Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα με σπουδαίο αξιακό φορτίο, γιατί εκτός από την επέτειο με μακρά ιστορία, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να εξετάζουμε χρόνο με τον χρόνο τι πραγματικά αλλάζει στην προώθηση της έμφυλης ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Κοιτάζουμε πίσω, στα επιτεύγματά μας αλλά κυρίως προχωράμε μπροστά.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι παρά τα βήματα προόδου που συντελούνται σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, αν ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις θεσμικών προσώπων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα διαπιστώσει ότι, επί της ουσίας, μένουν αρκετά βήματα ακόμη να γίνουν για την προώθηση της έμφυλης ισότητας.
Βεβαίως, δεν είναι πια είδηση η επιτυχία μιας γυναίκας στην πολιτική, στην οικονομική ή στην ακαδημαϊκή ζωή. Ούτε υπάρχουν άβατα, επαγγελματικά ή /και προσωπικά. Δεν είναι δακτυλοδεικτούμενη μια γυναίκα που δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει παιδί και δεν πρέπει να πάρει την άδεια του πατέρα της για να επιλέξει σύντροφο ή του συζύγου της για να χωρίσει, ούτε της επιβάλλεται να σιωπά όταν παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματά της. Ωστόσο, τα στερεότυπα παραμένουν και πλαισιώνουν τις παραπάνω αποφάσεις κάθε γυναίκας δημιουργώντας αμφιθυμία, εντάσεις αλλά και εμπόδια.
Ταυτόχρονα οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να ανελιχθούν σε θέσεις ευθύνης και ηγεσίας ενώ η ανεργία των γυναικών είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών, οι αμοιβές τους χαμηλότερες κατά 14% για ίδια εργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προάγει συστάδα μέτρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σήμα ισότητας στις επιχειρήσεις. Στόχος, όχι μόνο οι ποσοστώσεις γυναικών-ανδρών και η ισόρροπη συμμετοχή τους αλλά και η υποστήριξη της μητρότητας, ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη στην καριέρα τους. Σημαντικό βήμα η ενθάρρυνση των ανδρών μπαμπάδων να λαμβάνουν άδεια πατρότητας και να συμβάλλουν στην ανατροφή του παιδιού τους.
Προωθούμε την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για την κατά 40% συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.
Συγχρόνως, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2023/970 σχετικά με τη μισθολογική διαφάνεια και την ισότητα των αμοιβών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υλοποιείται και το πρόγραμμα για την επίτευξη της διαφάνειας των αμοιβών μέσω μηχανισμών αξιολόγησης, αποτίμησης και κατ΄ επέκταση βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης.
Η στήριξη της οικογένειας με μικρά παιδιά υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και με το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για στήριξη παιδιών από 2 μηνών έως 2,5 χρονών.
Με τις προωθούμενες πολιτικές ενισχύεται συστηματικά η κουλτούρα της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και οι διεκδικήσεις των γυναικών έχουν αποκτήσει δυνατή «φωνή».
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει κρίσιμο ρόλο στην πολύπλευρη και ολοκληρωμένη υιοθέτηση πολιτικών και υλοποίηση δράσεων με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανδρών και γυναικών σε κάθε τομέα.