Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής προσέγγισης της ΕΕ στην ψυχική υγεία, μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο Αντιπρόεδρος χθες με φορείς και συλλόγους ψυχικής υγείας, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε το γεγονός ότι η συνάντηση με τους φορείς ψυχικής υγείας, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής φροντίδας και πολλές κατηγορίες του πληθυσμού, έγινε μία μόλις ημέρα μετά την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία ανακοινώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, με επιπλέον χρηματοδότηση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ρόλο στην ανάδειξη αυτής της στρατηγικής», είπε ο κ. Σχοινάς, τονίζοντας ότι πρώτον είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που έχει ιδρύσει ανεξάρτητο υφυπουργείο για θέματα ψυχικής υγείας – στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΟΥ το 2021 με την ελληνική κυβέρνηση για την ίδρυση ενός κέντρου καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας- και δεύτερον γιατί στη χώρα μας οι αλλεπάλληλες κρίσεις – οικονομική, μεταναστευτική, πανδημική – άφησαν ουλές στον κοινωνικό ιστό.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες να επωφεληθεί η Ελλάδα από την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψυχική υγεία, είπε ότι ο ρόλος της Ευρώπης μπορεί να είναι καταλυτικός σε τρία πεδία: Πρώτον με τους πρωτοφανείς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για τέτοια θέματα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι πέρα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, έχουμε και ένα 1,2 δισ. ευρώ που ανακοινώσαμε χτες για την ψυχική υγεία. Δεύτερον στο πεδίο των δεξιοτήτων, δηλαδή στις ικανότητες που χρειάζονται οι υπηρεσίες υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δομές και τρίτον στην κινητικότητα, δηλαδή με την ανταλλαγή εμπειριών βέλτιστων πρακτικών μέσα στην ΕΕ που κι αυτό μπορεί να γίνει με την ευρωπαϊκή στήριξη.
Δίνοντας την εικόνα της αποψινής συζήτησης, είπε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη γιατί φωτίστηκαν όλες οι πλευρές της δράσης αυτών των φορέων στην Ελλάδα. Όχι μόνον η κλινική αντιμετώπιση στις μεγάλες ψυχιατρικές μονάδες της χώρας, αλλά και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στην κοινότητα στις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, η στήριξη ευάλωτων πληθυσμών, όπως είναι οι μετανάστες, τα εξαρτημένα άτομα, τα βρέφη και οι νέοι, συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι πλευρές του σύνθετου αυτού φαινομένου.
Συμφωνήσαμε, είπε καταλήγοντας, αυτές οι συναντήσεις να αποκτήσουν πιο συστηματικό χαρακτήρα και να δημιουργηθεί ένα πλέγμα δικτύων για την ψυχική υγεία στην ΕΕ, ώστε να μπορέσει να στηρίξει αποτελεσματικά κάθε προσπάθεια.