0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Ως ένα ακόμα βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα.

Η πραγματοποίηση του ΑΣΣ ύστερα από επτά χρόνια «επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, που θυμίζουν ότι προηγήθηκαν τέσσερα χρόνια ακραίας έντασης, ενώ Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκαν μία ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020.

Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών το καλοκαίρι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δημιουργεί αισιοδοξία για τη νέα συνάντηση που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους. Η ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες με βάση τους άξονες: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα, έχει λειτουργήσει μέχρις στιγμής.

«Εφόσον επιβεβαιωθεί η αμοιβαία δέσμευση για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και βρεθεί κοινός τόπος στην θετική ατζέντα, θα είναι μία καλή ημέρα για όλες τις πλευρές», δήλωσε στην ΤΡ συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξεκάθαρος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η σταθερότητα στις σχέσεις των δύο χωρών με τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» να αποτελέσουν κανονικότητα. Αυτό μπορεί να επισφραγιστεί «με την υπογραφή συμφωνιών που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών», αναφέρει στην ΤΡ διπλωματική πηγή. Η θετική ατζέντα αναμένεται να είναι σε πρώτο πλάνο στις συναντήσεις που θα γίνουν και η συμφωνία για συνεργασία σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό και την πολιτική προστασία θα βρεθούν στο επίκεντρο. Επίσης, στις συνομιλίες που διεξάγονται στο παρασκήνιο όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει κοινός τόπος για την υπογραφή συμφωνιών στην Παιδεία, το εμπόριο και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Τις τελευταίες ημέρες χαμηλώνει ο πήχης για την υπογραφή συμφωνίας που θα αφορά το μεταναστευτικό. Αυτό, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συναντίληψη και διάθεση συνεργασίας στο συγκεκριμένο θέμα. Το αντίθετο, καθώς τους τελευταίους μήνες υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών και η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί. Ωστόσο, υπάρχει ο παράγοντας της ΕΕ που θα έχει ενεργό ρόλο σε αυτή την συμφωνία, καθώς απαιτείται η διάθεση κονδυλίων και έτσι είναι πιθανό το θέμα αυτό να πάει λίγο πιο πίσω ως προς την τελική του μορφή, ώστε να δοθεί το πράσινο φως και από τις Βρυξέλλες.

Βέβαια, στο κρίσιμο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, οι διαφορές παραμένουν. «Επιδίωξη είναι να μην παράγουν κρίσεις», τονίζουν από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος απαιτεί χρόνο και εδραίωση του καλού κλίματος προκειμένου να μπει στο τραπέζι με ρεαλιστικές πιθανότητες μίας αμοιβαίας συμφωνίας. «Το σημαντικό είναι να συνομιλούμε και να είναι ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να σβήνουν οι φωτιές πριν πάρουν διαστάσεις» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, απαντώντας επί της ουσίας και στις πρόσφατες αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν με την υπογραφή από κοινού της Διακήρυξης του Συμβουλίου, συνεχίστηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2013 από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Ερντογάν. Η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα υπό τους Αντώνη Σαμαρά και τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και η τέταρτη συνεδρίαση στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016 υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη Συνεδρίαση του ΑΣΣ, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, την αναπληρώτρια υπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Άμυνας, Μετανάστευσης, Πολιτισμού,  Τουρισμού, Οικονομίας και Παιδείας.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις