0

Tα περί συνεργασιών των δημοκρατικών δυνάμεων δεν είναι παρά «περσινά ξινά σταφύλια». Τη θέση αυτή διατυπώνει στη συνέντευξή του στη Τoday Press, ο βουλευτής και μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ κ. Χρηστος Κατσώτης. Ενώ, σε ό,τι αφορά τον νέο δήμαρχο Αθηναίων υποστηρίζει οτι «πολύ γρήγορα ο εκλεγμένος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ Χ. Δούκας δείχνει τη συμπόρευσή του με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, διαψεύδοντας στην πράξη τα διάφορα που ακούστηκαν για νίκη των «προοδευτικών δυνάμεων». Για το Μεσανατολικό υποστηρίζει οτι «ο παλαιστινιακός λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα και ιστορικό καθήκον να διεκδικεί τα δίκια του και να παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, νοικοκύρης στον τόπο του, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί συνολικά από την εκμετάλλευση, όπως κάθε λαός».

Η Μέση Ανατολή, για μια ακόμη φορά, φλέγεται. Από το 1948 και μετά η κατάσταση παραμένει σχεδόν ίδια, με θύματα κυρίως άμαχους. Πως μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; 

Η πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού -με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους- έχουν στοιχίσει χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, χιλιάδες σακατεμένους και φυλακισμένους, ερειπωμένες πόλεις και χωριά, εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη. Όσο παραμένει η κατοχή, θα συνεχίζεται η αντίσταση των Παλαιστινίων, η οποία είναι συνεχόμενη και πολύμορφη τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στη Δυτική όχθη, με πολλές εμβληματικές περιόδους όταν η καθημερινή αντίσταση στον κατακτητή κλιμακώθηκε, μετατράπηκε σε ξεσηκωμό.

Ο παλαιστινιακός λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα και ιστορικό καθήκον να διεκδικεί τα δίκια του και να παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, νοικοκύρης στον τόπο του, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί συνολικά από την εκμετάλλευση, όπως κάθε λαός.

Το ΚΚΕ καθαρά, με ευθύνη και με κριτήριο την κοινή πάλη των λαών, στέκεται με συνέπεια στο πλευρό των Παλαιστινίων για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Πόσο επηρεάζουν τη χώρα μας οι τελευταίες εξελίξεις και σε ποιους τομείς;

Οι εξελίξεις αυτές, εκτός των τραγικών συνεπειών του πολέμου με τους χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους, θα δημιουργήσουν νέες στρατιές προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή. Οι αβεβαιότητες θα γιγαντωθούν και από την πιθανή χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα πυροδοτήσει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολύ περισσότερο που οι ανταγωνισμοί οξύνονται διεθνώς.

Αυξάνονται, ταυτόχρονα, οι αβεβαιότητες στην οικονομία και ήδη εμφανίζονται αλυσιδωτές συνέπειες με αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και αρνητικά αποτελέσματα στους λεγόμενους “εξωστρεφείς” κλάδους, στους οποίους προσβλέπει η κυβέρνηση για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο πόλεμος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση που ήδη σοβεί.

Στις τελευταίες δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές το ΚΚΕ αύξησε τις δυνάμεις του. Που οφείλεται αυτό και πόσο ρόλο έπαιξε η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην αντιπολίτευση;

Το ΚΚΕ ανέδειξε ότι κριτήριο ψήφου αποτελεί η αντίθεση στην κυρίαρχη πολιτική που ευθύνεται για το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, από την ακρίβεια, τους αντεργατικούς νόμους και την έλλειψη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, μέχρι την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εξάπλωση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, που μάλιστα προωθείται με τη στήριξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, γιατί δήθεν αποτελούν «παράγοντα ανάπτυξης». Ανέδειξε τη συμφωνία των κομμάτων του κεφαλαίου στα στρατηγικά ζητήματα. Αυτή η συμφωνία σε κεντρικό επίπεδο γίνεται πλήρης ταύτιση στο επίπεδο περιφερειών και Δήμων, με αλληλοστηρίξεις και μετακινήσεις στελεχών του ενός κόμματος στο άλλο. Η άνοδος των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στις 13 Περιφέρειες, με πανελλαδικό ποσοστό 10,03% και η εκλογή κομμουνιστών δημάρχων σε Πάτρα, Ικαρία, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Πετρούπολη, Τύρναβο, επιβεβαιώνουν θετικές διεργασίες που συντελούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οποίες εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές, παρά τον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό. Η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ συμβάλει στο να σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για συνεργασία των “προοδευτικών δυνάμεων” για την ανατροπή του κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών;

«Περσινά ξινά σταφύλια» θα σας έλεγα εγώ, που προβάλλονταν και πριν τις βουλευτικές εκλογές και πολύ περισσότερο στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, για την αναβίωση του χρεοκοπημένου διλήμματος «δεξιά – αντιδεξιά». Είναι μια συζήτηση που αφορά αποκλειστικά στα αλισβερίσια, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για την ανασύνθεση του “αμαρτωλού” -όπως λέμε εμείς- χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να κρύψει τον εκλογικό του καταποντισμό πίσω από τα λεγόμενα “προοδευτικά μέτωπα”. Αυτά τα κόμματα είναι γνωστά, τόσο από το διάστημα που κυβέρνησαν όσο και αυτό που ως αντιπολίτευση στήριζαν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και που μας έχουν φτάσει ως εδώ. Ο λαός μας δεν έχει να προσβλέπει σε τίποτα από την όποια κατάληξη αυτών των παζαριών, αντίθετα αυτή η κατάσταση πρέπει να γίνει στοιχείο μεγαλύτερης μαχητικής συνειδητοποίησης ότι ο μόνος δρόμος προς όφελός του είναι αυτός της αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά. Εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τη νεολαία, ιδιαιτέρως σε έναν προοδευτικό αριστερό κόσμο, που νοιώθει σήμερα απογοητευμένος κι αναζητά διεξόδους, να συναντηθούμε στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο αυτό το ρεύμα που εκφράστηκε και με την άνοδο του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές.

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Δούκας μετά την εκλογή του αναφέρθηκε και στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας (“να λειτουργεί η πόλη”), ενώ μίλησε και υπέρ των καμερών. Τι προοιωνίζουν αυτές οι θέσεις;

Να, λοιπόν, που πολύ γρήγορα ο εκλεγμένος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ Χ. Δούκας δείχνει τη συμπόρευσή του με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, διαψεύδοντας στην πράξη τα διάφορα που ακούστηκαν για νίκη των “προοδευτικών δυνάμεων” στο Δήμο της Αθήνας! Ουσιαστικά προετοίμασε για ακόμα μεγαλύτερη αστυνομοκρατία και παρακολουθήσεις στην πρωτεύουσα, στο όνομα της ασφάλειας, με συνέχιση της καταστολής σε βάρος διαδηλωτών. Έκλεισε το μάτι, μιλώντας ως η φωνή των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων και άλλων που “ενοχλούνται” από τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες, που φοβούνται το ποτάμι της οργής του λαού. Το εργατικό – λαϊκό κίνημα έχει αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα και στο παρελθόν και άλλους που επιδίωκαν σιωπητήριο, απαγορεύσεις και άλλες μορφές τρομοκράτησης.

Μιλώντας στον ΣΕΒ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης είπε μεταξύ άλλων: Η λέξη «κεφάλαιο» δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση. Και η λέξη «εργασία» πρέπει να είναι προτροπή για «συνεργασία», για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις θέσεις του ως προς αυτό. Πως κρίνετε τις θέσεις αυτές;

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν την προδιαγεγραμμένη και ανεπίστρεπτη πορεία του προς το αντιδραστικότερο, πορεία ολοένα και μεγαλύτερης προσαρμογής στις ανάγκες της καπιταλιστικής διαχείρισης.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανανέωσε τα διαπιστευτήρια στον ΣΕΒ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Βιομηχάνων, με ένα παραλήρημα ταξικής συνεργασίας. Ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας» και κατέθεσε «εποικοδομητικές» προτάσεις, ώστε οι εργαζόμενοι, αντί για αξιοπρεπείς μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οριστική κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων, να παίρνουν «μετοχές» στις επιχειρήσεις για να «ευθυγραμμίζονται με την επιτυχία της επιχείρησης» και τα συμφέροντα των «συνεταίρων» – αφεντικών τους, στο πλαίσιο του «νέου κοινωνικού συμβολαίου» της «ΣΥΝ-εργασίας τους», όπως χαρακτηριστικά είπε! Κάθε προοδευτικός αριστερός άνθρωπος που ακούμπησε μέχρι και τώρα με «βαριά καρδιά» τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάθε λόγο να ακολουθήσει τον δρόμο που πήραν στις τελευταίες μάχες χιλιάδες προοδευτικοί άνθρωποι: Να απορρίψουν αδιέξοδα και αυταπάτες, να απαγκιστρωθούν, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις