Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Πέτρου Κουβάτσου
Ο σοβαρός τραυματισμός της 15χρονης κοπέλας σε παιδική χαρά του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπως ήταν λογικό φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την επανεξέταση των κανόνων ασφαλείας για τις παιδικές χαρές.
Στο χειρουργείο η 15χρονη
Καταρχάς, η άτυχη νεαρή νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ωστόσο θα χρειαστούν αρκετές πλαστικές εγχειρήσεις αποκατάστασης στο μέτωπο της και στο πάνω μέρος του κεφαλιού της.
Το ατύχημα συνέβη ενώ η 15χρονη βρισκόταν πάνω στο παιχνίδι «γύρω γύρω όλοι». Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τα μαλλιά της τυλίχθηκαν στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ξηλώνονται από το κεφάλι της μαζί με το δέρμα, προκαλώντας μεγάλη αιμορραγία.
Οι φίλες της και όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον πάρκο, άρχισαν να καλούν σε βοήθεια, ενώ κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τη μετέφερε στο νοσοκομείο.
Καταγγελίες για επικίνδυνες παιδικές χαρές στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
Οι παιδικές χαρές είναι χώροι ψυχαγωγίας και παιχνιδιού για τα παιδιά. Ωστόσο, η χρήση τους μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, όπως αποδείχτηκε και με το ατύχημα στην Αλεξανδρούπολη.
Το πρώτο που θα πρέπει να αναζητηθεί είναι αν υπάρχουν ευθύνες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης στον οποίον ανήκει και η παιδική χαρά. Θα πρέπει άμεσα να ερευνηθεί αν το συγκεκριμένο παιδικό μηχάνημα “γύρω γύρω όλοι” ή “σβούρα” τηρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μοιάζει απίθανο να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, επειδή στην Today Press έγιναν ήδη καταγγελίες ότι στο πάρκο Ανατολικής Θράκης είχαμε πτώση δέντρων και από τύχη δεν είχαμε και εκεί άλλο ατύχημα με παιδιά που παίζουν καθημερινά. Επίσης, στο Πάρκο Προσκόπων γυμνά καλώδια βγαίνουν από το έδαφος και κανείς δεν ξέρει αν έχουν ρεύμα ή όχι από κολώνες που δεν έχουν τοποθετηθεί ποτέ στον περίγυρό της παιδικής χαράς όπισθεν του αναψυκτηρίου.
Μονόδρομος η επανεξέταση των κανόνων ασφαλείας
Η TodayPress στο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε κατέγραψε ότι οι παιδικές χαρές, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να διαθέτουν:
– Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1 μέτρου. Στην περίπτωση, που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, χωροθετούνται μακριά από την είσοδο κοινού για λόγους ασφαλείας.
– Ζώνη όδευσης (δρομάκια) στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50 μ.
– Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό.
– Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους/τις συνοδούς.
– Τουλάχιστον μία βρύση με πόσιμο νερό.
– Καλάθια απορριμμάτων.
– Σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων (δεν επιτρέπονται! Ούτε τα οικόσιτα!).
– Ζώνες πρασίνου σε συγκεκριμένη αναλογία με το συνολικό εμβαδόν της παιδικής χαράς.
– Πινακίδα εισόδου, η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:
– Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά.
– Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
– Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Ο.Τ.Α. .
– Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους – συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
– Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας.
– Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς.
Προστασία έναντι τραυματισμών κατά την κίνηση και πτώση
Προστασία από πτώση: απαιτούνται μπάρες ή φράγματα.
Ελεύθερος χώρος: ο χώρος στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης σε παθητική κίνηση και πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερος από εμπόδια, ακμές, διάκενα, προεξοχές κ.λπ. .
Ελεύθερο ύψος Πτώσης και Επιφάνεια πρόσκρουσης: το μέγιστο επιτρεπτό ύψος είναι 3 μέτρα και η επιφάνεια πρέπει να έχει απορροφητική ικανότητα ανάλογη με το ύψος πτώσης.
Χώρος Πτώσης: ο χώρος πάνω από την επιφάνεια πτώσης επίσης δεν πρέπει να έχει εμπόδια.
Ποιες είναι οι ευθύνες των δήμων
Οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την κατασκευή, τη συντήρηση και τον έλεγχο των παιδικών χαρών που βρίσκονται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες των δήμων για τις παιδικές χαρές περιλαμβάνουν τα εξής:
Κατασκευή νέων παιδικών χαρών ή ανακατασκευή παλαιών.
Συντήρηση των παιδικών χαρών, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας.
Έλεγχος των παιδικών χαρών για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
Σε περίπτωση που μια παιδική χαρά δεν πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας, ο δήμος οφείλει να την σφραγίσει ή να την αποξηλώσει.
Επιπλέον, οι δήμοι οφείλουν να ενημερώνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών για τους κανόνες ασφαλείας των παιδικών χαρών. Για το σκοπό αυτό, οι δήμοι μπορούν να αναρτούν σχετικές πινακίδες στις παιδικές χαρές ή να διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους γονείς.
Σε περίπτωση τραυματισμού παιδιού σε παιδική χαρά, ο δήμος μπορεί να τεθεί υπόλογος για την ζημία που προκλήθηκε στο παιδί, αν η τραυματογένεση οφείλεται σε πλημμελή εκπλήρωση των υποχρεώσεών του για την ασφάλεια της παιδικής χαράς.
Για την καλύτερη τήρηση των κανόνων ασφαλείας για τις παιδικές χαρές, οι δήμοι μπορούν να συνεργαστούν με άλλους φορείς, όπως:
Την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Παιδιού
Το Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων
Τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Παιχνιδιών
Η συνεργασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών και υποστήριξης στους δήμους για την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, καθώς και την ενημέρωση των γονέων και των κηδεμόνων των παιδιών για τους κινδύνους που ενέχουν οι παιδικές χαρές.