0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου

Ο Γιώργος Σταμάτης, μιλά στην TODAY PRESS για τις επικείμενες ευρωεκλογές, την επιστολική ψήφο καθώς και για τις κρίσιμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της αστεγίας αλλά και η στήριξη των ΑΜΕΑ.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης προάγει τις αξίες του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάλλοντας στην εμπέδωση και προώθηση των αρχών αυτών από τα κράτη – μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς. Ως μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων και της επιτροπής ισότητας και μη διακρίσεων, στόχος μου είναι να αναδείξω την ανάγκη άρσης των αποκλεισμών και κατάργησης των διακρίσεων», σημειώνει ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Γιατί να ψηφίσουν οι πολίτες ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Μέσα στα πέντε αυτά χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι ένας πολύ ικανός και έμπειρος ηγέτης, που μπορεί να διασφαλίσει μια ισχυρή Ελλάδα, που συμβάλλει ουσιαστικά στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να διεκδικεί για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και να πετυχαίνει τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Στηρίζοντας σε αυτές τις ευρωεκλογές τη ΝΔ εδραιώνουμε ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη που έχουμε αρχίσει να πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια, μετά την έξοδο μας από την υπερδεκαετή περιδίνηση που βιώσαμε. Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ, είναι αυτή που την κράτησε το 2015 και ταυτόχρονα είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά διεξάγεται και στη χώρα μας εκλογική αναμέτρηση, δίνοντας το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Πώς το σχολιάζετε;

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου συνιστά ένα καίριο βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Εφαρμόζουμε έμπρακτα την ισότητα, αφού όλοι οι Έλληνες, όσο μακριά από την πατρίδα μας και αν διαμένουν, μπορούν να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα. Η Δημοκρατία μας βαθαίνει και η φωνή της κοινωνίας ακούγεται πλέον πιο ηχηρά. Συμπολίτες μας με δυσκολίες πρόσβασης στο εκλογικό τους τμήμα, είτε λόγω διαμονής τους στο εξωτερικό, είτε λόγω ασθένειας ή βαριάς αναπηρίας, είτε επειδή δουλεύουν σεζόν, είτε επειδή για οποιοδήποτε λόγο τους διευκολύνει, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Οι φάκελοι έχουν αρχίσει να αποστέλλονται στους πάνω από 200.000 ψηφοφόρους που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν με αυτήν τη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό, η αρχή της ισότητας, της ισονομίας και της καθολικής ψηφοφορίας εφαρμόζονται πλήρως στην πράξη, αίροντας τα πιθανά φυσικά εμπόδια και τους αποκλεισμούς.

Έχει θεσμοθετηθεί και υλοποιείται πλέον το πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού. Τί σημαίνει αυτό και με ποιο τρόπο αλλάζει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία;

Ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία, θα μπορούσα να πω ότι συνιστά μια από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης μας. Μέχρι το 2019 φάνταζε ανέφικτο για την ελληνική πραγματικότητα και δεν είχε ποτέ συμπεριληφθεί στην ατζέντα κανενός πολιτικού κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 ανέδειξε την αναγκαιότητα θέσπισης αυτής της υπηρεσίας και την τετραετία που μας πέρασε, η πολιτική δέσμευση έγινε πράξη. Έτσι ασκούμε εμείς κοινωνική πολιτική, επενδύοντας στις δεξιότητες και τη συνεισφορά όλων των μελών της κοινωνίας. Κανείς δεν πιστεύει πλέον στο μύθο ότι η κοινωνική πολιτική είναι προνόμιο της αριστεράς. Ο προσωπικός βοηθός είναι o βασικότερος πυλώνας της αυτόνομης και ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία που τον χρειάζονται. Συμβάλλει στην επίτευξη της επαγγελματικής και κοινωνικής τους ένταξης. Ενεργεί υπό τις οδηγίες του ατόμου με αναπηρία αίροντας τα εμπόδια και τους λειτουργικούς του περιορισμούς. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη τους προσωπικούς τους βοηθούς, ενώ οι αξιολογήσεις των επιτροπών συνεχίζονται. Συζητώντας μαζί τους μου λένε πόσο έχει αλλάξει ποιοτικά η καθημερινότητα τους, αφού έχουν οι ίδιοι πλέον τον έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή τους χωρίς να επιβαρύνεται το οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα άτομα με αναπηρία είναι πλέον ορατά και με ενεργό τρόπο επιτυγχάνεται η κοινωνική τους συμπερίληψη. Την περίοδο αυτήν, βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2024-2030, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή του προγράμματος μετά τη λήξη του πιλοτικού.

Υπό την προηγούμενη ιδιότητα σας ως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχατε ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της αστεγίας και την υλοποίηση του προγράμματος «στέγαση και εργασία». Πώς πιστεύετε ότι αυτό το πρόγραμμα συμβάλλει στην καταπολέμηση της αστεγίας;

Τα χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με την κοινωνική πρόνοια και ιδίως στη διάρκεια της θητείας μου ως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήρθα σε επαφή με έντιμους ανθρώπους, ανθρώπους καθημερινούς όπως εσείς και εγώ, που για κάποιο λόγο έχασαν τα πάντα, το σπίτι τους, τη δουλειά τους, την οικογένεια τους, αποκόπηκαν από τον κοινωνικό ιστό και έμεναν στο δρόμο. Χρέος του κράτους είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη αυτών των συμπολιτών μας προς την πολιτεία και να τους βοηθήσει να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους και να επανενταχθούν στην κοινωνία. Αυτό υλοποιείται μέσω του προγράμματος «στέγαση και εργασία». Το πρόγραμμα θεσπίστηκε ως μόνιμη δημόσια πολιτική. Έχει ως στόχο την εξάλειψη της αστεγίας, με την παροχή κατάλληλης στέγης στους ευάλωτους συμπολίτες μας, την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη και την ενεργή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας. Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος όταν συνομιλώ με συμπολίτες μας που ενάμιση με δύο χρόνια πριν ήταν άστεγοι και τώρα ΄έχουν μπει σε σπίτι, έχουν βρει δουλειά και κάνουν μια δυναμική επανεκκίνηση στη ζωή τους. Το «στέγαση και εργασία» βοήθησε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν από το κοινωνικό περιθώριο, προς ένα ξέφωτο ελπίδας και προοπτικής. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση σε μια καθολική, συνεκτική προσέγγιση, αφού δεν αποσκοπεί μόνο στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ωφελούμενων, αλλά τους παρέχει την αναγκαία συμβουλευτική στήριξη, καθώς και ευκαιρίες επαγγελματικής ένταξης. Έτσι, ενισχύεται η ορατότητα τους και γίνονται ξανά ενεργό κύτταρο της κοινωνίας.

Με ποια θέματα ασχολείστε κυρίως ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προάγει τις αξίες του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάλλοντας στην εμπέδωση και προώθηση των αρχών αυτών από τα κράτη – μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς. Ως μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων και της επιτροπής ισότητας και μη διακρίσεων, στόχος μου είναι να αναδείξω την ανάγκη άρσης των αποκλεισμών και κατάργησης των διακρίσεων. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, η ισότητα των φύλων και η ουσιαστική επίτευξη μηδενικής ανοχής στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση, η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε έκφανση της κοινωνικής δραστηριότητας, η ελευθερία έκφρασης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα, αποτελούν ορισμένους βασικούς τομείς, που και μέσα από τη συμμετοχή μου στις αντίστοιχες θεματικές υποεπιτροπές έχω ως στόχο να αναδείξω και να προωθήσω. Τα ψηφίσματα που εγκρίνονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης συνιστούν ουσιαστικά εργαλεία, ώστε τα κράτη – μέλη να σχεδιάζουν πολιτικές και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση και την περαιτέρω θωράκιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε και άλλα άρθρα εδώ

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις