0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Η κυβέρνηση  μπαίνει με το δεξί στη νέα χρονιά, ύστερα από τις θριαμβολογίες του ξένου τύπου για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και με μεταρρυθμιστική έξαρση.

Αλλά, στα σκοτεινά μονοπάτια της καθημερινότητας κρύβονται, η ακρίβεια, ο φόβος για άνοδο του πληθωρισμού από τον αποκλεισμό του Σουέζ, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών από την ελλιπή αστυνόμευση  και ένα βαθύ κράτος που  κρατάει ακόμα τη χώρα πίσω.

Μπροστά σ’ αυτά τα μεγάλα προβλήματα, η αντιπολίτευση -κυρίως η ριζοσπαστική αριστερά- τεμαχισμένη σε κομματίδια, ψάχνεται να δει πού βρίσκεται και πού πατά.  Σε δύο μήνες, λένε συνεργάτες του κ Κασσελάκη, θα απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα στον πρόεδρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εννοούν στο συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου ως «ένα συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός». Κατά τον πρόεδρο του κόμματος, θα “οδηγήσει το κόμμα σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

Όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα για τον κ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τη διπλή διάσπαση και την δημιουργία της Νέας Αριστεράς, η εσωστρέφεια “καίει” ακόμα τα σωθικά του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα συγκρούονται η ομάδα των “νεοπροεδρικών”, όπως αποκαλούν τους Π. Πολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργο Τσίπρα, και άλλους με την ομάδα του Ν. Παππά, ποιός θα βγει μπροστά και ποιός θα ελέγξει τις εξελίξεις στο κόμμα κατά το Συνέδριο.

Το 2023 υπήρξε έτος σεισμικών εξελίξεων στη ριζοσπαστική αριστερά. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές, η παραίτηση του κ. Τσίπρα, η απροσδόκητη υποψηφιότητα και νίκη του κ. Κασσελάκη, που πήρε τη “μπουκιά” από την Έφη Αχτσιόγλου, ήταν αρκετά για να οδηγήσουν το κόμμα στη διάλυση.

Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το ένα και σοβαρότερο αίτιο, η εκλογή Κασσελάκη που οδήγησε σε διάσπαση, το άλλο.

Κι όμως, το δεύτερο θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν όπως έγραψε ο Σταύρος Παπαντωνίου στην “Καθημερινή” η κα Αχτσιόγλου σήκωνε το τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Κασσελάκης επισκέφτηκε το καλοκαίρι τον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε τη στήριξή του, να κατέβει υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας. Εκείνος τον έστειλε στην Αχτσιόγλου, ως αναμενόμενη και προφανή νικήτρια των εσωκομματικών εκλογών. Ο κ. Κασσελάκης της έστειλε δυο μηνύματα και την πήρε και στο τηλέφωνο, αλλά αυτή αρνήθηκε να τον δει. Όπως αρνήθηκε, πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Κασσελάκη πριν την κρίσιμη Κ.Ε.

Έτσι, επέστρεψε στον κ. Τσίπρα και του είπε “τελικά δεν θα πάω για δήμαρχος, αλλά για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θα νικήσω”.

Η πολιτική ιστορία γράφεται με επιτυχίες, με λάθη, αλλά αν γράφεται και με καπρίτσια, τότε στην περίπτωση Αχτσιόγλου- Κασσελάκη έφτασε στην κορύφωσή της.

Αυτή η μικρή ιστορία, αποκαλύπτει πως η κα Αχτσιόγλου συμπεριφερόταν ως “αυτοκράτειρα” πριν ακόμα πάρει τον τίτλο και ένας νέος άγνωστος που τον υποτίμησε, μπόρεσε και τον έκλεψε. Ούτε παραμύθι να ήταν!

 

Τα στοιχήματα του Κασσελάκη

 

Τέσσερις μήνες μετά, το  πολιτικό ερώτημα παραμένει για τον κ Κασσελάκη. Ναι, κέρδισε τον τίτλο, αλλά τι θα τον κάνει;

Φαίνεται πως ούτε και ο ίδιος έχει καθαρή εικόνα στο μυαλό του. Σίγουρο είναι πως δεν γνωρίζει πολλά από πολιτική, και πιο σίγουρο πως δεν αντιλαμβάνεται ακόμα την ελληνική πραγματικότητα.

Γι’ αυτό και το κόμμα προχωρεί σε Συνέδριο με την ελπίδα να ξεκαθαρίσει τις πολιτικές θέσεις του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, να φέρει στην επιφάνεια νέα στελέχη και να καταθέσει ένα αφήγημα ελκυστικό προς την κοινωνία, ώστε να καταγραφεί πάλι ως δεύτερη δύναμη στις ευρωεκλογές, οι οποίες θα κρίνουν και τη θέση του κ. Κασσελάκη.

Άρα, το πρώτο στοίχημά του για τη νέα χρονιά, που είναι πολύ κρίσιμη για όλη την αριστερά στην Ελλάδα, είναι να επιβιώσει στον πολιτικό  “λάκκο των λεόντων”, και να προχωρήσει στην περίφημη επανεκκίνησή του.

Το δεύτερο στοίχημά του, ο πλήρης έλεγχος του κόμματος, ώστε να απορροφήσει νέους εσωκομματικούς κραδασμούς, σε περίπτωση  φτωχού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, που μπορεί να τον ωθήσουν ακόμα και στην απομάκρυνσή του από την προεδρία.

Κάτω από αυτές τις πιέσεις τις τελευταίες μέρες και πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κασσελάκης υπερ-δραστηριοποιήθηκε. Επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο Παίδων, ασχολήθηκε με τους άστεγους, συνέφαγε μαζί τους στο σπίτι της “Σχεδίας” και δήλωσε πως “Όταν θα γίνουμε κυβέρνηση, εθνικός στόχος θα είναι να εξαλειφθεί πλήρως η αστεγία”. Αιθεροβάμων, αν σκεφτεί κανείς πως στις ΗΠΑ -το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο, όπου ζούσε και εργαζόταν- το πρόβλημα των αστέγων είναι άλυτο και γιγάντιο.

  

 Νέα αριστερά, νέα προβλήματα

 

Στην απέναντι όχθη της ριζοσπαστικής αριστεράς, φαίνεται πως η  “ανακαίνιση”  μέσω του νέου κόμματος δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Στους κόλπους της νέας ΚΟ υπάρχει απογοήτευση και προβληματισμός. Οι δημοσκοπήσεις  -η μια μετά την άλλη- δεν δείχνουν πολλές πιθανότητες προοπτικής του νέου κόμματος.

Σε όλες καταγράφονται στο 2,5%, κάτω από το κατώφλι του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή. Για την ομάδα των σαραντάρηδων, που θέλησε να αλλάξει την εικόνα της αριστεράς, να αφήσει πίσω της το βαρύ παρελθόν, να φέρει φρέσκο αέρα με ένα σύγχρονο κομματικό μηχανισμό, τα ποσοστά είναι πολύ κάτω των αναμενόμενων.

Αποκαλύπτουν δε, πως οι αριστεροί πολίτες δεν πείστηκαν πως το νέο κόμμα μπορεί να φέρει κάτι το καινούργιο, ώστε να αλλάξει η καταθλιπτική εικόνα μιας αριστεράς που κατέρρευσε. Το κυριότερο είναι πως τους ακολουθεί το παρελθόν και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό.

Οι ευρωεκλογές δεν είναι μακριά και αν δεν εκλέξουν έστω και έναν ευρωβουλευτή, δεν θα τύχουν κρατικής χρηματοδότησης και θα βολοδέρνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους ενοίκια, περιοδείες, εκδηλώσεις.

Πάντα, βεβαίως, υπάρχουν χορηγοί. Προς το παρόν, τα εκτός Βουλής γραφεία του κόμματος, φιλοξενούνται στο γραφείο που διαθέτει η Βουλή στον κ. Χαρίτση ως βουλευτή επαρχίας.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις ευρωεκλογές που αποτελούν και για τις δύο πλευρές, εκλογές πολιτικής και κομματικής επιβίωσης. Ωστόσο, ακόμα κι αν οι αμφιβολίες για το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς γιγαντωθούν νωρίτερα, μπορεί να οδηγήσουν πολλούς πίσω στο μαντρί, προσφεύγοντας στην μεγαλοψυχία του Στέφανου.

Και ο Στέφανος τότε θα σηκώσει το τηλέφωνο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις