0

Νέες πιέσεις προς την Χαμάς, να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, άσκησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», τονίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο Αντονι Μπλινκεν, είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία, με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ».

Στο μεταξύ, οι ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ βομβάρδισε τα ξημερώματα εργοστάσιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον δώδεκα Σύροι και αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές».

Υπενθυμίζεται, ότι ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Ισραήλ προβλέπει, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Για το περίγραμμα της δεύτερης φάσης θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», σύμφωνα με τον Μπάιντεν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις