0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Μία μεταβατική διάταξη του παλιού και καταργημένου Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ( ν.4093/2012), 

μία διάταξη σε ισχύ των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ν.4308/2014)

και η ανάγκη για μία χρήσιμη αποσαφήνιση.

 

Όλα τα πιο πάνω συνθέτουν τα όρια του σημερινού μας άρθρου κα απαντούν στο απλό ερώτημα:

«η φορτωτική ως φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται από τους μεταφορείς και τις μεταφορικές επιχειρήσεις, καταργήθηκε ή συνεχίζει να ισχύει;»

Με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του  Κ.Φ.Α. Σ.  , όπως το εδάφιο αυτό αντικαταστάθηκε με την  παράγραφο  6  του άρθρου  51  του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ287 Α’,) οριζόταν ότι, το άρθρο 8 του  Κ.Φ.Α. Σ.  παύει να ισχύει από την 1.1.2014.

Κατά συνέπεια, από 1.1.2014, ο μεταφορέας, το μεταφορικό γραφείο ή ο διαμεταφορέας για τις μεταφορές αγαθών που διενεργεί, δεν απαιτείται να εκδίδει το στοιχείο που προβλεπόταν στο καταργούμενο άρθρο 8 του  Κ.Φ.Α.Σ. , δηλαδή φορτωτική.

Συνεπώς από 01/01/2014 οι μεταφορικές επιχειρήσεις εκδίδουν, αντί φορτωτικής, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών όταν συναλλάσσονται με επιτηδευματίες και απόδειξη παροχής υπηρεσιών όταν συναλλάσσονται με ιδιώτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις γενικές διατάξεις των ΕΛΠ.

Μέχρι εδώ φαίνεται ότι η φορτωτική, ως φορολογικό στοιχείο, έχει καταργηθεί.

Όμως μία διάταξη των ΕΛΠ (ν.4308/2014) αλλάζει τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 και στις παραγράφους 2 και 4 αναφέρεται:

«Κάθε έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για το τιμολόγιο θεωρείται τιμολόγιο, με την προϋπόθεση ότι ο παραλήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών που υπόκεινται σε τιμολόγηση αποδέχεται το έγγραφο αυτό.»

«Ο όρος τιμολόγιο μπορεί να υποκαθίσταται αναλόγως των καθιερωμένων πρακτικών σε διαφόρους κλάδους της οικονομίας.»

Με απλά λόγια καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα:

Μπορεί, λοιπόν, να εκδίδεται φορτωτική, από τις μεταφορικές επιχειρήσεις, ως τιμολόγιο διαφορετικής ονομασίας, εφόσον σε αυτήν περιλαμβάνονται τα οριζόμενα στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις για το φορολογικό στοιχείο τιμολόγιο.

Με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλείται αναστάτωση στην αγορά, που λόγω διαχρονικά καθιερωμένων πρακτικών έχει επικρατήσει η φορτωτική, ως φορολογικό στοιχείο που καλύπτει τις συναλλαγές των μεταφορικών επιχειρήσεων με τους πελάτες τους.

Άρα, ναι, καταργήθηκε, αλλά και ταυτόχρονα συνεχίζει να αποτελεί νόμιμο φορολογικό στοιχείο με τον ίδιο τίτλο, αλλά στην πραγματικότητα ως τιμολόγιο, φέροντας απλά τον τίτλο φορτωτική.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΤΑΙΚΟΥ

          ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

  • Βαλαωρίτου 9 Κολωνάκι, Αθήνα  Τ.Κ:10671
  • Ελ.Βενιζέλου 13 Ν.Πέραμος, Μέγαρα   Τ.Κ:19006
  • ΤΗΛ: 6945491493  –  2296034102 –  2103644386

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις