0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

της Κωνσταντίνας Δ. Καρακώστα

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, η χώρα μας πήρε μια διόλου ευκαταφρόνητη διάκριση, επιστέγασμα της οικονομικής κυβερνητικής της πολιτικής, αλλά και των προσπαθειών των πολιτών της. Ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως τη χώρα της χρονιάς για το 2023.

Στην αναλυτική του έκθεση για τον τόπο που παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση, τοποθέτησε την χώρα μας για το 2023 στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης που κάνει κάθε χρόνο αναφορικά με τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου. Σημείωσε πως η Ελλάδα αποδεικνύει ότι ακόμη και από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν παρέλειψε μια αναδρομή δέκα χρόνια πριν όταν «Η Ελλάδα ήταν σακατεμένη από μια κρίση χρέους και γελοιοποιήθηκε από τη Wall Street. Τα εισοδήματα είχαν καταρρεύσει …. και τα εξτρεμιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς οργίαζαν. Η κυβέρνηση έγινε τόσο απελπισμένη που αγκαλιάστηκε με την Κίνα και αργότερα πούλησε το κύριο λιμάνι της, τον Πειραιά, σε κινεζική εταιρεία.»

Ο Economist υποστηρίζει επίσης ότι η χώρα μας σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» στους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα. Αλλά εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%.

Η αναγνώριση αυτή και κυρίως η αναφορά στο δεκαετές παρελθόν, έφεραν στο μυαλό αναμνήσεις γεγονότων αμέσως μετά το Καστελόριζο. Τότε που γερμανικά έντυπα άρχισαν να παρουσιάζουν τους Έλληνες ως τους σύγχρονους Λωτοφάγους της Ευρώπης που αρέσκονται στη γεμάτη από χλιδή ζωή. Αλήθεια, τότε δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι κάποια χρόνια μετά η χώρα θα βρισκόταν στην κορυφή του βρετανικού Economist.

Το ίδιο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος μετά την δημοσίευση της ετήσιας αυτής έκθεσης σημείωσε με ανάρτησή του «Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από το Economist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας.»

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει ότι πλέον η οικονομία κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Όλοι αισθάνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι πέρασαν οι εποχές που νιώθαμε τα δακτυλοδεικτούμενα παραδείγματα προς αποφυγήν. Ο πήχης ανέβηκε και πρέπει να ανέβει κι άλλο. Για το 2024 η ευχή είναι η χώρα μας να συνεχίζει να προοδεύει και να βρίσκεται στο υψηλό στερέωμα των προηγμένων χωρών. Ο καινούριος χρόνος να δικαιώσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και να τους χαρίσει ευημερία και προκοπή. Έχουμε διδαχτεί πλέον πολλά και έχουμε γίνει λίγο πιο σοφοί. Δε μας χρειάζεται ούτε η ατέρμονη πολυλογία, ούτε ο διχασμός, ούτε οι αυταπάτες και πολύ περισσότερο οι δημαγωγικές χυδαιότητες.

Ας χαρούμε τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε με την πρόταση που ολοκληρώνει την έκθεση του Economist αναφορικά με την πρωτιά της Ελλάδας: «Ενώ οι Φινλανδοί που υποαποδίδουν μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους σε ένα päntsdrunk (τοπικό ποτό), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

Καλή Χρονιά στην χώρα μας, στον απίθανο αυτό πρωταθλητή!

 

Κωνσταντίνα Δ. Καρακώστα

Επίκ. Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας

 

  • Ελλάδα, ο απίθανος αυτός πρωταθλητής!
  • Οι Έλληνες δεν είναι πλέον τα δακτειλοδεικτούμενα παραδείγματα προς αποφυγήν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις