Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Συνέντευξη στην Μάρθα Λεκκάκου
Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Όλγα Κουρή – Καλλέργη, μιλά στην ΤΡ, μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε στην εκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές;
Είμαι ιατρός, μαιευτήρας γυναικολόγος. Μετά από 32 έτη που υπηρετώ ένα λειτούργημα και ασχολούμαι με φιλανθρωπικές δράσεις, προέκυψε η τιμητική αυτή πρόταση του πρωθυπουργού. Δεν προέρχομαι από τον πολιτικό στίβο, αλλά από την κοινωνία. Τα στοιχεία που με οδήγησαν να αποδεχτώ την πρόταση ήταν ο τρόπος που λειτουργεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, με μεθοδικότητα που έχει σαν αποτέλεσμα τη σταθερότητα. Πολιτική μέσα στο ευρωκοινοβούλιο σημαίνει για εμένα η δυνατότητα να συμμετέχω στην λήψη αποφάσεων που θα ευνοήσουν τη χώρα μου.
Η αποχή και η χαλαρή ψήφος σας φοβίζουν;
Θεωρώ ότι είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να συμμετέχει στα κοινά και να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις που τον αφορούν. Ένα μεγάλο ποσοστό των αποφάσεων που αφορούν την χώρα μας λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Γι’ αυτό παροτρύνω τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν και μάλιστα να στηρίξουν την παράταξη μας, την Νέα Δημοκρατία, την κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκή παράταξη, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει στην χώρα τη σταθερότητα.
Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;
Η νίκη της σταθερότητας και της ασφαλείας απέναντι στην πόλωση, την τοξικότητα και τον λαϊκισμό. Όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που μπορεί να προσφέρει στον Ελληνικό λαό ασφάλεια και σταθερότητα. Έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να ξεκολλήσει η χώρα από το τέλμα και να προχωρήσει μπροστά συγκλίνοντας προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αντιμετώπισε πολλές αντιδράσεις και παρ’ όλα αυτά κατόρθωσε να συνεχίσει το έργο της. Θεωρώ ότι θα αναγνωριστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και ο Ελληνικός λαός θα της δώσει για μια ακόμη φορά την δυνατότητα για περαιτέρω διορθωτικές αλλαγές. Είναι σημαντικό σε αυτές τις εκλογές να εκλεγούν κόμματα του δημοκρατικού τόξου με καθαρά Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ποιοι είναι οι τομείς που θα θέλατε να επικεντρωθείτε, εφόσον οι πολίτες σας τιμήσουν με την ψήφο τους;
Οι τομείς που θα ήθελα να επικεντρωθώ, εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν με την ψήφο τους, είναι το Δημογραφικό και η Υγεία, αμφότεροι προερχόμενοι από τα βιώματα της επαγγελματικής μου πορείας. Και είναι κύριοι τομείς που απαιτούν βελτιώσεις.
Το Δημογραφικό είναι μείζον πρόβλημα όχι μόνον για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποτε, όταν κάποιος αναφερόταν στην Ευρώπη ως γηραιά ήπειρο, εννοούσε μια σημαντική ήπειρο. Τώρα πλέον αυτή η έννοια άλλαξε, πρόκειται για μια γερασμένη ήπειρο με γερασμένο πληθυσμό.
Στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια γεννήθηκαν 450.000 παιδιά λιγότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη δεκαετία. Η γήρανση του πληθυσμού θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας, με κυριότερη την υποβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Απειλείται άμεσα η εθνική μας ασφάλεια και η ισχυρή γεωπολιτική θέση της χώρας, καθώς ένας γερασμένος πληθυσμός είναι ευάλωτος. Η ολοκληρωμένη απάντηση στο που οφείλεται η υπογεννητικότητα είναι πολύπαραγοντική και όχι ενιαία.
Σημαντικές αιτίες, η οικονομική μετανάστευση, η αστικοποίηση, η στεγαστική κρίση, η εισαγωγή την γυναίκας στην αγορά εργασίας, ο ευδαιμονισμός, η υπογονιμότητα που προκλήθηκε από το άγχος και τις αλλαγές συνθηκών διαβίωσης και η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας λόγω αφενός προβληματικών και υποστελεχομένων μονάδων υγείας, αφετέρου λόγω της γεωγραφικής μορφής της χώρας μας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Επιδόματα τοκετού, οικονομική στήριξη της μητέρας για τους πρώτους εννέα μήνες, περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αντιμετώπιση στεγαστικού προβλήματος για τα νέα ζευγάρια με το πρόγραμμα «σπίτι μου», μείωση φορολογικών συντελεστών.
Όμως ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και οικονομικοί πόροι που μπορούν να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή ένωση.
Ο τομέας της Υγείας αποτελούσε στην ΕΕ αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Όμως κατά την διάρκεια της πανδημίας διεφάνη η ανάγκη συνεργασίας. Και όντως αποφασίστηκε η από κοινού αγορά εμβολίων η οποία έσωσε ζωές και έδωσε την δυνατότητα κυρίως στα οικονομικά ασθενέστερα κράτη να προμηθευτούν τα απαραίτητα εμβόλια.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη συνεργασίας και αυτή θα προκύψει και από την πρωτοβουλία one health που θα εργαστεί για την εφαρμογή κοινού πλαισίου δράσης από το 2025 έως και το 2026. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα όπως το εθνικό πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης αυξήθηκαν οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και ενισχύθηκε μερικώς το υγειονομικό προσωπικό. Όμως χρειάζονται έργα αναβάθμισης των υποδομών, νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και περεταίρω αύξηση μισθών. Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ιδίως από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.