0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Κουβάτσου

Μόλις τέσσερις δήμαρχοι από τους 21 που αναμετρήθηκαν στον β΄ γύρο των πρόσφατων δημοτικών εκλογών κατάφεραν να επανεκλεγούν στην Αττική και ανάμεσά τους ήταν και ο δήμαρχος Παιανίας, κ. Ισίδωρος Μάδης, ο οποίος στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την σπουδαία εκλογική επιτυχία.

Παράλληλα, περιγράφει τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησής του για το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Παιανίας κ. Ισίδωρου Μάδη, έχει ως εξής:

 

Κύριε δήμαρχε, ποιοι θεωρείτε ότι ήταν οι βασικοί λόγοι που καταφέρατε να επανεκλεγείτε στον δημαρχιακό θώκο της Παιανίας;

 

Καταρχάς, πρέπει να πούμε πως το αποτέλεσμα των εκλογών έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα προς εμάς να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πολιτική, να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να ολοκληρωθούν όσα έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί και να ξεκινήσουν τα νέα. Αυτό είναι που ζητούν οι πολίτες και γι’ αυτό το λόγο εμπιστεύθηκαν τους συνεργάτες μου κι εμένα προσωπικά.

Επίσης, θα πρέπει να σχολιάσω πως κάποιοι δεν κατάλαβαν ποιο ήταν ακριβώς το εκλογικό σύστημα και αναφέρομαι στις παρατάξεις της μειοψηφίας. Κάποιοι πίστεψαν ότι με την στείρα αντιπολίτευση θα μπορέσουν να έχουν πολιτικά οφέλη. Αποδείχτηκε τελικά στην πράξη ότι αυτό δε συνέβη. Οι δημότες αποδοκιμάζουν τις ανούσιες τοποθετήσεις που εμπεριέχουν έντονα το στοιχείο του λαϊκισμού και την έλλειψη των προτάσεων. Οι δημότες θέλουν να ενημερώνονται σωστά. Θέλουν να ξέρουν τι κάνει η δημοτική αρχή του δήμου τους. Αυτό ήταν κατά την γνώμη καθοριστικό στην επιλογή των πολιτών και την εμπιστοσύνη που της επαναβεβαίωσαν οι δημότες της Παιανίας για να υλοποιήσουμε όσα είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Επίσης, ίσως και αυτό να είναι το σημαντικότερο, καθοριστικό ρόλο παίζουν τα προγράμματα που εκπονεί κάθε δημοτική παράταξη. Το δικό μας πρόγραμμα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο και το κυριότερο είναι ότι στον απολογισμό που κάναμε σε σχέση με το τι είχαμε πει το 2019, αποδείχτηκε ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως ήδη σας περιέγραψα.

 

Πιστεύετε πως το γεγονός πως στο δεύτερο γύρο είχατε ως αντίπαλο τον κ. Στάμο, ο οποίος θυμίζουμε πως ήταν δήμαρχος την περίοδο 2015 – 2019, αποδείχτηκε και ένα “κρας τεστ” ανάμεσα στις δύο τελευταίες διοικήσεις;

 

Είναι αλήθεια πως οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις δύο δημοτικές αρχές. Συνηθίζω να λέω πως όλοι ανεβαίνουμε σε μία ζυγαριά και ζυγιζόμαστε. Υπήρχε ένα αφήγημα από την πλευρά της σημερινής διοίκησης του δήμου, το οποίο ήταν η δαιδαλώδης προσπάθεια που έγινε ιδιαίτερα την τελευταία διετία, μετά τον κόβιντ και τα ενεργειακά προβλήματα που υπήρξαν. Γιγαντώθηκε η προσπάθεια αυτή, προχώρησαν κάποια από τα σημαντικά έργα και αξίζει να σας πω πως ήδη έχουμε ξεκινήσει τοποθετώντας εργολάβους για την δημιουργία νέων έργων. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και πριν τις εκλογές, αλλά για προφανείς λόγους αφήσαμε να ολοκληρωθεί η εκλογική περίοδος.

 

Την επόμενη δημοτική περίοδο, η οποία να σημειώσουμε πως είναι πενταετούς διάρκειας, ο δήμος Παιανίας ξεκινά από καλύτερη αφετηρία πλέον;

 

Είναι γεγονός ότι είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ό,τι είμασταν ως δήμος το 2019. Χαρακτηριστικά, να σας αναφέρω ότι όταν ήρθαμε την πρώτη ημέρα στο γραφείο, την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου του 2019, το μόνο που βρήκαμε ήταν δύο Μελέτες για ασφαλτοστρώσεις στις δύο Πολεοδομικές Ενότητες του Δήμου, δεν βρήκαμε κάτι άλλο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε σήμαινε ότι θα έπρεπε να δουλέψουμε πραγματικά πάρα πολύ. Και αυτό κάναμε. Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι ήταν σημαντική η βοήθεια που λάβαμε τόσο από τις Υπηρεσίες του Δήμου, όσο και από ιδιώτες επαγγελματίες της περιοχής, -αναφέρομαι σε επιχειρήσεις που χρηματοδότησαν κάποιες Μελέτες και κερδίσαμε έτσι πολύτιμο χρόνο ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν άνοιξαν τα χρηματοδοτικά προγράμματα-. Για αυτό υποβάλλαμε έγκαιρα τις Μελέτες μας και καταφέραμε να εντάξουμε πολλά και σημαντικά έργα για τον δήμο μας και από το Πράσινο Ταμείο, και από το Αντώνης Τρίτσης και πήραμε και κάποια χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να θεραπεύσουμε κάποιες παθογένειες που δυστυχώς προκύπτουν όταν υλοποιούνται έργα μεγάλης κλίμακας. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στο έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων στην περιοχή των Γλυκών Νερών.

 

Πολύ συνοπτικά, ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι για τη νέα δημοτική περίοδο;

 

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας που εγκρίθηκε ήδη από το 2019, αλλά και τα όσα προστέθηκαν σε αυτό. Μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια επί της ουσίας καταφέραμε να υλοποιήσουμε το 60% των δεσμεύσεών μας, αλλάζοντας την εικόνα του Δήμου Παιανίας, επιλύοντας κρίσιμα ζητήματα που ήταν βαλτωμένα επί σειρά ετών και σήμερα είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 60.000.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Έργα γίνονται και στις δύο δημοτικές ενότητες και νέα ξεκινούν το επόμενο διάστημα βάσει προγραμματισμού. Τρία όμως είναι εκείνα που οφείλω να ξεχωρίσω διότι άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών: η προκήρυξη του έργου ακαθάρτων στη ΔΕ Παιανίας, το οποίο καταφέραμε να ξεκολλήσουμε και πλέον έχει δρομολογηθεί, η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στη ΔΕ Γλυκών Νερών, που θα επιτρέψει στους κατοίκους ασφαλείς μετακινήσεις και φυσικά η ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης, που έφτασε στο 85% έως ότου ο εργολάβος κηρυχθεί έκπτωτος.

Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι εργασίες αποκατάστασης του 1ου Γυμνασίου Γλυκών Νερών. Εργασίες προϋπολογισμού περίπου 400.000 ευρώ, που ήταν απαραίτητες ώστε οι μαθητές να στεγάζονται σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Δυστυχώς, οι ανάγκες των σχολικών κτιρίων μας είναι πολλές, λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις εκατομμυρίων οι οποίες δεν είναι αρκετές. Γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητά μου η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, όπου είναι εφικτό. Μέχρι τότε, όμως, επεμβαίνουμε όπου απαιτείται, ιεραρχούμε τα προβλήματα, εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις είτε από δημόσιες πηγές, είτε από ιδιωτικές. Οι αποκαταστάσεις στο 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών δεν θα ήταν εφικτές δίχως την πολύ σημαντική δωρεά του κυρίου Ευάγγελου Πιστιόλη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα έχουν αντιμετωπιστεί πολυετή προβλήματα που έθεταν και ζητήματα ασφάλειας των μαθητών, ενώ το κτίριο θα έχει λάβει σημαντική παράταση ζωής.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις