0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Κουβάτσου

«Δεχτήκαμε την τιμητική πρόταση του περιφερειάρχη να συμμετάσχει η ΠΕΔΑ με ένα ποσοστό 5% και έναν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε., του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής», αναφέρει στη συνέντευξη του στην TODAY PRESS, ο δήμαρχος Γαλατσίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), κ. Γιώργος Μαρκόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει πως με την απόφαση αυτή εξασφαλίζεται η συμμετοχή των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής στο νέο εγχείρημα. «Η συνεργασία και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμη και βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Αττικής μας. Προχωράμε μαζί ως βασικοί εταίροι, σύμμαχοι και συνεργάτες για το μέλλον του τόπου μας!» υπογράμμισε ο Γιώργος Μαρκόπουλος.

Η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αποτελεί Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, που ιδρύθηκε με Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ώστε να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας Αττικής, και να συμβάλλει στην προώθηση των ευρύτερων αναπτυξιακών στόχων και προτεραιοτήτων της. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός αποσκοπεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την προώθηση της ανάπτυξης σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο εντός της Αττικής όσο και ευρύτερα. Έχει ακόμα μετόχους το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Αττικής και το Δήμο Αθηναίων.

Κύριε Πρόεδρε, πρόσφατα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής, την Νέα Μητροπολιτική Αττικής Α.Ε. Πως προχώρησε αυτή η συνεργασία;

Καταρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής είχε
δημιουργηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Επί της ουσίας, αυτό που έγινε είναι  πως εμείς ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δεχτήκαμε την τιμητική πρόταση τηςΠεριφέρειας προκειμένου να συμμετάσχει και η ΠΕΔΑ, με ποσοστό που ανέρχεται στο 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε. και ο λόγος είναι βέβαια πως τα περισσότερα έργα θα γίνονται στην Περιφέρεια της Αττικής και δε γίνεται να μην έχουν τον πρώτο λόγο οι δήμοι της Αττικής. Η συνεργασία και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμη και βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Αττικής και των δήμων μας. Προχωράμε μαζί ως βασικοί εταίροι, σύμμαχοι και συνεργάτες για το μέλλον του τόπου μας!

Στο διαδικαστικό κομμάτι, τι σημαίνει αυτή η συμμετοχή της ΠΕΔΑ;

Το σημαντικό είναι ότι ως δήμοι θα έχουμε έναν εκπρόσωπό μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής και έτσι θα έχουμε λόγο για όλα αυτά τα έργα, καθώς πάντα υπάρχει η υποψία ότι πολλά έργα μπορεί να γίνουν για εμάς αλλά χωρίς εμάς. Δυστυχώς, το παρελθόν έχει δείξει ότι πολλά έργα έχουν γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή μας και αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει να γίνεται.

Οπότε ο εκπρόσωπος της ΠΕΔΑ θα μπορεί να δίνει και τις απαραίτητες κατευθύνσεις στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής;

Ακριβώς και για αυτό κρίναμε αυτήν τη συνεργασία πολύ τιμητική για τους Δήμους της Αττικής και την ΠΕΔΑ και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής μας επέλεξε ως ένας από τους εταίρους της και αυτή η εξέλιξη είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Έχετε αποφασίσει ποιος θα είναι ο Εκπρόσωπος της ΠΕΔΑ στο ΔΣ της Νέας Μητροπολιτική Αττικής Α.Ε.;

Εμείς έχουμε αποδείξει στην ΠΕΔΑ ότι αποφασίζουμε συλλογικά. Εγώ δεν είμαι Πρόεδρος στην περιφερειακή Ένωση, είμαι ένας εκπρόσωπος των συναδέλφων μου και όταν αποφασίσουμε
συλλογικά θα ενημερώσουμε ποιος θα είναι ο εκπρόσωπός μας.

Πιστεύετε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία;

Πραγματικά, θα ήθελα να το τονίσω αυτό πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό το βήμα. Ξέρετε ορισμένες φορές παίζει ρόλο και το “τάιμινγκ” και όντως αυτή ήταν η πιο καλή στιγμή για να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία.

Κύριε Πρόεδρε, είστε αισιόδοξος σε ότι αφορά στο έργο που μπορεί να προσφέρει ένας Αναπτυξιακός Οργανισμός, καθώς από το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα;

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν σε εμβρυακή κατάσταση. Πλέον όμως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί έχουν καταφέρει να λύσουν πολλά προβλήματα σε πολλούς δήμους. Οπότε θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε μέχρι και αναγκαίους. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι στον δικό μας δήμο, το Γαλάτσι, από το 2014 μέχρι το 2019 δημοπρατήσαμε έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ και από το Καλοκαίρι του 2021 που συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Γαλατσίου, μέχρι και σήμερα έχουμε δημοπρατήσει έργα που ανέρχονται στα 63 εκατ. ευρώ.

Λόγω της ευελιξίας που δίνει ένας Αναπτυξιακός Οργανισμός;

Σωστά. Ένας Αναπτυξιακός Οργανισμός δίνει την απαραίτητη ευελιξία. Γενικότερα θα έλεγα πως είναι ένα εργαλείο το οποίο αν το παρομοιάσουμε με χειρουργικό μπορεί να χειρουργήσει και να σώσει τον ασθενή αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά το ίδιο εργαλείο μπορεί και να τον σκοτώσει. Εν ολίγοις, εξαρτάται από το αν θα χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ώστε να λύσει πολλά προβλήματα στους δήμους.
Είναι κάτι αντίστοιχο με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια στους δήμους της χώρας. Αυτό ακριβώς και για αυτό επιμένω στο ότι έχει σημασία το πως θα χρησιμοποιηθούν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί.

Γενικότερα και αυτή η εξέλιξη συνάσσεται με τους σκοπούς της ΠΕΔΑ όπως τους έχετε
περιγράψει και στο παρελθόν.

Όπως έχω πει, η ΠΕΔΑ έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη συνεργασία ανάμεσα στους δήμους. Θέλουμε καλύτερη οργάνωση και καλύτερη αποτύπωση των αναγκών μας. Κινούμαστε ώστε η εκπροσώπηση των δήμων-μελών να είναι η καλύτερη δυνατή και τα αιτήματά τους να εισακούονται και, το σημαντικότερο, να επιλύονται. Δίνουμε έμφαση πρωτίστως στην καθημερινότητα. Ξέρετε, αν δεν μπορείς να λύσεις τα καθημερινά προβλήματα, τότε σίγουρα δεν μπορείς να λύσεις ούτε τα μεγάλα. Ο σχεδιασμός της ΠΕΔΑ συμπίπτει με τον σχεδιασμό της ΚΕΔΕ, για την οποία λειτουργούμε συμπληρωματικά, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε καλύτερη οργάνωση και καλύτερη αποτύπωση των αναγκών των Δήμων της Αττικής. Αυτά, λοιπόν, προσπαθώ να κάνω: Να βοηθώ τους συναδέλφους μου να λύνουν τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους δήμους τους, αλλά και να διευκολύνω τις κοινές μας δράσεις, να επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Ολοκληρώνοντας, δήμαρχε θα ήθελα να μας πείτε πως είναι η κατάσταση στο Γαλάτσι σε
σχέση με τα έργα του Μετρό;

Καταρχάς, είναι ένα έργο που θα βοηθήσει το Γαλάτσι να αλλάξει επίπεδο. Με την ολοκλήρωσή του, η καθημερινότητά μας θα γίνει πιο εύκολη, η τοπική οικονομία θα αναπτυχθεί και οι περιουσίες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία. Βέβαια, τα έργα προκαλούν οχλήσεις. Ενώνουμε δυνάμεις και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Συμβουλεύτηκα άλλους δημάρχους, που ήδη έχουν μετρό στην πόλη τους. Όλοι ανεξαιρέτως είπαν πως άξιζε τον κόπο η ταλαιπωρία. Ωστόσο επισήμαναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την εκτέλεση των έργων ήταν η στάθμευση. Έτσι, προχωρήσαμε στη δημιουργία τεσσάρων χώρων υπαίθριας στάθμευσης, που τις περισσότερες ώρες διατίθενται δωρεάν στους κατοίκους.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις