0

Όταν οι ζηλωτές αρνήθηκαν τα εμβόλια, η Εκκλησία προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας την ευχή για να επικρατήσει η λογική. Στις εθνικές εκλογές και με αφορμή την άμεση εμπλοκή κληρικών υπέρ του κόμματος «ΝΙΚΗ» συνέστησε αποχή από προεκλογικές δραστηριότητες. Τώρα, για το θέμα των νέων ταυτοτήτων, προτείνει ψυχραιμία και όχι διχαστικό λόγο.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ζήτησε «εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, σύνεση και φρόνηση» αναφορικά με το ζήτημα. «Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση. Σκεφθείτε ότι κάποιοι από τους συνανθρώπους μας που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα, κάλεσε τους πιστούς να περιμένουν τις αποφάσεις που θα πάρει η Σύνοδος και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας. «Πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία. Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη», είπε χαρακτηριστικά

Στα εμβόλια

Στο θέμα των εμβολίων απέτυχε να συνετίσει τους πιστούς οι οποίοι μάλιστα στράφηκαν προς συγκεκριμένα κόμματα. Στο θέμα της «Νίκης», επίσης, απέτυχε αφού το συγκεκριμένο κόμμα κατάφερε να μπει στη Βουλή με τις ευλογίες μοναχών και ιερέων. Για τις ταυτότητες το παιχνίδι φαίνεται πως είναι από την αρχή χαμένο αφού η ίδια η Εκκλησία δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Οι μητροπολίτες αποφεύγουν να συγκρουστούν με τους φανατικούς, σιωπούν και περιμένουν από την κυβέρνηση εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις.

Η κατάσταση όμως καθημερινά περιπλέκεται με τους ακραίους να πρωταγωνιστούν και πάλι στον «αγώνα κατά του τσιπαρίσματος», της παγκοσμιοποίησης, της νέας τάξης και του… αντίχριστου. Αυτή τη φορά επικαλούνται τον δημοφιλή όσιο Παΐσιο, ο οποίος στο κείμενό του  «Σημεία των καιρών» αναφέρει : «Πίσω από το κοσμικό πνεύμα της σημερινής “ελευθερίας” της έλλειψης σεβασμού στην Εκκλησία του Χριστού, στους μεγαλύτερους, γονείς και διδασκάλους, που έχουν φόβο Θεού, κρύβεται η πνευματική σκλαβιά, το άγχος, και η αναρχία, που οδηγούν τον κόσμο στο αδιέξοδο, στην ψυχική και σωματική καταστροφή».

Με τους φανατικούς συστρατεύτηκε και ο  μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ο οποίος είχε πρωτοστατήσει και κατά των εμβολίων, με σημαντική επιρροή στους πιστούς στην Ελλάδα. Ο κ. Νεόφυτος ζητά , εκτός των Κυπρίων, και από τους Έλληνες να μην πάρουν τις νέες ταυτότητες.

Τα συλλαλητήρια

Τον τελευταίο μήνα μικρές, προς το παρόν, ομάδες φανατικών συγκεντρώνονται έξω από ναούς, αλλά και σε πλατείες και διαδηλώνουν κατά των ταυτοτήτων. Παράλληλα, στήνονται με τις ώρες έξω από τα αστυνομικά τμήματα  προκειμένου να εκδώσουν νέες ταυτότητες που ισχύον σήμερα και οι οποίες, όμως, λήγουν το 2026! Μέχρι τότε, όπως προφητεύουν κάποιοι, θα γίνει πόλεμος οπότε δεν θα χρειαστεί να «τσιπαριστούν»!

Για να αποφύγουν «το χάραγμα του αντίχριστου», ήδη, διάφορα χριστιανικά σωματεία αλλά και άτομα  καλούν μέσω των social media  σε συγκεντρώσεις στις 3 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 10 του μήνα στο Σύνταγμα. Μάλιστα σωματείο του Βόλου έχει καθορίσει και την τιμή για τη μεταφορά στην Αθήνα στα 17 ευρώ!

Υπέρμαχοι των αγώνων κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είναι και τα μέλη 23 χριστιανικών σωματείων , τα οποία με ανακοίνωσή τους  καλούν τους πιστούς να μην παραλάβουν τις ταυτότητες.

Και μπορεί όλα αυτά να κινούνται στα όρια της γραφικότητας, ωστόσο, τα πνεύματα δεν είναι καθόλου ήρεμα. Στα Ψαχνά Ευβοίας είχαμε και το πρώτο θλιβερό περιστατικό καθώς μία  45χρονη γυναίκα επιτέθηκε σε ιερέα και τον χαστούκισε γιατί δεν αναφέρθηκε στις ταυτότητες στο κήρυγμά του.

Η επίσημη Εκκλησία, αν και τα γνωρίζει όλα αυτά , «συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου». Την θέση της Συνόδου περιμένουν και πολλοί μητροπολίτες για να καθορίσουν τη στάση τους.

Οι εξηγήσεις του υπουργού

Οι αντιδράσεις τον φανατικών ανάγκασαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου   να ξεκαθαρίζει ότι «οι καινούριες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, το αντιχριστιανικό, τίποτα το δαιμονισμένο για κανέναν. Είναι το «όχημα» για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, για να μπορούμε να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων, οφείλουν να ξέρουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε διαφωτισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα».

Για συνωμοσιολογίες  έκανε λόγο και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, οποίος κάλεσε από άμβωνος τους πιστούς να  εμπιστευτούν την Εκκλησία  και να μην ακούνε τον καθένα που εκμεταλλεύεται την πίστη, την ευσέβεια και την αθωότητας κάποιων. Από την άλλη πλευρά,  η «Ελληνική Λύση» , οι «Σπαρτιάτες» και η «Νίκη» στηρίζουν το κίνημα κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζητά «να δοθεί η δυνατότητα οι Ορθόδοξοι να έχουν την δυνατότητα να εξαιρεθούν από τη λήψη των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, ως «αντιρρησίες συνείδησης». Ο επικεφαλής της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός αναφέρει ότι «οι νέες ταυτότητες, όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι ταυτότητες που φέρουν μικροτσίπ και τεχνολογία ανέπαφης ανταλλαγής δεδομένων RFID (αρ εφ αϊ ντι).

Σε ανακοίνωσή του, το υπό διάλυση κόμμα των Σπαρτιατών, αναφέρει ότι οι νέες ταυτότητες «θα μας μετατρέψουν και επισήμως από ανθρώπινες οντότητες σε αριθμούς κάτω από μια ενιαία ψηφιακή ομπρέλα».

Οι νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες, που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ, θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας ή και άδειας οδήγησης και θα εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., όπως ήδη ισχύει και με τα Διαβατήρια προκειμένου να μην παραχαράσσονται, που σημαίνει ότι για την έκδοσή τους θα μεσολαβεί ένα διάστημα λίγων ημερών αντί της αυθημερόν έκδοσης όπως συμβαίνει σήμερα με τις σημερινού τύπου ταυτότητες.

Για την έκδοση νέας ταυτότητας από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα θα καταγράφονται βιομετρικά στοιχεία, ψηφιακή υπογραφή κλπ, ενώ θα λαμβάνεται και αποτύπωμα (δεξί και αριστερό δείκτη) όπως και στα διαβατήρια. Το γενικό κόστος έκδοσης θα ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ πέρα από τα προβλεπόμενα στοιχεία (ονοματεπώνυμο κλπ) οι νέες ταυτότητες που θα έχουν 10ετή ισχύ (σ.σ. θα αναφέρουν και την ημερομηνία λήξης) θα περιλαμβάνουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις