0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Ποια πρόσωπα φεύγουν και ποια θα είναι υποψήφια για το ευρωκοινοβούλιο  από την ΝΔ

Για την επόμενη εκλογική μάχη, τον Ιούνιο του 2024, για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου προετοιμάζονται σταδιακά και μεθοδικά το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ. Το βάρος αυτή την στιγμή έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί προεκλογικά, όμως στο παρασκήνιο γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να δώσει την μάχη των ευρωεκλογών και να επιβεβαιώσει σε άλλη μία κάλπη την αδιαμφισβήτητη πολιτική της κυριαρχία. Μία κυριαρχία που είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και οφείλεται πρωτίστως στα πεπραγμένα της πρώτης κυβερνητικής θητείας και στο γεγονός ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει ατζέντα και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους πολίτες, αλλά και στον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης που επιδεινώνεται από την πορεία διάλυσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να καρπωθεί σε μεγάλο βαθμό τις δημοσκοπικές τις απώλειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κάλπη των ευρωεκλογών κρύβει πάντα παγίδες λόγω ειδικών συνθηκών όπως η χαλαρότητα της ψήφου και της επιλογής των πολιτών να στείλουν μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει ισχυρό διακύβευμα. Τους κινδύνους αυτούς γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει επιλέξει να δώσει χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης προτάσσοντας τις συνέπειες από το αποτέλεσμα για την διεθνή θέση της χώρας και την εσωτερικά κατάσταση. «Ο προεκλογικός μας αγώνας θα έχει και παραταξιακό χαρακτήρα» είπε απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος δίνοντας τον τόνο για επικείμενη αναμέτρηση. Ο κ. Μητσοτάκης θέτει ως στοίχημα της κάλπης από τη μία πλευρά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου, ώστε να συνεχίσει στην τροχιά προόδου στην οποία βρίσκεται. Κι από την άλλη, η Ελλάδα να εκλέξει στην Ευρωβουλή στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή, που θα δυναμώσουν την εθνική παρέμβαση στους δύσκολους κοινοτικούς συσχετισμούς. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει μία καθαρή νίκη της ΝΔ, ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί να εδραιωθούν και να αποτραπεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση της πολιτικής της κυριαρχίας. Ένα αποτέλεσμα που θα προσφέρει, στην ουσία, έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα στην κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές για να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα της και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο πολιτικός χαρακτήρας της αναμέτρησης και το κρίσιμο διακύβευμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός ήταν οι λόγοι που αποφασίστηκε εν τέλει οι ευρωβουλευτές να εκλεγούν με σταυρό και όχι με λίστα, παρά τις αρχικές σκέψεις για την επαναφορά της, ώστε να αποφεύγονται οι επιλογές προσώπων που βασίζουν την εκλογή τους στην αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουν στην κοινωνία και όχι στις ικανότητες τους να εκπροσωπήσουν με επάρκεια τις θέσεις της χώρας στις Βρυξέλλες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον κ. Ζαγοράκη, τον κ. Γεωργούλη ή τον κ. Κύρτσο.

Το ισχυρό αντεπιχείρημα, που κέρδισε σημαντικό έδαφος κατά τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης ήταν πως η απουσία κινήτρου ανάμεσα στους υποψηφίους να κάνουν ουσιαστικό προεκλογικό αγώνα ελέω της λίστας ενείχε τον κίνδυνο να οδηγήσει το κυβερνών κόμμα σε ανεπιθύμητες εκλογικές απώλειες θολώνοντας το πολιτικό μήνυμα.

Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τον τρόπο εκλογής, όμως άφησε ανοιχτό το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι ευρωεκλογές και τον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Αν, δηλαδή, θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ή η χώρα θα χωριστεί σε περιφέρειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, που έχει και τον ρόλο του «εκλογολόγου» της κυβέρνησης, ήταν αυτός που ανέλαβε να επεξεργαστεί τα διαφορετικά εκλογικά συστήματα και να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τις παραμέτρους του κάθε σεναρίου. Η εναλλακτική που συζητήθηκε περισσότερο στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν το μοίρασμα της χώρας σε πέντε περιφέρειες: πρώτη η Αττική, δεύτερη η Πελοπόννησος με Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, τρίτη Μακεδονία και Θράκη, τέταρτη Θεσσαλία με Στερεά Ελλάδα και πέμπτη η Κρήτη μαζί με τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτή την περίπτωση οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονταν με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής, με την Αττική και την Μακεδονία να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Ωστόσο, ύστερα από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να καταλήγει στην διατήρηση της ενιαίας λίστας για όλη τη χώρα. Κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διεργασιών σημειώνουν ότι το σπάσιμο της χώρας σε περιφέρειες για τις ευρωεκλογές θα συναντούσε και νομικές δυσκολίες, καθώς σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία όσοι εκλέγονται στην Ευρωβουλή εκπροσωπούν το σύνολο της χώρας και των πολιτών και όχι συγκεκριμένες περιφέρειες. Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τοπικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι στην εκλογή των κατάλληλων προσώπων για την εκπροσώπηση της χώρας στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του επόμενου μήνα θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου όλα τα κόμματα να προετοιμαστούν για τη μάχη των ευρωεκλογών κάνοντας εγκαίρως τους σχεδιασμούς τους.

Στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα περιλαμβάνονται στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Από τους νυν ευρωβουλευτές δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του επικεφαλής της γαλάζιας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, οι οποίοι έθεσαν πρώτη φορά υποψηφιότητα το 2019. Οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Θοδωρής Ζαγοράκης και Ελίζα Βόζενμπεργκ που έχουν συμπληρώσει δύο θητείες θα τους ζητηθεί να μην είναι ξανά υποψήφιοι, καθώς στόχος είναι η ανανέωση των προσώπων. Από τα νέα ονόματα που ακούγονται για το ψηφοδέλτιο είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και ο παραολυμπιονίκης Αντώνιος Τσαπατάκης. Στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την περαιτέρω διεύρυνση στο χώρο του κέντρου και έχουν συζητηθεί είναι ο Πύρρος Δήμας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις