Η κατασκευή του Μουσείου της Αργούς στο Βόλο προχωρά με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας με συνολική δημόσια δαπάνη 17 εκατομμυρίων ευρώ.
«Ένα εμβληματικό έργο εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας και με την προοπτική να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021 – 2027, μετά από δημιουργική συνεργασία που είχαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Στηρίζουμε χρηματοδοτικά τη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του Μουσείου που έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μια βιωματική πολιτιστική και τουριστική εμπειρία, ένα έργο που δημιουργεί μια τεράστια αναπτυξιακή προοπτική για τους ανθρώπους, την πόλη και την οικονομία του Βόλου. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη. Αποφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά αλλά και αποτελέσματα στη δημιουργία θέσεων εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του Μουσείου
Το Μουσείο της Αργούς, συνολικού εμβαδού 3.663,99 m2 προβλέπεται να κατασκευαστεί εντός δημοτικού γηπέδου επιφάνειας 8.266,98 m2, επί της Λεωφόρου Αθηνών μεταξύ του Εκθεσιακού Κέντρου Βόλου και του Πεδίου του Άρεως.
Το κτίριο αποτελείται από τους εξής χώρους:
– την είσοδο στο Μουσείο, που θα γίνεται από την αστική πλατεία με την υδάτινη επιφάνεια.
– μια ράμπα, που γεφυρώνει το νερό και αριστερά της μια σκάλα σύμφυτη με το κτίσμα που θα οδηγούν στο πάνω επίπεδο, στην κύρια είσοδο
– την Αίθουσα Διαλέξεων και Σεμιναρίων. Η Αίθουσα, συνολικής δυναμικότητας 232 θέσεων, θα έχει μεγάλο ύψος με δύο στάθμες καθισμάτων. Η πλατεία θα έχει 182 καθίσματα και 2 θέσεις ΑΜΕΑ και ο εξώστης 48 καθίσματα.
– την Αίθουσα Υποδοχής, όπου γίνεται το καλωσόρισμα του επισκέπτη, με συνοπτική αναφορά στους θεματικούς άξονες της έκθεσης και στη διάταξή τους
-την δυτική “Συμπληγάδα”, που θα έχει τη μορφή σχεδόν τετραγωνικής αίθουσας
– τον δεύτερο θεματικό άξονα, αφιερωμένο στην τέχνη με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία.
– τον κεντρικό χώρο, όπου θα εκτίθεται η Αργώ που θα είναι τεχνικά εξοπλισμένος έτσι ώστε το σκαρί να μη προσλαμβάνεται ως στατικό έκθεμα.
– το πωλητήριο 0 κυλικείο, που επεκτείνεται στο ύπαιθρο, δίπλα στο νερό, απέναντι από την είσοδο του Πάρκου.
– την δευτερεύουσα διαδρομή των επισκεπτών: από το πωλητήριο – cafe θα μπορούν μέσω γέφυρας να φτάσουν στο φουαγιέ, που δίνει πρόσβαση στο βεστιάριο και στους χώρους υγιεινής του κοινού
– το φουαγιέ, που επικοινωνεί με σκάλα και ανελκυστήρα με τον χώρο υποδοχής της άνω στάθμης. Νοτίως του φουαγιέ διατάσσονται τα γραφεία του προσωπικού με τους βοηθητικούς χώρους τους.
Ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου διακρίνεται σε τρεις επιμέρους ενότητες:
-η προς ανατολάς περιοχή μέχρι τα όρια της λιμενικής ζώνης διαμορφώνεται σε χώρο στάθμευσης, με παρεμβολή παρτεριών με χαμηλή φύτευση και δένδρα ανάμεσα σε θέσεις στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων.
-η προς δυσμάς περιοχή διαμορφώνεται σε μικρό άλσος, με ζώνες χαμηλής φύτευσης και πεύκα υψίκορμα (κουκουναριές) στη σειρά.
-η προς νότον περιοχή διαμορφώνεται σε μικρή αστική πλατεία.
Το υπόγειο του κτιρίου θα χρησιμοποιηθεί για μηχανοστάσιο κλιματισμού, για τη δεξαμενή υπερχείλισης καθώς και το τροχαλιοστάσιο και θα είναι συνολικού εμβαδού 1.396,02 τ.μ