0

Ενώ εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο, έρχεται ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός για τα ενεργά μέτωπα αλλά και η εκτίμηση των καμένων εκτάσεων, ανάμεσα στις οποίες και περιοχές Natura, κάνοντας έκδηλο το αποτύπωμα της οικολογικής καταστροφής.

Σημειώνεται πως η φωτιά μαίνεται για 7η μέρα στο «σμαραγδένιο νησί», με τις επίγειες δυνάμεις να πρέπει να δώσουν ολονύχτια μάχη με δύο μέτωπα: το πρώτο κατευθύνεται προς το Βάτι, όπου έχουν ανοιχτεί μεγάλες ζώνες πυρασφάλειας, και το δεύτερο προς Μαλώνα-Μάσσαρι, που υπενθυμίζεται πως εκκενώθηκαν νωρίτερα σήμερα μέσω του «112».

Η φωτιά ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά του νησιού, ύστερα κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά και όλο απλώνεται προς άλλες κατευθύνσεις λόγω του μικροκλίματος και των πυροστροβίλων που αναπτύσσονται, εξαιτίας της διαφοράς πίεσης από τις θερμές αέριες μάζες.

Το 12% της καμένης έκτασης είναι περιοχές NATURA -Πιθανόν να έχει ήδη καεί το 10% του νησιού

Από τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2, χθες, στις 12.30 το μεσημέρι, υπολογίστηκε ότι είχαν καεί πάνω από 107.000 στρέμματα και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι πιθανό η καμένη έκταση να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού.

Από αυτά, οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

«Κομμένη» στα δύο η Ρόδος

Αποκαρδιωτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, Κοπέρνικος, στις οποίες η έκταση του μετώπου αλλά και των καμένων εκτάσεων απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Κάηκαν και ελάφια πλατώνια

Το τραγικό όμως, πέρα από την απώλεια της χλωρίδας, είναι η απώλεια και της ενδημικής πανίδας, με πλατώνια, ένα είδος ελαφιού που βρίσκουμε μόνο στη Ρόδο, να εντοπίζονται νεκρά.

Πριν από την πυρκαγιά υπήρχαν 6.200 ελάφια πλατώνια, δέκα εκ των οποίων έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία.

Τα περισσότερα ελάφια πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασική υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για τη σίτισή τους από το δασαρχείο και εθελοντές.

Σημειώνεται ότι η διασπορά καπνού έφθασε κάτω από την Κρήτη και ταξιδεύει προς τις βόρειες ακτές της Αφρικής.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις