Τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η ανάπτυξη εφαρμογής στα κινητά για καταγγελίες αισχροκέρδειας σε πραγματικό χρόνο.
Όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας
Το πρώτο μέτρο είναι η μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι των σούπερ μάρκετ με ειδική σήμανση. Με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι προϊόντα με μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές. Ως τιμή αναφοράς ορίζεται η μέση τιμή στο ράφι μέχρι και χθες. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος
Το δεύτερο μέτρο είναι ο αυστηρός έλεγχος των προμηθευτών όπως και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα σούπερ μαρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών για να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.
Το τρίτο μέτρο: Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Aνάπτυξης
Τέταρτο μέτρο η αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, σύμμαχος ο καταναλωτής. Τον καθιστούμε σύμμαχο, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέω κινητών τηλεφώνων
Ειδικά για την εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα διευκρινίστηκε από τον ΓΓ Καταναλωτή και Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο ότι θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βίντεοληπτικό υλικό που θα επισημαίνονται χρονικά και θα γεωεντοπίζεται μέσω gps.
«Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας τα μέτρα θα νομοθετηθούν με το πρώτο διαθέσιμο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ για το application στα κινητά τηλέφωνα πρόσθεσε ότι στόχος είναι να είναι διαθέσιμη «το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν τα Χριστούγεννα» διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρχει ανταμοιβή για τους καταγγέλλοντες πολίτες.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής το 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων
Τα μέτρα για την Θεσσαλία
Ειδική αναφορά έκανε ο Κώστας Σκρέκας στα μέτρα και τους ελέγχους για την περιοχή της Θεσσαλίας λέγοντας ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα ενώ ζητήθηκαν έλεγχοι και σε λαϊκές αγορές.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι μετά την κακοκαιρία Daniel έχει επιβληθεί για την περιοχή της Θεσσαλίας πλαφόν στο νερό, έχει «κλειδώσει» το πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρίες για διατροφή, ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τις τιμές τους και ήδη πωλούνται προϊόντα με τιμές κάτω του 20% ενώ κλιμάκια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ βρίσκονται εκεί για να ελεγχθεί η αγορά.