0

Συναντήσαμε την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο γραφείο της στο νεοσύστατο υπουργείο, στον 3ο όροφο, στην οδό Δραγατσανίου. Η συνάντηση έγινε αργά το απόγευμα, με την υπουργό να συλλέγει κάθε πληροφορία, πτυχή και διάσταση που αφορά στο μείζον εθνικό ζήτημα: το δημογραφικό, για το οποίο ετοιμάζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Επείγουσας προτεραιότητας και το εντεινόμενο φαινόμενο της βίας ανηλίκων. Εντός του 2024 έρχονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του.

  • Εντός 4 μηνών από σήμερα αναμένετε να παραδώσετε στον Πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό. Ποιοι είναι οι στρατηγικοί άξονες αυτού του σχεδίου; 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας το δημογραφικό σε μείζον εθνικό ζήτημα, το ενέταξε στο καινούριο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Αυτό που θα κάνουμε τους επόμενους 4 μήνες είναι μία εξαντλητική διαβούλευση με όλους τους φορείς και τα υπόλοιπα κόμματα. Τους χρειαζόμαστε όλους ως συνομιλητές και θεωρούμε ότι ήδη έχουμε πολλούς συμμάχους σε αυτή τη μάχη. Διότι είναι εθνική μάχη, εθνική υπόθεση το δημογραφικό. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα έχει επιγραμματικά τους εξής 5 πυλώνες:

  1. Εναρμόνιση οικογενειακής και προσωπικής ζωής.

Μια σημαντική κατηγορία ενίσχυσης είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι επίσης το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», με πρόσφατη απόφαση για διπλασιασμό του voucherστα 500 ευρώ, για τους γονείς πλήρους απασχόλησης για τη φύλαξη των παιδιών τους, όπως τα 300 ευρώ για ημιαπασχολούμενες και άνεργες μητέρες (ήταν 150 ευρώ).

  1. Εργασιακό.

Χαίρομαι που εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση που αύξησε την άδεια μητρότητας από τους 6 μήνες στους 9 και μάλιστα συμπεριλάβαμε με πρόσφατη τροπολογία την πρόβλεψη για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στη μεταβίβαση τμήματος αυτής της άδειας και στον πατέρα, δίνοντας το μήνυμα της σημαντικότητας της συμμετοχής του στην ανατροφή των τέκνων.

  • Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη. 

Το φυσικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων βλέπουμε ότι έχει αλλάξει τις τελευταίες 4 δεκαετίες, άρα το βλέπαμε να εξελίσσεται. Ωστόσο, δύο περιοχές στη χώρα μας τα πάνε πολύ καλά στο δημογραφικό, σε αντίθεση με άλλες, το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Διότι εκεί έχουμε σημαντική ανάπτυξη που έρχεται προφανώς κυρίως από τον τουρισμό. Αντίστοιχα, δεν έχουμε την προσδοκώμενη εικόνα στη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο για παράδειγμα.

Άρα είναι σημαντικό να υπάρχει θετικό οικονομικό κλίμα, να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας μέσα από επενδύσεις και να αυξάνεται -όσο είναι εφικτό- το διαθέσιμο εισόδημαΣημειώνω ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται την ασφάλεια και την αισιοδοξία και σε αυτό εντάσσεται το Στεγαστικό.

Ήδη, τον τελευταίο χρόνο με μια δεσμίδα μέτρων, που αυτή τη στιγμή έχουμε ως επισπεύδον υπουργείο την τιμή να επιβλέπουμε, τρέχουμε το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» και έχουμε εκταμιεύσει 852 δάνεια μέσα σε 4 μήνες – χρόνος ρεκόρ. Έχουμε επίσης τα προγράμματα «Στέγαση» και «Εργασία» με τα οποία πληρώνουμε 2 χρόνια το ενοίκιο και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αλλά και για έναν χρόνο την εργασία τους στους ανθρώπους που είναι σε αστεγία ή μένουν σε ξενώνες. Έχουμε επίσης και το πρόγραμμα «Κάλυψη». Σε όλη την Ελλάδα διαθέτουμε 1.000 διαμερίσματα που στέγασαν παλιά μετανάστες, δίνοντάς τα πάλι σε ευπαθείς ομάδες.

Το επόμενο project μας που θα τρέξει μέσα στο 2024 είναι η Κοινωνική Αντιπαροχή. Θα αφορά στην αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων, κτηρίων ή οικοπέδων, τα οποία σε συνεργασία με ιδιώτες, κατασκευαστικές εταιρίες, αφού αξιοποιηθούν, θα δίνονται για  κοινωνική στέγαση, μια πρακτική που ακολουθείται και στο εξωτερικό.

Διαθέτουμε και άλλα εργαλεία – Προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Ανακαίνισης για γενικές εργασίες. Διότι όπως προείπα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, είναι πολύ σημαντική η αίσθηση της ασφάλειας, να μπορείς με αισιοδοξία να ατενίζεις το μέλλον σου το οποίο -εφόσον το επιθυμείς- θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία οικογένειας!

  1. Γονιμότητα.

Εδώ έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο και αφορά στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να βοηθήσουμε τις γυναίκες που αυτή τη στιγμή μπορεί να σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων, την τεχνητή γονιμοποίηση. Σε αυτό θα κάνουμε φυσικά αναλυτικό διάλογο και με το Υπουργείο Υγείας και την Ιατρική Κοινότητα, τον επιστημονικό κόσμο.

  1. BrainGain: 

Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όλοι οι νέοι άνθρωποι που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, να επιστρέψουν. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, οι εκροές έχουμε μειωθεί, διότι δεν έχουμε τις οικονομικές συνθήκες που είχαμε με τα Μνημόνια. Θέλουμε να δημιουργείται συνεχώς, εδώ στην Ελλάδα, ένα θετικό περιβάλλον, όπως είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει η χώρα μας.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το δημογραφικό και το BrainGain είναι η αξιοκρατία, να ξέρει δηλαδή ο νέος άνθρωπος ότι μπορεί να διεκδικήσει μία θέση στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, με όρους αξιοκρατίας. 

Σοφία ΖαχαράκηΒΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 

Παρεμβάσεις σε Οικογένεια, σχολείο, κοινότητα

Πρέπει να δουλέψουμε και τα 3 πεδία. Ο σωφρονισμός είναι το τελευταίο στάδιο. Προηγείται η Πρόληψη 

  • Ένα μείζον ζήτημα με το οποίο ασχολείται το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η βία ανηλίκων. Τι πρωτοβουλίες λαμβάνετε σε αυτόν τον τομέα; 

Η βία ανηλίκων είναι ένα πρόβλημα που δεν μας περιμένει. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ έντονη. Έχει αξία να διαβαθμίσουμε, να κατηγοριοποιήσουμε το κομμάτι της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Συν τοις άλλοις πρέπει να κοιτάξουμε και τα πρώιμα σημάδια, δηλαδή να εστιάσουμε και στη Πρόληψη. Να πιάσουμε το πρόβλημα εκεί που μπορεί να προκληθεί, δημιουργηθεί. Είναι μέσα στη σχολική τάξη; Διότι εκεί βλέπουμε ότι έχουμε ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών. Είναι εκτός του σχολείου; Διότι μιλάμε για παιδιά 14 – 15 και 16 χρόνων και τα περιστατικά αφορούν σε πέριξ και εντός της σχολικής μονάδας. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο το υπουργείο Παιδείας με το σχετικό Πρόγραμμα, τον νόμο που έχει ψηφισθεί -και θα εφαρμοσθεί τώρα- η πλατφόρμα για την καταγραφή των περιστατικών.

Παράλληλα, σε συνεννόηση με την Προεδρία της Κυβέρνησης, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και έχουμε ήδη λάβει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και για τα θέματα της ψυχικής υγείας και για την παραβατικότητα και για την ψηφιακή βία και για την οπαδική βία. Μην ξεχνάμε ότι το 60% των συλληφθέντων πρόσφατα ήταν παιδιά 14 και 15 χρόνων…

Μέσα στους επόμενους μήνες, εντός του 2024, θα έχουμε και τις πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων. Θα ξεκινήσουμε νωρίτερα με μια καμπάνια επικοινωνίας για να ενημερώσουμε τον κόσμο, παιδιά και γονείς. Διότι υπάρχουν πάρα πολλές απορίες που έχουν οι γονείς και δη σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις που άλλαξαν πάρα πολύ ειδικά μετά την πανδημία.

Οικογένεια, σχολείο, κοινότητα. Και στα 3 πεδία πρέπει να δουλευτούν οι παρεμβάσεις μας. Ο σωφρονισμός είναι το τελευταίο στάδιο. Προηγείται η Πρόληψη.

 

  • Όταν ολοκληρωθεί η θητεία σας στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τι θα θέλατε να έχετε αφήσει, επιτύχει καταφέρει, φεύγοντας;

Καλύτερη κατάσταση στο κομμάτι της παιδικής προστασίας που είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Εργασίας, η Δόμνα Μιχαηλίδου. Λιγότερα παιδιά στα ιδρύματα, να έχει προχωρήσει σημαντικά η αναδοχή και η υιοθεσία, η αποϊδρυματοποίηση με ουσιαστικούς όρους.

Να έχουμε προχωρήσει στο πρόγραμμα Προσωπικός Βοηθός (για ΑΜεΑ). Από τη σημερινή πιλοτική εφαρμογή να διευρύνουμε το Πρόγραμμα παντού, σε όλη την Επικράτεια.

Να έχουμε αυξήσει τη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, αλλά και τη συμμετοχή των γυναικών.

Θα ήθελα να αφήσω πίσω μου πολλά διαμερίσματα που θα έχουν ανακαινισθεί και θα δώσουν στέγη με πολύ ευνοϊκούς όρους σε νέα ζευγάρια.

Επίσης, στον τομέα των επιδομάτων, θα ήθελα να έχουμε επιτύχει και την ψηφιοποίηση- καίριο ζήτημα- άρα και περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Θα ήθελα πολύ να νιώθει κάθε πολίτης ότι έχουμε βάλει το λιθαράκι μας για να μην γίνονται διακρίσεις.

Φεύγοντας από εδώ θα ήθελα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό να έχει βρει μια ικανοποίηση με φορολογικά, νομικά και πάσης φύσεως απαραίτητα μέτρα και σιγά – σιγά να δούμε μια σταθεροποίηση -και όχι περαιτέρω μείωση- στον τομέα των γεννήσεων.

    

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις