Στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς «θα χτυπάει η καρδιά της αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα!». Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκφράστηκε χθες από τον Λευτέρη Αυγενάκη, στη σύσκεψη που αφορούσε την ουσιαστική αναβάθμιση της σχολής.
Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην εξέλιξή της ως επίκεντρο της εκπαίδευσης των Ελλήνων αγροτών, ώστε να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για ολόκληρη τη χώρα.
«Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και δεν νοείται ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα χωρίς τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και αντίστοιχη Σχολή στους Ασωμάτους Ρεθύμνου» δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η επανεκκίνηση της Γεωργικής Σχολής «Εποπτεύεται από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Σε προηγούμενους χρόνους εδώ λειτουργούσαν πολλές σχολές εκμάθησης βασικών ζητημάτων που συνδέουν μια σύγχρονη δραστηριότητα με τη γη. Ήταν δύσκολα χρόνια, με διαφορετικά δεδομένα. Τα πράγματα άλλαξαν. Η Σχολή της Μεσσαράς είναι σε ελεύθερη πτώση, αλλά είναι στο χέρι μας, συνεργαζόμενοι όλοι (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστήμια, εποπτευόμενοι φορείς), να πετύχουμε να λειτουργήσει ξανά, σε διαφορετικά πρότυπα, αλλά προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στη νεότερη γενιά αγροτών, παραγωγών, του τόπου μας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «…έχουμε δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα πρέπει να καταφέρουμε να φέρουμε τουλάχιστον 60.000 νέους ακόμα στον πρωτογενή τομέα. Άρα το καλύτερο όπλο για να τους κάνουμε να πιστέψουν και να οραματιστούν τη ζωή τους παράγοντας, είναι να τους δίνουμε το όπλο της γνώσης. Και αυτό θα το προσφέρει η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς».
Παρών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της σχολής, ήταν και Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος δήλωσε: «Είναι μία σημαντική προσπάθεια, μία συλλογική δουλειά που πρέπει να υπάρξει για την ανασύσταση της μεγάλης Γεωργικής σχολής εδώ στην Μεσσαρά. Από πλευράς Περιφέρειας, είμαστε παρόντες να συμβάλουμε έμπρακτα με τις υπηρεσίες μας, ώστε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση των αγροτών μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εκπαιδευμένους και σωστά καταρτισμένους αγρότες στο νησί μας. Θα είναι προς όφελος του πρωτογενή τομέα, της οικονομίας του τόπου μας αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα».