Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Ο βουλευτής της Ανατολικής Αττικής, για 11η συνεχόμενη φορά, Βασίλης Οικονόμου, μιλά αποκλειστικά στην Today Press για βασικά θέματα που απασχολούν την εκλογική του περιφέρεια. Αρχικά, την προοπτική δημιουργίας ενός γενικού, δημόσιου Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής που ο ίδιος προτιμά να το αποκαλεί Νοσοκομείο των Μεσογείων. Παραθέτει τι κινήσεις έχουν γίνει συνολικά -και ειδικά το τελευταίο διάστημα- και αποκαλύπτει ποια είναι η στάση του νυν υπουργού υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Επίσης, ο κ. Οικονόμου στην ατζέντα των κρίσιμων θεμάτων για την Ανατολική Αττική προτεραιοποιεί την ανάγκη αποσυμφόρησης του κτηματολογικού γραφείου στο Κορωπί, μιας και η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε σε σύσκεψη του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο».
- Κύριε Οικονόμου η δημιουργία ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική αν και συζητείται εδώ και 40 χρόνια, το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο προσκήνιο των εξελίξεων. Καθώς έχετε ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: που βρισκόμαστε τώρα;
Όντως, το ζήτημα του νοσοκομείου απασχολεί την Ανατολική Αττική τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί ένα κρίσιμο αίτημα του λαού της περιοχής μας. Έχουν περάσει πολλές κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί και υπουργοί υγείας που είδαν με συμπάθεια αυτό το θέμα, αλλά αποφάσεις δεν είδαμε, όπως δεν έχουμε δει νοσοκομείο…
Νομίζω ωστόσο ότι μετά την κινητοποίηση χιλιάδων συμπολιτών μας, μετά τις εκδηλώσεις και τη συλλογή υπογραφών της «Κίνησης για τη δημιουργία νοσοκομείου» –περί τις 20.000- τις οποίες κοινοποίησα και γνωστοποίησα και στον Πρωθυπουργό της χώρας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρώην υπουργό υγείας, Θανάση Πλεύρη, το θέμα επικαιροποιήθηκε. Και είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχει πλέον εκφραστεί ο Πρωθυπουργός καθαρά, ειδικά πριν από τις εκλογές, κατά την παρουσία του στο Λαύριο, όπου δεσμεύθηκε προσωπικά για τη δημιουργία του νοσοκομείου. Παράλληλα, είχαμε και τη δέσμευση της κυβέρνησης στη Βουλή, μετά από απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει, του κυρίου Πλεύρη, ότι το νοσοκομείο θα γίνει και ότι έχουμε τη μελέτη σκοπιμότητας, η οποία και εξελίσσεται.
- Μετά τις εθνικές εκλογές έχουμε εξέλιξη;
Μετά τις εκλογές, θέλω να σας πω ότι συνέχισα τον κύκλο επαφών μου και στο Μέγαρο Μαξίμου και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Yγείας, τον κύριο Χρυσοχοϊδη. Επειδή εξακολουθώ να είμαι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, η προεδρία μου δίνει το δικαίωμα να συζητώ με τον υπουργό υγείας.
- Τι σας είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης;
Κοιτάξτε, στη χώρα μας είναι μεγάλο το πρόβλημα από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση να μην υπάρχει ένας ιστός που να ενώνει τα πράγματα, καθώς οι «καινούριοι» τα μαθαίνουν όλα από την αρχή. Και αυτό είναι μια τραγική παθογένεια βαλκανικού τύπου της χώρας μας, αλλά δυστυχώς αυτό συμβαίνει. Φεύγει ένας υπουργός και ο νέος υπουργός δεν έχει την εικόνα του προηγούμενου.
Ο υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης ενθουσιάστηκε με την προοπτική του νοσοκομείου και αυτό που μου δήλωσε ρητώς είναι ότι «θα προχωρήσουμε τις ενέργειες να χωροθετήσουμε, αλλά και για να χρηματοδοτήσουμε τη δημιουργία νοσοκομείου στα Μεσόγεια» – όπως το αποκαλώ εγώ.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, θυμίζω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση για να δώσει 20 εκατ. € και η δέσμευση του κ. Πατούλη είναι δεδομένη. Θα κάνω και μια συνάντηση με τον κ. Χαρδαλιά, αλλά νομίζω ότι ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής δεν θα έχει άλλη θέση, θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό το θέμα.
Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι χαίρομαι που και τα άλλα κόμματα έβαλαν στην ατζέντα τους το θέμα του νοσοκομείου στα Μεσόγεια. Ο κ. Κουτσούμπας είχε έρθει στο Λαύριο και μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας αυτού του δημόσιου νοσοκομείου, αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης έχει εντάξει στην ατζέντα του το θέμα, ως κεντρική του πολιτική πρόταξη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός. Άρα το νοσοκομείο είναι ένα σημείο συνεννόησης και ένωσης δυνάμεων. Το νοσοκομείο ενώνει την Ανατολική Αττική και θα ήθελα πραγματικά όλοι οι πολιτικοί της Ανατολικής Αττικής να είναι «καθαροί» σε αυτή τη θέση.
-Τι εννοείτε να είναι καθαροί σε αυτή τη θέση;
Να μας πουν όλοι και να μας εξηγήσουν τι πιστεύουν για την ανάγκη δημιουργίας ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Οι εκλογές τελείωσαν μαζί και η ψηφοθηρία για το ποιος είπε πρώτος για νοσοκομείο, ποιανού ιδέα ήταν και ποιος θα το καρπωθεί. Όλα αυτά είναι μικρότητες και μικροπρέπειες που ίσως είχαν ένα νόημα μέχρι τις εκλογές. Τώρα πλέον ήρθε η ώρα της ουσίας.
Καλώ όλους σε ενωτικό μέτωπο για τη δημιουργία του δικού μας δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής ή Μεσογείων, όπως το λέω εγώ.
- Στην εκλογική σας περιφέρεια, την Ανατολική Αττική καταγράφεται πανελλαδικά η 3η υψηλότερη αύξηση του αριθμού πολιτών που επιλέγουν να διαμείνουν σε αυτή.
Η Ανατολική Αττική με του 13 Δήμους που περιλαμβάνει, είναι μία από τις πολυπληθέστερες περιφέρειες της Ελλάδας. Στην αναπτυξιακή προοπτική αυτής της ραγδαία αναπτυσσόμενης περιφέρειας, εντάσσεται σειρά έργων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός όπως για παράδειγμα η επέκταση του προαστιακού στο Λαύριο και στη Ραφήνα, αλλά και ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα- που το έχω δουλέψει πολλά χρόνια και έχει μπει σε εξέλιξη- η Βόρεια Ριβιέρα, δηλαδή ο παράκτιος οδικός άξονας που ενώνει Ωρωπό με Μαραθώνα. Θυμίζω ότι τον εν λόγω οδικό άξονα έχει εγκρίνει η Περιφέρεια και έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη 3 εκατ. €.
- Μιλάμε για το αναπτυξιακό μέλλον της Ανατολικής Αττικής, την ώρα που η συγκεκριμένη περιφέρεια αντιμετωπίζει πάρα πολλά πολεοδομικά και χωροταξικά προβλήματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα παραβρέθηκα σε μια ευρεία σύσκεψη που συζητήθηκε και αυτό αλλά και άλλα σοβαρά θέματα καθώς έρχεται νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Σε αυτή τη σύσκεψη ήταν παρών ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης, στον οποίο και έθεσα το ζήτημα του κτηματολογικού γραφείου στο Κορωπί -για μια ακόμη φορά, διότι έχω θέσει το εν λόγω θέμα στη Βουλή με ερωτήσεις επανειλημμένως και σε συσκέψεις που έχουμε κάνει με τον κ. Βορίδη και τον κ. Βλάχο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και με τους εκπροσώπους του Κτηματολογίου.
Με τις διατάξεις που φέρνει το αρμόδιο υπουργείο αποδεικνύεται ότι έχουν καταλάβει πλέον ότι η γάγγραινα και η πληγή που ονομάζεται κτηματολογικό γραφείο Κορωπίου δεν μπορεί να χάσκει πλέον. Είναι τρομερή η ταλαιπωρία δικηγόρων, συμβολαιογράφων και πολιτών. Το συγκεκριμένο κτηματολογικό γραφείο είναι ανασχετικός παράγοντας στην εξέλιξη της περιοχής μας, διότι δεν μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις, αγορές, πράξεις κάθε φύσεως. Που σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του! Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την Κρήτη και τη Ρόδο – που είναι τουριστικές περιοχές, τρίτη σε ανάπτυξη σε όλη τη χώρα είναι η Ανατολική Αττική και εδώ το κτηματολογικό γραφείο έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα!
Στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας, είπα στον κ. Κυρανάκη ότι δεν θα ανεχτούμε πλέον άλλες καθυστερήσεις. Έχουμε δει πολύ μικρή διαφορά από τις περυσινές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι και με το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί σε λίγες μέρες και με τις ενέργειες που γίνονται, θα ξεμπλοκαριστούν πολύ οι διαδικασίες και θα υπάρχει ροή στις υποθέσεις. Ίδωμεν, αλλά δεν ίδωμεν για πολύ.
- Τι εννοείτε «αλλά δεν ίδωμεν για πολύ»;
Συγκρατήστε το και τονίστε το: δεν μπορούμε να περιμένουμε για πολύ. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο!
Βασίλης Οικονόμου
Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔ
Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής