0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Tοday Press

της Μάρθας Λεκκάκου

Αυτή την Κυριακή, στις 19 Μαΐου το ΤΕΕ έχει εκλογές και ο πρόεδρός του, Γιώργος Στασινός, διεκδικεί εκ νέου την ηγεσία του επαγγελματικού φορέα των Ελλήνων Μηχανικών. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι εντόνως μεταρρυθμιστικό και αφορά στην οργάνωση του χώρου σε όλην την Επικράτεια όπως και στον ψηφιακό μετασχηματισμό με έμφαση στην ανθεκτικότητα.

 

Έχετε αναλάβει για λογαριασμό της Πολιτείας να ολοκληρώσετε τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Πού βρισκόμαστε σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα; Εκτιμάτε ότι θα κλείσει, επιτέλους, αυτή η εκκρεμότητα στη χώρα μας;

Στην Ελλάδα η υποχρέωση για ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό υπάρχει ήδη από το Σύνταγμα του 1975. Σήμερα, 50 χρόνια μετά δεν έχουμε καταφέρει να εκπληρώσουμε αυτήν μας την υποχρέωση. Το ΤΕΕ έχει αναλάβει να εκπονήσει και θα ολοκληρώσει εγκαίρως, κυρίως με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την πολεοδομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, που αποτελεί από μόνη της ένα έργο πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αν αναλογιστούμε το εύρος, την αξία και την ταχύτητα ολοκλήρωσή του. Για να το πω με απλά λόγια, σήμερα προσπαθούμε να μειώσουμε τα έως 100 χρόνια που θα χρειαζόταν το ΥΠΕΝ, με βάση τους ρυθμούς μέχρι σήμερα, για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό σε όλη τη χώρα, σε μόλις 4.

Θα πρέπει, βέβαια, να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που έχει πετύχει η σημερινή κυβέρνηση, να βρει τους πόρους για να γίνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο. Εμείς ως ΤΕΕ έχουμε ολοκληρώσει πάνω από το 90% των διαγωνισμών για την επιλογή μελετητών και ταυτόχρονα υπάρχει υποχρέωση ολοκλήρωσης των μελετών μέχρι το τέλος του 2025.

Άρα, είναι βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε πολεοδομικά σχέδια σχεδόν για το σύνολο της χώρας και αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα πραγματικό θαύμα. Στη συνέχεια, και εδώ θα πρέπει η Πολιτεία να οργανωθεί και να κινηθεί άμεσα, θα πρέπει να γίνουν Προεδρικά Διατάγματα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, θα έχουμε ασφάλεια δικαίου όπως ορίζει το Σύνταγμα και μετά από έλεγχο του ΣτΕ.

Τι θα αλλάξει, πρακτικά, στην καθημερινότητα, ο ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός για τους πολίτες και για τους μηχανικούς;

Ο Ολοκληρωμένος Πολεοδομικός Σχεδιασμός έχει τεράστιο αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας αλλά και στον τρόπο που παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις. Για παράδειγμα δίνεται η ευκαιρία διαμόρφωσης νέων πολιτικών, να λάβουν αξία ορισμένα τμήματα γης, που δεν έχουν την αξία που πρέπει και να προστατευθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας, ώστε να είναι σύγχρονες, να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και να ενισχυθούν απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά και να σχεδιάσουμε για πρώτη φορά την ύπαιθρο με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πολεοδομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας αποτελεί ακόμα ένα πρόγραμμα που αναλάβει το ΤΕΕ και πρόκειται να ενισχύσει το έργο των μηχανικών στον μελετητικό τομέα, προσφέροντας δουλειές και εμπειρία. Παράλληλα, με την ολοκλήρωσή του θα διευκολύνει την καθημερινή δουλειά κάθε μηχανικού στη χώρα.

Το ΤΕΕ επί των ημερών σας ανέλαβε να τρέξει έργα που θα κάνουν τη διαφορά στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας και γενικότερα στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προσώπου. Μέσα σε αυτά έχουμε και την ψηφιοποίηση των αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείτε ότι είναι πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα;

Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Το έργο της Ψηφιοποίησης Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφορά στην ουσία το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών με τις οικοδομικές άδειες πριν την λειτουργία του συστήματος e-Άδειες.

Φαντάζεστε το μεγάλο πλήθος φακέλων με έγγραφα και σχέδια των οποίων η φύλαξη αλλά και η αναζήτηση από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Επιπλέον, το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές αλλά και από την φυσική γήρανση του χαρτιού.

Αναλάβαμε ως αναθέτουσα αρχή να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση όλης αυτής της πληροφορίας και στόχος είναι η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας.

Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί σίγουρα μεγάλο άθλο, είναι ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα που ξεκινήσαμε και είμαι αισιόδοξος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.

Στη διάρκεια της τελευταίας θητείας σας ανακοινώσατε ακόμα τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Τον παρουσιάσατε πριν λίγες ημέρες με τον Πρωθυπουργό. Σε τι θα εξυπηρετεί τον απλό πολίτη ή τον επενδυτή και πότε θα ξεκινήσουμε να τον χρησιμοποιούμε;

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα έργο που μελετήσαμε, σχεδιάσαμε, προτείναμε και τελικά αναλάβαμε να υλοποιήσουμε. Ο λόγος που επιμείναμε για αυτό το έργο είναι ότι αποτελεί μία  ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη που πάνω του «κλειδώνουν» όλα τα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου που έχουν γεωχωρική αναφορά.

Στόχος μας με το έργο αυτό είναι ο κάθε χρήστης, είτε είναι απλός πολίτης, επενδυτής ή μηχανικός, να μπορεί με λίγα «κλικ», εύκολα και γρήγορα να έχει μία ολοκληρωμένη πληροφορία, φυσικά έγκυρη και θεσμικά ασφαλή, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπει σε παραγωγική λειτουργία.

Στην πορεία για την ψηφιακή μετάβαση το ΤΕΕ συμμετέχει με διάφορες πρωτοβουλίες. Συνδέετε αυτά τα εργαλεία και με την ανθεκτικότητα στην οποία δίνετε έμφαση;

Ξέρετε, η ανθεκτικότητα είναι στο επίκεντρο των δράσεών μας διότι και στα έργα ψηφιοποίησης, πέρα από την εξυπηρέτηση των μηχανικών και των πολιτών, η ανθεκτικότητα είναι κύρια διάσταση. Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών. Για πρώτη φορά θα αποκτήσουμε πλήρη εικόνα των υποδομών που διαθέτει η χώρα, ποιος έχει την ευθύνη τους και έτσι θα μπορέσει η Πολιτεία να οργανώσει τις συντηρήσεις τους.
Ταυτόχρονα, ξεκινάμε τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Ένα έργο που παλεύαμε 10ετίες να γίνει και πλέον γίνεται υποχρεωτικά και οργανωμένα. Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός σε όλη τη χώρα επίσης συμβάλλουν στην Ανθεκτικότητα.

Προωθούμε παράλληλα και νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών μας, στηριζόμενα στην ψηφιοποίηση όπως είναι οι Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών.

Διεκδικείτε μία νέα θητεία στην ηγεσία του ΤΕΕ, στις εκλογές της 19ης Μαΐου. Γιατί θα πρέπει να σας εμπιστευθούν οι συνάδελφοί σας, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Το επάγγελμα του μηχανικού είναι στενά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και αυτό που κάνουμε από το 2015 όταν ανέλαβα για πρώτη φορά την προεδρία, μέχρι και σήμερα είναι να εξελίσσουμε τη δουλειά μας, να δημιουργούμε νέα επαγγελματική ύλη, νέα δυναμική και νέο ενδιαφέρον αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες της περιόδου.

Καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες, την επέκτασή του σε νέες υπηρεσίες και τομείς.

Προχωρήσαμε στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών στο Κτηματολόγιο, τους Ελεγκτές Δόμησης, τους Εκτιμητές Ακινήτων και Εγκαταστάσεων, τις αλλαγές και τα νέα Προγράμματα Εξοικονομώ.

Υλοποιούμε νέα έργα που θα ενισχύσουν τη δουλειά μας όπως ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η Ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα. Υιοθετούμε νέες τεχνολογίες όπως το BIM και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η επόμενη 5ετία θα είναι κρίσιμη για τους μηχανικούς και για τη χώρα. Στόχος μου λοιπόν είναι να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά και να προχωρήσουμε και σε νέα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις