του Ζαχαρία Ζούπη
Εκλογές έχουμε, δεν μπορεί να μην είχαν την τιμητική τους οι δημοσκοπήσεις και να αμφισβητούνται, μάλιστα, όχι από τίποτα περιθωριακές δυνάμεις, αλλά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, τόνισε ότι την βραδιά των εκλογών οι δημοσκόποι θα είναι στους ηττημένους. Ο άλλος θα είναι ο… Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει ομιλία του που να μην καταφέρεται εναντίον των δημοσκόπων, εντοπίζοντας «δομικά προβλήματα». Κατανοητό να το κάνει…
Όλες, μα όλες, οι έρευνες της τελευταίας περιόδου δίνουν το ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο σε απόσταση 6%-7% από την Ν.Δ και φαντάζομαι πως και οι εταιρείες που συνεργάζονται μαζί του, δεν μπορεί να του δείχνουν και πολύ διαφορετικά στοιχεία, ούτε να του δίνουν ελπίδες ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει.
Τι να πει λοιπόν, θα πει τα ίδια. Όπως το 2019 που έχασε με 9,5% στις ευρωεκλογές και 8,5% στις Εθνικές και επί μήνες ακούγαμε ότι «το παιχνίδι παίζεται», ενώ διαβάζαμε έρευνες σαν της Common View, της Vox Pop και της Europe Bridging να δίνουν διαφορές 1%-2%. Τέλος πάντων. Κάποιοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αδυναμία μη εναρμόνισης με την πραγματικότητα και την προσπάθεια σπίλωσης όσων δείχνουν κάτι διαφορετικό, από όσα πιστεύουν οι ίδιοι ως αλήθεια.
Ας αναφερθούμε όμως στην δημοσκοπική εικόνα λίγες πια μέρες πριν τις εκλογές.
Τι δείχνει ο τελευταίος κύκλος ερευνών μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές ;
Η Ν.Δ έχει ανεβάσει κοντά στο 75% την συσπείρωσή της, βρίσκεται στη ζώνη του 35% -36% στην εκτίμηση ψήφου και ανεβάζει την διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 6,5%-7%. Προχωράει με σαφή πρόταση διακυβέρνησης, είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με αυτή, αφού από την άλλη πλευρά υπάρχει μια πλήρης θολούρα, μη στήριξη από κανένα δημοσκοπικό στοιχείο, πάντα μέχρι στιγμής ακόμα και αν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 ήθελαν και μπορούσαν να συνεννοηθούν.
Επιβάλει ατζέντα ο Κυριάκος
Ταυτόχρονα έχει διαμορφώσει μια επικοινωνιακή στρατηγική στηριγμένη στον απολογισμό της και στα μέτρα, τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει. Εμφανίζεται να έχει επιβάλει την ατζέντα του και αυτό σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι πολύ σημαντικό.
Διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε 5% μέσα στο 2022 κάνοντας ένα σημαντικό άλμα, αλλά έκτοτε εισπράττει οριακά και αυξάνει τις δυνάμεις του βασανιστικά. Λογικό και αναμενόμενο. Έχει συσπείρωση μικρότερη του 65%, έχει φτάσει στα όρια δυνατότητας εισπράξεων από τον χώρο του Κέντρου και ταυτόχρονα βλέπει να έχει διαρροές προς ΜέΡΑ25, ΚΚΕ, αλλά και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Εκεί που όλη η στρατηγική στηριζόταν να χάνει δυνάμεις η ΝΔ προς τα δεξιά της, βρίσκεται να χάνει ο ίδιος δυνάμεις από τα αριστερά του. Γι’ αυτό άλλωστε «ξεχνάει» ότι υπάρχει όργανο της Δικαιοσύνης που πάντα αποφάσιζε ποια κόμματα μπορούν και ποια όχι και εμφανίζει τις αποφάσεις του Άρειου Πάγου.
Η πρότασή του για κυβέρνηση «Προοδευτικής Συνεργασίας» πέραν του ότι δεν προκύπτει αριθμητικά έχει τιναχτεί στον αέρα αφού συνοδευόταν από αντιφάσεις και τις πιο διαφορετικές θέσεις αυτών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν.
Από χέρι χαμένος…
Ουσιαστικά πληρώνει την τακτική ταυτόχρονης εμφάνισης και ως συστημικής και ως αντισυστημικής δύναμης, την αναξιοπιστία που ακόμα φαίνεται να συνοδεύει ως κοινωνική άποψη τον Α. Τσίπρα και την ευκολία εγκλωβισμού του, σε θέματα που είναι από χέρι χαμένος. Του κοστίζει πέραν άλλων η στάση του απέναντι στις ρυθμίσεις για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, η συζήτηση για τον φράκτη στον Έβρο ή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια κ.ά, ενώ έχει μια επικοινωνιακή στρατηγική στηριγμένη σε αρνητικά μηνύματα που περιγράφουν μια Ελλάδα που δεν υπάρχει, όσο και αν υπάρχουν κοινωνικά τμήματα που τα βγάζουν δύσκολα για παράδειγμα λόγω της ακρίβειας.
Και με το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αδυνατεί να κάνει σημαντικά, διακριτά βήματα για να ξεφύγει από το σπιράλ καθόδου των ποσοστών του που ξεκίνησε από τον Μάρτιο- Απρίλιο πέρυσι. Έτσι εμφανίζει δημοσκοπικά ανεβασμένα ποσοστά σε σχέση με την επίδοσή του το 2019, αλλά βρίσκεται στην εκτίμηση ψήφου στην ζώνη του 10%-11%, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο η μέση εκτίμηση ψήφου ήταν 16%-17%. Η πρότασή του για τις προϋποθέσεις συγκρότησης συνεργασίας δεν φαίνεται να πείθει, ενώ δεν φαίνεται να έχει λύσει το πρόβλημα του Λεκανοπέδιο στο οποίο το 2019 πήρε στις εκλογικές περιφέρειες από 5%- 6%. Ουσιαστικά κερδισμένοι αυτή την στιγμή εμφανίζονται το ΜέΡΑ25 και το Κ.Κ.Ε.
Οι «κασιδιάρηδες» που πάνε;
Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε λίγες μέρες πριν τις εκλογές και με νέο δεδομένο, τον αποκλεισμό του «Κόμματος Κασιδιάρη» αλλά και της ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, από τις εκλογές που δεν έχουμε εικόνα προς τα που θα προσανατολιστούν οι ψηφοφόροι αυτοί. Το πρώτο συγκέντρωνε κοντά στο 5 % και το που θα πάνε θα φανεί. Έρευνες έδειχναν ότι σημαντικό τμήμα τους θα προσανατολίζονταν στην αποχή, ενώ άλλοι θα όδευαν σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΣΥΡΙΖΑ και μικρά ακροδεξιά κόμματα. Αυτός είναι ένας παράγοντας και δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα επηρεάσει τα ποσοστά. Όλα τα άλλα ( π.χ ακριβή ποσοστά κομμάτων) πλην την πρωτιά παίζονται.
Η αποχή
Το μέγεθος της αποχής, ο βαθμός συμμετοχής των νέων ηλικιών, το ποσοστό της χαλαρής ψήφου λόγω απλής αναλογικής θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, το ίδιο και ο ρόλος των απρόοπτων γεγονότων, των τακτικών λαθών των κομματικών επιτελείων θα καθορίσουν την τελική εικόνα. Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τμήμα αυτών που σήμερα δηλώνουν κάποιο κόμμα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αλλάξουν επιλογή.
Όλα αυτά προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τελικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αλλά και για τα μελλούμενα, αφού όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και δεύτερες εκλογές. Το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου