0

της Άννας Απέργη-Κωνσταντινίδη
Ειδική Σύμβουλος/Εμπειρογνώμονας ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων
Πρόεδρος  Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Η Άννα Απέργη, τρανς, ακτιβίστρια, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ), μίλησε στην Today Press και τον Μάνο Μπανασάκη σχετικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο πριν ακόμη το δούμε έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Θα ήταν χρήσιμο να δούμε το γενικότερο πλαίσιο, τι ισχύει δηλαδή στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και αν  η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος, ή ουραγός στο θέμα αυτό.

Όταν κατεβαίνουν νομοσχέδια που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχουν αντιδράσεις και αυτά που ξεσηκώνουν τις μεγαλύτερες, είναι αυτά που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.  Πάντα όταν αυτά αφορούν ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ακούμε ενστάσεις όπως: «μα έχουμε τόσο σημαντικά θέματα να λύσουμε, ακρίβεια, ανεργία, εγκληματικότητα κλπ,  με αυτούς θα ασχολούμαστε;».

36 χώρες παγκοσμίως έχουν ήδη ψηφίσει νομοθεσίες για την επέκταση του γάμου χωρίς διάκριση λόγω φύλου, εκ των οποίων 20 είναι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι 15 εξ’ αυτών είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν κοιτάξουμε τον χάρτη των χωρών της Ευρώπης που υπάρχουν ανάλογες νομοθεσίες, θα δούμε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ολλανδία κ.α., ενώ κάποιες χώρες που δεν δίνουν αυτό το δικαίωμα στους πολίτες τους είναι χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ρωσία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία κ.α. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, με ποιες χώρες θέλουμε να είμαστε; Με αυτές που κάνουν βήματα προόδου, ή με κάποιες άλλες πηγαίνοντας τη χώρα μας σε «σκοτεινές εποχές»;

Τα τρανς άτομα διεκδικούμε ισότητα

Η δική μας η θέση είναι ξεκάθαρη, και δεν είναι άλλη από αυτή που αναφέρεται και στο Σύνταγμά μας, δηλαδή ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες της χώρα μας να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα ισότιμα δικαιώματα. Επομένως, θα πρέπει να γίνει μία ριζική αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου και τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, αλλά και μίας σειράς νομοθεσιών, που θα δίνει πλήρη δικαιώματα τεκνοθεσίας, από κοινού γονική μέριμνα, δυνατότητα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (συμπεριλαμβανόμενης και της παρένθετης κύησης), ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, έκφρασης, ταυτότητας, και φυσικά επέκταση του γάμου και όχι μόνο του πολιτικού γάμου, χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου.

Επιπλέον, θα πρέπει να δοθούν ίσα δικαιώματα στην από κοινού γονική μέριμνα, καθώς και στην αναγνώριση τέκνου (εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης) που γεννήθηκε είτε στη χώρα μας, είτε στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρχει η διάκριση του φύλου των γονέων. Δηλαδή, πλήρη γονεϊκά δικαιώματα χωρίς την υποχρεωτική προϋπόθεση να έχει προηγηθεί γάμος σε οποιαδήποτε μορφή, ή κάποια άλλη πράξη όπως σύμφωνο συμβίωσης, έτσι ώστε να κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των ήδη υπαρχόντων, ή μελλοντικών γονέων.

ΜΟΤΟ Τρανς γονείς δεν υπάρχουν μόνο σήμερα, από πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Τρανς γονείς δεν υπάρχουν μόνο σήμερα, από πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Δεν θα σας μιλήσω γενικά, μόνο στο σωματείο μας έχουμε αρκετά μέλη που είναι τρανς γονείς. Έχουμε περίπτωση τρανς άντρα ο οποίος έχει τρία παιδιά, όπου το μεγαλύτερο είναι σχεδόν 30 ετών. Θέλω να πω πως, αυτό το παιδί δεν έγινε σήμερα ξαφνικά, γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια, δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια οι οικογένεια αυτή ζει χωρίς να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα και μάλιστα ο συγκεκριμένος τρανς γονέας δεν μεταβάλλει τα στοιχεία του στα δημόσια έγγραφά του (σύμφωνα με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου), διότι εάν το κάνει, θα χάσει κάθε γονεϊκό δικαίωμα, μιας και η Πολιτεία δεν θα τον αναγνωρίζει ως γονέα των παιδιών του.

Η  στάση των γονιών που έχουν τρανς παιδιά

Δείχνουν ενδιαφέρον οι γονείς των τρανς παιδιών και εφήβων. Μην ξεχνάτε ότι αφορά άλλωστε τις ζωές των παιδιών τους. Συνομιλώ καθημερινά με γονείς τρανς παιδιών και το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε όλα τα θέματα συζήτησης, είναι και το ζήτημα αυτό. Όταν ένας γονιός σέβεται, αγαπά και προστατεύει το παιδί του, τον απασχολεί και το μέλλον του.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις