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές καλλιεργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι θα τους διώξουν και από τη Βουλή. Τελικώς στις 21 Μάϊου, το εκλογοδικείο, το αρμόδιο για την κοινοβουλευτική τους τύχη ανώτατο ειδικό δικαστήριο, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του αναφέροντας ότι αυτό θα γίνει μετά την ποινική δίκη τους. Το σοκ ήταν μεγάλο αλλά κανείς δεν… κοιτάζει προς τα ‘κει. Οι «Σπαρτιάτες» δεν κατέβηκαν στις Ευρωεκλογές επειδή κρίθηκε ότι είναι υποκινούμενοι από τον έγκλειστο Η. Κασιδιάρη, παραμένουν όμως στη Βουλή ψηφίζοντας νόμους και συμμετέχοντας σε επιτροπές. Πότε ξανάγινε αυτό;

Η κακοκαιρία Daniel

Την ίδια περίοδο (13/9/2023), μετά «τη βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel», η ηγεσία του Αρείου Πάγου ζητεί να διερευνηθούν στοχευμένα «κακοτεχνίες και κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ» αποστέλλοντας μάλιστα έγγραφο 11 σημείων στο οποίο καταγράφονται διαλυμένες υποδομές σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα κτλ. Ο καιρός πέρασε, τα νερά έμειναν, χιλιάδες αγρότες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πολλά κτήματα παραμένουν ακαλλιέργητα ενώ κανείς εκ των ιθυνόντων δεν έχει κληθεί από κανέναν εισαγγελέα. Άσε που οι περισσότεροι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης έχασαν στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Ειρήσθω εν παρόδω, η δικαιοσύνη δεν βούτηξε στις …λάσπες παρότι εξέφρασε την πρόθεση της στο υψηλότερο επίπεδο.

Διαβάστε και άλλα άρθρα εδώ

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις