0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

«Και οι τρεις δήμαρχοι δώσαμε τα χέρια και συμφωνήσαμε, πως έχουμε το θέμα του Μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας», τόνισε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, με αφορμή την συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και τη δήμαρχο Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη.

Κατά την ίδια συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, αποφασίστηκε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ίδρυση ενός Φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων με δήλωσή του υπογράμμισε ότι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για μια πιο πράσινη Αθήνα, μία Αθήνα όπου οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Οι κάτοικοι, αξίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής και είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνει ό,τι μπορεί για να τους την προσφέρει.

Η δήμαρχος Ζωγράφου τόνισε ότι “οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, του Ζωγράφου και του Παπάγου – Χολαργού, από το 1977 διεκδικούν και περιμένουν να γίνει πράξη το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, το οποίο θα αποτελέσει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι πυκνοκατοικημένες πόλεις μας. Η κοινή απόφαση και στάση των τριών δημάρχων, μπορεί σήμερα να φέρει αποτέλεσμα”.

Δήμαρχε, είχατε πρόσφατα μία συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων και την Δήμαρχο Ζωγράφου για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή. Τι ειπώθηκε εκεί;

Αφορμή ήταν το γεγονός ότι στους δύο δήμους είχαμε αλλαγή στην διοίκηση, οπότε χρειαζόταν να γίνει μία ενημέρωση γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και παράλληλα να αποτυπώσουμε ξανά τη βούλησή μας για την αναβάθμιση του πολεοδομικού περιβάλλοντος με ένταξη, διασύνδεση και ενοποίηση των πάρκων με το δίκτυο κοινόχρηστων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, όπου είναι εφικτό, είναι στόχος. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή είναι η παρακαταθήκη μας, για να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Δήμαρχε, γενικότερα ποιες είναι οι εξελίξεις στις προσπάθειες να γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή;

Θυμίζω ότι με τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη και τον αείμνηστο δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα, είχαμε κάνει σημαντικές κινήσεις γύρω από αυτό το θέμα. Είχαμε φτάσει σε ένα σχέδιο για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου στο Γουδή και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό το σχέδιο ώστε να ολοκληρώσουμε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Φορέας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί, θα είναι αντίστοιχος με αυτόν του Πάρκου Τρίτση στο Ίλιον;

Θα έλεγα ότι μοιάζει, αλλά δεν θα είναι φυσικά ακριβώς ο ίδιος. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα συμμετάσχει στο Φορέα ή όχι. Θα είναι σίγουρα οι τρεις δήμοι, θα είναι οι εκπρόσωποι από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο Φορέας να ξεκινήσει την εκπόνηση του Χωρικού Ειδικού Σχεδίου. Να πραγματοποιήσει, δηλαδή, την Ειδική πολεοδομική Οργάνωση που είναι απαραίτητο να γίνει.

Άμεσα να περιμένουμε κάποιες κινήσεις;

Δεν σας κρύβω πως άμεσα θα θέλαμε να ρίξουμε κάποια συρματοπλέγματα τα οποία υπάρχουν εκεί και δεν έχουν πραγματικά κανένα νόημα. Δεν είναι, δηλαδή, ότι προστατεύουν κάποιο οικόπεδο, το οποίο θα μπορούσε αύριο να αξιοποιηθεί. Να κλειστούν κάποιοι δρόμοι ώστε να μπορέσει σιγά σιγά να παίρνει τη μορφή του Μητροπολιτικού Πάρκου. Αν μπορέσουμε να ενοποιήσουμε κάποιους χώρους και να το παραδώσουμε στους πολίτες για να το επισκέπτονται και να το χαίρονται, θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή περισσότερο το χρησιμοποιούν οι οδηγοί για να αποφεύγουν την κίνηση ή να παρκάρουν τα οχήματά τους προκειμένου να επισκεφτούν κάποιες μεγάλες υπηρεσίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Και οι τρεις δήμαρχοι είστε προς την ίδια κατεύθυνση;

Ναι, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και οι τρεις δήμαρχοι δώσαμε τα χέρια και τονίσαμε ότι είναι μία υπόθεση που μας ενδιαφέρει και βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και πλέον μένει να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες και να πάμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η συνάντηση στο Υπουργείο ώστε να γίνει αποδεκτή η σύσταση του Φορέα.

Παραμένει ανοικτό ως ενδεχόμενο αν θα αποδεχτεί το Υπουργείο τη σύσταση του Φορέα;

Την προηγούμενη περίοδο είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση που είχαμε καταθέσει και απλά χρειάζονταν κάποιες λεπτομέρειες να ρυθμιστούν. Άλλωστε, από εκεί πιάνουμε το νήμα και πιστεύω θα το ξετυλίξουμε πολύ γρήγορα και θα έχουμε εντός του 2024 την ίδρυση του νέου Φορέα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή.

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, που έχει εξειδίκευση στα θέματα του περιβάλλοντος, διατύπωσε κάποια συγκεκριμένη θέση;

Δεν είχε ακόμη πλήρη ενημέρωση ώστε να καταθέσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, όμως πρέπει να τονίσω ότι έδειξε πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο κ. Δούκας για το θέμα, ακριβώς επειδή ασχολείται και με τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Τόνισε και αυτός ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του.

Από τις συναντήσεις που είχατε κάνει το προηγούμενο διάστημα, ο στρατός ή η ΕΤΑΔ που τους ανήκουν κάποιοι χώροι, δείχνουν διάθεση να τους παραχωρήσουν για να δημιουργηθεί το Πάρκο;

Όσον αφορά στον στρατό, είχαμε κάνει μία συνάντηση με τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα και η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε διάθεση παραχώρησης, μπορεί όμως να γίνει κάποια απαλλοτρίωση. Πρόκειται για εκτάσεις που ο στρατός δεν μπορεί να κτίσει εκεί για να στεγάσει για παράδειγμα κάποιες υπηρεσίες του, ούτε μπορεί να κάνει κάτι άλλο, όμως σου λέει ότι “εγώ έχω μία περιουσία και δεν μπορώ να τη χαρίσω”. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα μέσω του Πράσινου Ταμείου να μπορέσεις να απαλλοτριώσεις μία έκταση και επειδή εδώ μιλάμε για δασικές εκτάσεις, η αποζημίωση ανά τετραγωνικό είναι πάρα πολύ μικρή, οπότε δεν θα είναι κάτι οικονομικά δυσβάστακτο για να μπορέσει να προχωρήσει η απαλλοτρίωση. Όσον αφορά στην ΕΤΑΔ, ενοικιάζει κάποιους χώρους από όσο γνωρίζω, όπως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις