0

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, που έφθασε χθες Δευτέρα στο Καράκας, πρώτο σταθμό της μίνι περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, τόνισε πως το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι δυο χώρες «φίλες σε δύσκολους καιρούς» κι έχουν «κοινούς εχθρούς», χωρίς να τους κατονομάσει.

«Έχουμε κοινά οράματα, κοινούς εχθρούς», είπε ο κ. Ραϊσί, ο οποίος εξελέγη το 2021, στο προεδρικό μέγαρο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, έχοντας στον πλευρό του τον ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο.

«Προβάλλοντας αντίσταση έναντι του κοινού εχθρού (…) εδώ και χρόνια, διατηρούμε αυτή τη φιλία με τον λαό της της Βενεζουέλας (…) είμαστε φίλοι σε δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε.

Τα δυο μέρη ανακοίνωσαν πως υπογράφτηκαν 25 συμφωνίες συνεργασίας.

Ο ιρανός πρόεδρος, που έλαβε το μετάλλιο του τάγματος του Απελευθερωτή, την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Βενεζουέλας, διαβεβαίωσε πως θέλει οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες να αυξηθούν σε αξία από τα 3 δισεκ. δολάρια σήμερα στα 10, κατόπιν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

«Το Ιράν διαδραματίζει ρόλο πρώτης γραμμής ως μια από τις σημαντικότερες αναδυόμενες δυνάμεις του νέου κόσμου», είπε από την πλευρά του ο κ. Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επέκρινε εξάλλου τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας (…) Μαζί είμαστε ανίκητοι», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαδούρο είπε πως «ζητεί πάντα περισσότερη υποστήριξη από τον ιρανό πρόεδρο ώστε να αναπτυχθεί ισχυρή επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία».

Η Τεχεράνη συγκαταλέγεται στους κυριότερους συμμάχους του προέδρου Μαδούρο σε διεθνές επίπεδο. Οι δύο χώρες, μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), υφίστανται επίσης αμφότερες αμερικανικές κυρώσεις με σκοπό να παραλύσουν οι οικονομίες τους.

Το 2020, το Ιράν έστειλε 1,5 εκατ. βαρέλια καυσίμου και προμήθειες για να επαναλειτουργήσουν διυλιστήρια στη Βενεζουέλα, που τότε είχαν πρακτικά αναστείλει τη δραστηριότητά τους εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων, με φόντο σοβαρή οικονομική κρίση. Η Ουάσιγκτον είχε τότε κατηγορήσει το Ιράν για παραβίαση των κυρώσεων που επέβαλε στη Βενεζουέλα και στο ίδιο.

Ο κ. Ραϊσί θα επισκεφθεί επίσης την Κούβα και τη Νικαράγουα, επίσης συμμάχους της Τεχεράνης και αντίπαλους των ΗΠΑ.

«Το ταξίδι αυτό ίσως αποτελέσει καμπή για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε εμάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής», είπε προτού αναχωρήσει από την Τεχεράνη ο κ. Ραϊσί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η συνεργασία μας με αυτές τις χώρες [τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα] αναπτύχθηκε (…) στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής».

Η πιο πρόσφατη επίσκεψη ιρανού προέδρου στην Κούβα και στη Βενεζουέλα ανάγεται στο 2016, όταν ο Χασάν Ροχανί είχε μεταβεί στα δύο κράτη προτού πάει να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τον Ιανουάριο του 2007, ο προκάτοχός του, ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, είχε ταξιδέψει στη Νικαράγουα.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα υπερασπίστηκε τον Φεβρουάριο το δικαίωμα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις